Ehkäise ajoissa sarkopeniaa

hiihtäjiä_th_by_ismo_pekkarinen_om-arkistoSarkopenia on sairaus, joka heikentää lihasten toimintaa. Sen edessä ei kuitenkaan tarvitse nostaa käsiä pystyyn, Tohtori Tolonen lupaa.

Sarkopenia lisättiin 1.10.2016 sairauksien viralliseen diagnoosiluetteloon. Sarkopenia tarkoittaa lihasmassan surkastumista, lihasten toiminnan heikkenemistä ja yleistä terveydentilan heikkoutta eli hauraus-raihnaisuusoireyhtymää, joka ei liity mihinkään diagnosoituun sairauteen. Sarkopenia uhkaa pitkään eläviä ihmisiä, useammin kuitenkin naisia kuin miehiä. Sarkopeniaa potevien stressinsietokyky on heikentynyt, mikä lisää vajaatoimintojen ja kuoleman riskiä. Elimistön säätelyjärjestelmät menevät vähitellen epäkuntoon, ellei niitä pyritä huoltamaan aktiivisesti. Väestön vanhetessa lääkärit kohtaavat yhä useammin raihnaisia vanhuksia, mutta eivät osaa hoitaa heitä oikein. Potilasparoille määrätään usein vain uusia lääkkeitä entisten lisäksi.

Lihasvoima vähenee 1,5 prosenttia vuodessa 50–60-vuotiailla ja sen jälkeen kolme prosenttia vuodessa. Samalla nivelten liikkuvuus vähenee. Sarkopenia heikentää fyysistä aktiviteettia ja lisää kaatumisen ja luunmurtumien riskiä. Ikäihmisten sarkopeniaa tutkitaan mittaamalla paino, jonka he pystyvät nostamaan ja kantamaan, mittaamalla käsien puristusvoima (jonka tulisi olla miehillä yli 26 kg ja naisilla 16 kg), kellottamalla aika jossa he kykenevät kävelemään tuetta neljä metriä tai huoneen poikki, nousemaan useita kertoja tuolista seisaalleen, nousemaan kymmenen porrasaskelmaa ja kirjaamalla vuoden aikana sattuneet kaatumiset. Kävelynopeuden tulisi olla vähintään 0,8 metriä sekunnissa. Lihasmassaa voidaan mitata myös tietokonekuvauksin.

Kuntoliikunta ja terveellinen ravitsemus yhdessä ehkäisevät ja hidastavat sarkopeniaa. Lihasvoimaa voidaan ylläpitää ja jopa lisätä aerobisin (kuntojumppa) ja anaerobisin menetelmin ja liikkuvuutta voidaan parantaa venyttelemällä ja taivuttelemalla. Kotosalla apuna voidaan käyttää tärinälaitetta, painoja ja kuminauhoja; välttämättä ei tarvitse lähteä kuntosalille. Uinti, vesijuoksu ja -jumppa ovat erinomaisia jokamiehen ja -naisen keinoja. Ne eivät kuitenkaan yksin riitä; tarvitaan myös terveellinen ruokavalio ja tiettyjä ravintolisiä.

Yli 65-vuotiaiden tulisi syödä päivittäin 1,0–1,2 grammaa proteiinia (valkuaisainetta) painokiloa kohti, mieluiten jaettuna tasaisesti eri aterioille. Heraproteiinijauhe on hyvä ravintolisä ikääntyville. Se auttaa parhaiten kun sen syönnin yhdistää kuntoliikuntaan ja muuhun lihaskunnon kohottamiseen. Sarkopeniaa voidaan ehkäistä ja torjua myös välttämällä liiallisten lääkkeiden syöntiä. Yli 60-vuotiaiden ei tulisi syödä kolesterolia alentavia statiineja, jotka heikentävät usein lihasvoimia ja aiheuttavat lihas- ja nivelkipuja.

Erityisen tärkeää on varmistaa riittävä D-vitamiinin saanti niin, että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee 125–150 nmoliin/l. Se parantaa immuunijärjestelmän toimintaa, vahvistaa lihaskuntoa ja ehkäisee henkisten toimintoja heikkenemistä. Muita hyviä sarkopeniaa ehkäiseviä ja jarruttavia ravintolisiä ovat berberiini, etyyliesteröity kalaöljy, karnosiini, magnesium, maitohappobakteerit ja prebiootit sekä ubikinoni.

Teksti:Matti Tolonen
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: lihasmassa, lihasmassan surkastuminen, lihasvoima, sarkopenia

Kommentit

Oma kommentti