Jali kamppailee diabeteksen kanssa

Jali Karjalaisella todettiin diabetes. Se saatiin kuriin TerveysHymy_Jali_karjalainen_by_anne_anttila.

Kajaanilainen Jali Karjalainen, 65, on työskennellyt koko ikänsä puutarhatöissä sekä maa- ja metsätalouden piirissä. Eläkkeelle hän jäi kolme vuotta sitten.

Jali on ollut koko ikänsä terve mies, vaikka paino pääsi muutaman viime vuoden aikana kohoamaan turhan reippaasti. 163-senttiseen varteen kertyi kiloja pahimmillaan 85. Ja niin kuin tiedetään, ylipaino altistaa monille sairauksille.

– Minulla ei silti ollut mitään reseptilääkettä, ennen kuin viime vuoden huhtikuun alussa jalassani todettiin ruusu, Jali kertoo.

– Siihen tuli lääke. Diabeteksesta minulla ei silti ollut vielä tässä vaiheessa hajuakaan, kunnes huhtikuun lopussa lääkäri totesi verikokeiden jälkeen, että minulla oli selvä diabetes. Mittari näytti melkein viittätoista, kun arvojen pitäisi olla alle kuuden. Pitkäsokeri oli yli sata.

Ruokavalio uusiksi

Jali arvelee, että hän oli sairastanut diabetesta piilevänä jo pitkään, ja että ruusu saattoi liittyä asiaan.

– Yritin torjua liikakiloja kuntoilemalla, mutta minulla on aina ollut hyvä ruokahalu ja olen varmaan syönyt hiilihydraatteja turhan paljon. Varmasti myös lihavuusgeenillä on ollut osuutta asiaan, ja se on vain tietysti tykännyt, kun ruoka on maittanut.

Niin Jali sai lääkityksen myös diabetekseen, mutta pistoksiin ei onneksi ollut tarvetta, tablettilääkitys riitti. Jali ei kuitenkaan jäänyt niin sanotusti tuleen makaamaan.

– Rupesin itse ottamaan selvää netistä diabeteksen itsehoidosta ja niin löysin tohtori Matti Tolosen sivut. Laitoin heti ruokavalion uusiksi ja rupesin noudattamaan hänen suosittelemaansa vähähiilihydraattista VHH-ohjelmaa. Minulla on puutarhatutkinto, joten tiesin mitä ravinteita kasveissa ja lihassa on. Rupesin noudattamaan ohjelmaa, joka sisältää runsaasti kasviksia, hedelmiä, marjoja, piimää ja lihaa, mutta vähemmän perunaa ja muita nopeita hiilareita. Kauraa aloin syödä runsaasti, sillä se on hyväksi verensokerille.

Jalin paino lähti putoamaan urakalla. Kun tätä juttua kirjoitettiin, vaaka näytti enää 53 kiloa. Jali on siis laihtunut vuodessa hämmästyttävät 32 kiloa!

– Mukaan on tullut myös liikunta. Teen puolen tunnin kävelylenkin joka päivä. Voimistelu kuuluu myös ohjelmaan. En tupakoi, enkä käytä alkoholia.

Jali kertoi jo sairautensa alkuvaiheissa terveyskeskuksessa tohtori Tolosen VHH-ohjelmasta, mutta siellä ei tiedetty asiasta.

– Ei niillä ollut siitä hajuakaan. Hankin myös Tolosen suosittelemia ravintolisiä kun berberiiniä, D-vitamiinia ja paljon muutakin. Hänellä on aika jänniä juttuja. Kun verensokeri mitattiin seuraavan kerran toukokuun puolivälissä, arvot olivat jo pudonneet reippaasti. Mittari näytti enää 6,6, mitä hämmästeltiin kovasti. Kun kerroin Tolosen ohjelmasta, asia otettiin vakavasti ja liitettiin sairauskertomukseeni.

Eroon lääkityksesta

Tänään Jali on hyvää vauhtia pääsemässä diabeteslääkityksestä kokonaan eroon.

– Teen koko ajan pieniä kokeita itseni kanssa. Olen nyt pari päivää ollut kokonaan ilman lääkitystä, mutta verensokeri ei silti ihmeemmin nouse. Kun syönnistä oli yhtenä päivänä kulunut kaksi tuntia, tein mittaukset, ja lukemat olivat 6,1. Toisena päivänä mittarissa oli 7,2. Jos tämä tämmöisenä jatkuu, otan yhteyttä lääkäriin. Ainakin lääkityksen vähentämistä kannattaa harkita. Oma tavoitteeni on päästä siitä kokonaan irti.

– Jos verensokerit alkavat nousta, silloin täytyy mennä lääkäriin, mutta arvoja voi itse aika lailla säädellä. Syön neljä kertaa päivässä ja sellaisia ruokia, jotka eivät heti nosta verensokeria korkealle. Kaura ja soija ovat hyviä, samoin omena, ja on paljon muitakin ruokalajeja, jotka eivät aiheuta verensokeripiikkiä.

Jali on seurannut diabeteksen itsehoitomenetelmiä myös Ruotsissa ja USA:ssa.

– Olen ollut ruotsalaisiin diabeetikkoihin yhteydessäkin. Siellä diabetesta hoidetaan ketoosihoidolla eivätkä he syö hiilareita päivittäin kuin 20–50 grammaa. Tämä ei mielestäni riitä. Aivot ja punasolut tarvitsevat glukoosia. Ihminen ei laihdu muuten kuin vähentämällä hiilareita, mutta niitä ei saa vähentää liikaa. Tolosen mukaan 110 grammaa vuorokaudessa on yläraja.

– Kyllä tavoitteeni on palata kokonaan terveiden kirjoihin, Jali naurahtaa.

Terveys-Hymy 6-2016

 

 

Teksti: Reijo Ikävalko
Kuvat:Anne Anttila
Avainsanat: diabetes, vähähiilihydraattinen ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti