Lääkäri Rauli Mäkelä: Reumasairauksia voi hoitaa luonnonmukaisesti

Rauli MäkeläTunnettu luontaishoitoja antava lääkäri Rauli Mäkelä ihmettelee, miksi suomalaiset reumalääkärit käyttävät jo reuman alkuvaiheissa aggressiivisia ja rajuja lääkkeitä, muun muassa sytostaatteja.

Lääkäri Rauli Mäkelä sanoo, että luontais- eli funktionaalisella lääketieteellä on reumasairauksien hoidossa käytettävänään aivan samanlaiset perustyökalut kuin monissa muissakin kroonisissa sairauksissa. Aivan ensimmäiseksi hän tarkistaa reumapotilaansa ruokavalion.

– Samat hoitolinjat pätevät sekä sellaisiin reumoihin, missä reumakokeet vahvistavat sairauden reumaksi, mutta myös sellaisiin niveltulehduksiin, joita reumakokeissa ei näy. Ihminen voi olla aivan invalidi, vaikka reumakokeet eivät vahvista sairautta reumaksi. Tällainen tila voi tulla esimerkiksi silloin, jos jostakin huonon hygienian maasta sattuu saamaan kampylobakteerin tai salmonellan, jonka seurauksena on ensin ripuli ja sitten hyvin kipeä niveltulehdus. Tätä sanotaan reaktiiviseksi artriitiksi.

Rauli Mäkelä toteaa kokemuksen osoittaneen, että ruokayliherkkyydet aiheuttavat hyvin usein niveltulehduksia.

– Manipuloimalla potilaan dieettiä saadaan monasti paljon hyvää aikaan. Useimmiten syylliseksi paljastuvat kotimaiset (gluteeni) viljat, ja kun niveltulehdusta poteva potilas laitetaan gluteenittomalle ruokavaliolle, tilanne kohentuu nopeasti. Mieluiten pistän potilaani ihan aluksi oikealle eliminaatioruokavaliolle, missä poistetaan gluteenien lisäksi lehmänmaito, sokeri ja hiiva. Sen jälkeen rupean purkamaan dieettiä siten, että ensin puran muita tekijöitä ja jätän viimeiseksi viljat, koska useimmiten syyllinen löytyy sieltä. Toistaiseksi ei kuitenkaan tiedetä mekanismia, miksi gluteeniviljat ovat usein syyllisiä reumaattisiin tulehduksiin. Toiseksi yleisin syyllinen lienee maito.

– Jos potilas jaksaa ja on riittävän motivoitunut, pistän hänet ns. alkupaastolle eli pehmeälle paastolle, jolloin hän käyttää vain lisäravinnepulveria, jonka sideaineena on riisi. Siinä on riisin hiilihydraatteja, riisin rasvaa ja sen proteiineja. Tähän useimpien potilaiden ruokavalioon sopivaan sideaineeseen on sekoitettu vitamiineja, hivenaineita, aminohappoja ja tulehdusta hillitseviä lääkekasviuutteita, jolloin saadaan nesteeseen sekoitettava ravintolisäpulveri, joka joko juodaan tai syödään lusikalla.

Hoidon toiseksi kivijalaksi Rauli Mäkelä nimeää probiootit. Funktionaalisen lääketieteen mukaan tulehduksen ydin sijaitsee suolistossa, jolloin suoliston pieneliökantaa pyritään manipuloimaan.

– Eräs voimakas manipuloinnin tapa on alkupaasto, jos potilas vain jaksaa sen tehdä, ja paastoon yhdistetään usein suolen tyhjennys. Tässä voidaan käyttää samaa menetelmää kuin paksusuolen tähystyksessä, jolloin potilas huuhtelee itsensä yläkautta puhtaaksi. Tämä aiheuttaa vallankumouksen suoliston pieneliökannassa, mutta jos potilas ei jaksa tehdä tätä, hänelle aloitetaan ainakin probioottien syöttäminen. Useimmiten silloin puhutaan maitohappobakteereista.

Hoidon kolmanneksi tukipilariksi tohtori Mäkelä nimeää tulehdusta hillitsevät vitamiinit, hivenaineet, rasvahapot ja ravintolisät. Mäkelä käyttää hoidoissaan Metagenics -nimisen yrityksen ravintolisiä, jonka lisäksi hän syöttää potilailleen tavallisia monivitamiinivalmisteita. Mäkelä pitää hyvin tärkeänä tulehduksen hillinnässä myös välttämättömiä rasvahappoja, ja erityisesti omega-3-sarjaan kuuluvia EPAa ja DHAta.

– Käytän myös innokkaasti kurkumauutetta ja jos jotakin pitää mainita nimeltä, niin ehdoton suosikkini on Vitacom Pharman Fortodol, jota syötän tulehduskipulääkkeitä käyttäville niveltulehduspotilaille. Monet reumapotilaat, joilla on tavanomainen reumalääkitys, huomaavat tulevansa niistä hyvin kipeiksi, jolloin pyydän heitä vaihtamaan tavalliset tulehduskipulääkkeet mahdollisimman nopeasti Fortodoliin. Tavalliset tulehduskipulääkkeet tekevät pitemmässä käytössä lähes kaikille potilaille maha- ja suolistohaavoja.

– Nykyään käytetään solumyrkkyjä kuten Trexania ihan rutiinisti reumasairauksien perushoitoon, mutta edellä kuvattujen hoitojen ja Fortodolin avulla pystytään pääsemään niistä pois. Sitä mukaa kun antamani hoidot alkavat purra, solumyrkkyjä voidaan vähentää ja viimein lopettaa niiden käyttö kokonaan.

Rauli Mäkelä kertoo, että alkuvaiheissa potilaan vanha lääkitys ja hänen antamansa hoidot kulkevat rinnakkain, mutta parantumisen edetessä kovaa lääkitystä pystytään riisumaan pois. Jossakin vaiheessa mukaan hoitokuvioon tulevat neljäntenä tekijänä myös proteiineja pilkkovat eli proteolyyttiset entsyymit.

– Puhutaan systeemisestä entsyymihoidosta. Ihmiset ovat käyttäneet maailman sivu entsyymitabletteja helpottamaan ruuansulatusta, jos omat ruuansulatusrauhaset ja haima eivät tuota riittävästi ruokaa pilkkovia entsyymejä. Systeemisessä entsyymihoidossa ideana onkin se, että mahdollisimman tyhjään vatsaan otetaan entsyymejä, jotka vastoin vanhoja oppikirjatietoja imeytyvät suurelta osin ehjinä limakalvon läpi verenkiertoon. Ehjät entsyymimolekyylit, joita valmistetaan muun muassa ananaksesta ja papaijasta, hakeutuvat tulehtuneille alueille, missä ne pilkkovat tulehdusjätteitä ja lieventävät tulehdusta.

– Kyseisiä entsyymejä ei ole Suomessa normaalissa apteekkimyynnissä, koska vain harvat lääkärit käyttävät niitä, mutta niitä voi kirjoittaa reseptillä potilaille. Lisäksi tarvitaan myös erityinen erityislupa-anomus, jonka lääkelaitos käsittelee. Alkuun potilas syö parikymmentä tablettia päivässä, mutta sitä mukaa kun oireet hellittävät, annokset pienenevät.

”Tyytyväinen tuloksiin”

Lääkäri Rauli Mäkelän pehmeässä reumatautien hoidossa on siis viisi kantavaa seinää: dieetti, probiootit, ravintolisät, Fortodol-kurkumavalmiste sekä entsyymit. Hän sanoo olevansa äärettömän tyytyväinen saamiinsa tuloksiin.

– Ehdoton valtaosa reumapotilaistani havaitsee selvää apua. Olen pystynyt vierottamaan monta potilasta solumyrkyistä ja muista kovista reumalääkkeistä. Hyvin monilla jää jossain määrin rajoitettu dieetti pysyväksi. Jos potilas on hyötynyt gluteiinittomasta dieetistä, he useimmiten jatkavat sitä. Potilaat valitsevat yleensä dieetin riesan mieluummin kuin jatkuvat säryt.

– Normaali hoitojakso kestää useita kuukausia. Ensimmäinen hoitokerta vie yleensä runsaasti aikaa, kun potilaalle selitetään kaikki hänelle uudet hoidot. Kontrolli on kuukauden kuluttua, jolloin potilas tulee kertomaan, mitä mieltä hän on asioista, ja valtaosa potilaista kertoo jo tuolloin voivansa selvästi paremmin kuin hoitoon hakeutuessa. Puolen vuoden kuluttua hoitojen alkamisesta potilaalla on yleensä yhä joitakin dieettirajoituksia ja myös jonkinlainen ylläpitoannos tulehdusta hillitsevistä ravintolisistä, vitamiineista, hivenaineista ja rasvahapoista. Näin tilanne pystytään pitämään hallinnassa.

Entä kuinka reumalääkärit suhtautuvat näihin hoitoihin?

– He sanovat potilailleni, että no joo, jatkakaa nyt niitä hoitoja, jos te luulette ja tykkäätte että niistä on jotakin hyötyä, mutta kyllä tiede on osoittanut, ettei niistä voi olla mitään hyötyä, tohtori Rauli Mäkelä naurahtaa. – Olen kuitenkin saanut selkäreumoissa, suurten nivelien ja käsien nivelien tulehduksissa aivan ällistyttäviä tuloksia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: Fortodoli, nivelreuma, niveltulehdus, Rauli Mäkelä, ravintolisä, reuma

Kommentit

Oma kommentti