Moni vaiva johtuu entsyymien puutteesta

Inkeri_Tuikkala_th_by_hannu_häyhä_otavamediaDiplomiravintoterapeutti Inkeri Tuikkala on huolissaan siitä, että suomalaiset eivät saa ravinnostaan riittävästi elintärkeitä entsyymejä. Luonnossa niitä on marjoissa, vihreissä vihanneksissa, hedelmissä, jyvissä sekä raa’assa kalassa, kuten graavilohessa. Tämä ei kuitenkaan aina riitä.

Inkeri Tuikkala toteaa, että suomalaiset syövät yhä enenevässä määrin kaupan jalostettuja elintarvikkeita. Näin tapahtuu siitä huolimatta, että harva se päivä joku pilkkoo telkkarissa sipulia jossakin ruokaohjelmassa. Kiinnostus terveellisen kotiruuan valmistamiseen on lisääntynyt selvästi, mutta vastaavasti osa kansasta lämmittää valmisruokansa mikrossa. On kiirettä, on stressiä, eikä jakseta eikä viitsitä. Monille nuorille ei kouluruoka maistu, mutta pikaruoat, hampurilaiset, chipsit, nuggetit ja energiajuomat kylläkin. Urheilijatkin popsivat patukoita luonnollisen ruuan sijaan.

– Meillä mennään liian helposti äärimmäisyydestä toiseen, ravintoasiantuntija Tuikkala huokaa.

– Puuttuu maltti. On täyskarppaajia, jotka jättävät kaikki mahdolliset hiilarit ravinnostaan pois, ja sitten on tämä toinen äärilaita. Tasainen harmonia puuttuu. Muuta ei tarvittaisi kuin helppoa, aitoa ja terveellistä ruokaa.

kuivatut_hedelmät_ja_marjat_by_Seppo_Saarentola_kuvaryhmäEntsyymit elintärkeitä

Ja kun ravinto on yksipuolista, moni tärkeä tekijä jää vähälle, mikä sitten taas voi aiheuttaa monenlaista murhetta. Inkeri Tuikkala on huolissaan kansalaisten entsyymien saannista.

– Meidän oma elimistömme valmistaa entsyymejä, jotka nopeuttavat, säätelevät ja aktivoivat aivan kaikkia elimistömme prosesseja kuten ruuansulatusta, hengitystä, haavojen paranemista, sydämen lyömistä, kuona-aineiden poistoa ja sairauksien paranemista. Ne ovat mukana kaikissa elimistön toiminnoissa ja ilman niitä me kuolisimme.

Tuikkalan mukaan elimistö itse valmistaa entsyymeistä valtaosan, mutta lisää tarvitaan.

– Niitä saadaan ainoastaan tuoreravinnosta eli tuoreista kasviksista, marjoista, hedelmistä, jyvistä ja raa’asta kalasta ja lihasta. Ruuan teollisessa valmistuksessa häviävät entsyymit, mutta myös ruuan valmistaminen, kuten kuumentaminen ja myös pakastaminen tuhoaa entsyymejä. Ongelmana on lisäksi siinä, että nykyisissä marjoissa ja hedelmissä on vähemmän entsyymejä kuin ennen. Tämä koskee erityisesti hedelmiä, jotka poimitaan raakoina, tuodaan Suomeen ja kypsytetään keinotekoisesti. Ne eivät enää siis ole kiinni maassa, ja nimenomaan maasta kasvit saavat hivenaineita tärkeiden entsyymien muodostumiseksi entsyymejä. Maaperä on köyhtynyt runsaasti joka puolella maailmaa, eivätkä kasvit pysty enää tuottamaan entsyymejä kuten aiemmin.

– Aiemmin me saimme ruuan mukana enemmän entsyymejä kuin nyt, vaikka määrällisesti ei syötykään marjoja ja hedelmiä enemmän. Myös kasvinsuojelumyrkyt, lannoitteet, kaikki ruuan säilytysaineet, lisäaineet ja väriaineet tuhoavat entsyymejä. Yksi osasyy on myös omissa ruokailutavoissamme, sillä kaikessa kiireessä tulee syödyksi hätäisesti eikä pureskella ruokaa riittävästi. Se olisi hyvin tärkeää, sillä suusta erittyy syödessä tärkeitä entsyymejä, joka alkavat pikkuhiljaa pilkkoa syömäämme ruokaa. Myös kiire ja stressi vähentävät ihmisen omaa entsyymituotantoa.

Saksalainen entsyymivalmiste toimii

Inkeri Tuikkala puhuu lämpimästi saksalaisen hedelmäpohjaisen entsyymivalmiste Regulatin puolesta. Hän itse on käyttänyt sitä kuuriluontoisesti pitkään ja suosittelee sitä myös asiakkailleen.

– Tyypillinen luokseni tuleva asiakas kärsii erilaisista suolisto- ja vatsaoireista. On närästystä, ummetusta, turvotusta ja ilmavaivoja, ja kyseiset oireet johtuvat hyvin usein siitä, ettei ruoka sula ja pilkkoudu kunnolla ruuansulatusjärjestelmässä. Vatsavaivat ovat yleensä merkki juuri entsyymien puutteesta; niitä ei saada ruuasta riittävästi eikä haima tuota niitä tarpeeksi.

– Jos ruoka ei pilkkoudu kunnolla eikä sula, ravintoaineitakaan ei saada tarpeeksi. Jos niiden imeytyminen jää puutteelliseksi suolistossa, alkaa pikkuhiljaa ilmetä muita vaivoja. Koska suoliston kunto heijastuu kaikkialle kehoomme, monet kärsivät vatsa- ja suolisto-ongelmien takia väsymyksestä, yleisestä jaksamattomuudesta ja keskittymisvaikeuksista. Työpäivän jälkeen sohva kutsuu. On flunssakierteitä ja sairastutaan helposti, on särkyjä ja kipuja. Myös kiputilojen syntyminen liittyy entsyymeihin, sillä ne osallistuvat kehon aineenvaihduntaan hyvin aktiivisesti eli ne poistavat kehosta happamia aineenvaihdunnan tuotteita, kuona-aineita ja myrkkyjä. Jos ne eivät pääse poistumaan, kipuja ilmenee, kun niitä kertyy pikkuhiljaa sidekudoksiin, niveliin ja nivelrustoihin.

Sopii stressaajille

Myös Inkerillä itsellään Regulat on ollut käytössä pitkään.

– Käytän sitä kuuriluontoisesti silloin, kun edessä on vähän stressaavampi työjakso tai jos tuntuu, että flunssa iskee. Olen saanut siitä apua myös asiakkaitteni ruusufinniin ja muihinkin iho-ongelmiin, vaihdevuosioireisiin ja ylipainoon. Vaikka tyyppiasiakkaani onkin vatsavaivoista kärsivä kansalainen, suosittelen Regulatia myös vanhemmille henkilöille, sillä ikävä kyllä iän myötä aineenvaihdunta hidastuu ja entsyymituotanto heikkenee. Iän karttuessa on hyvä tehostaa omaa entsyymituotantoa. Regulatista on apua myös jalkojen turvotukseen.

– Se sopii myös nuorille. Heillä on aina kiire joko opiskelussa tai työelämässä. Monet valittavat hiusten lähdöstä tai huonossa kunnossa olevista kynsistä, mutta Regulat sopii näihinkin ongelmiin. Se toimii kipujen ja särkyjen ohella myös uniongelmissa ja stressissä. Monilta nuorilta puuttuu energiaa, jolloin Regulat ja entsyymit yleensä voivat lisätä kehon soluenergiaa.

Inkeri Tuikkala sanoo Regulatin päiväannoksen sisältävän niin paljon entsyymejä, ettei samaan määrään pääse syömällä marjoja, vihanneksia ja hedelmiä vaikka kuinka yrittäisi. Mutta ihan kaikkiin tilanteisiin Regulat ei sovi.

– Se käy yleensä esimerkiksi antibioottikuurin tukena, kortisoni- ja sienilääkityksen kanssa, mutta jos jollakin on syöpään tarkoitettu solusalpaajahoito, silloin kannattaa neuvotella lääkärin kanssa. Sama juttu, jos on dialyysi- tai hemofiiliapotilas. Itse joudun syömään verenohennuslääke Marevania, mutta senkin ja muiden pitkäaikaisten lääkkeiden käytön yhteydessä on aina hyvä sopia lääkärin kanssa Regulatin käytöstä.

Terveys-Hymy 10-2016

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Hannu Häyhä/ Otavamedia ja Om-arkisto
Avainsanat: entsyymi, ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti