Näin pääset irti tupakasta

elina-hytonenTerveydenhoitoalan pitkäaikainen vaikuttaja, maisteri Elina Hytönen kertoo, mitä tupakasta ja tupakoinnista tällä hetkellä tiedetään. Ja miten tupakasta pääsee irti.

Irti tupakasta on vanha tuttu iskulause, mutta aina vain ajankohtainen. Tupakointi on Suomessa 30 viime vuoden aikana huomattavasti vähentynyt, mutta edelleen länsimaissa 14 prosenttia estettävissä olevista kuolemista johtuu tupakoinnin aiheuttamista sairauksista. Ja joka päivä sadat tuhannet nuoret maailmalla polttavat ensimmäisen savukkeensa, sillä tupakkateollisuus ei suinkaan ole vielä antanut periksi, vaan kohdistaa myyntikampanjansa yhä enemmän nuoriin.

Tupakoinnin haitallisuudesta ilmestyy koko ajan uutta tutkimustietoa. Se vaikuttaa aivoihin, hermostoon ja koko elimistöön, solujen DNA:ta myöten. Aikaisemmin ei ole ymmärretty, miten voimakkaasti tupakointi vaikuttaa mielialaan ja mielenterveyteen, mutta nyt siitäkin on tutkimustietoa. Tupakointi aiheuttaa ja lisää masennusta ja ahdistusta.

Tupakka on voimakkaasti riippuvuutta aiheuttava, ja siitä irti pyristely on usein vaikeaa ja turhauttavaa. Akupunktuuri on yksi tehokkaimmista tavoista lopettaa tupakointi, ellei tehokkain. Kaikki hoitamani tupakoinnin lopettajat ovat myös sen lopettaneet, nekin jotka ovat polttaneet 30–40 vuotta. Koska tupakointitapa vaikuttaa koko elimistöön, tupakkalakkoa on syytä tukea myös ravinnolla ja ravintolisillä, että lopettaminen onnistuu ja ihminen toipuu myrkytyksestään.

Nyt savuke palaa

Savuke on sytytetty, sen hehkuva pää saavuttaa joka imaisulla 700–900 asteen kuumuuden. Mitä kaikkea nyt syöksyy suun ja kurkun kautta keuhkoihin kuuman ilman mukana?

Ensinnäkin nikotiinia. Muun muassa Marlboro ja Kool rupesivat 1960-luvulla terästämään savukkeita ammoniakilla; nyt käytäntö on yleinen. Ammoniakki lisää nikotiinin tehoa 35 prosentilla, mikä myös on lisännyt tavan koukuttavuutta ja ketjupolttajien määrää. Jo yksi savuke riittää joidenkin lähteiden mukaan addiktion syntyyn. Myös mentholi pahentaa riippuvuutta, ja Suomessa on mentholitupakan polttajia suhteellisesti eniten maailmassa.

Kuuman savun mukana tulee noin 4000 kemikaalia. Näistä tunnetaan ainakin kuusi, jotka kohdistuvat aivoissa samoihin reseptoreihin kuin heroiini. Savussa on muovia, valkaisuaineita, kasvinsuojelumyrkkyjä, formaldehydiä, raskasmetalleja, poloniumia ja filtterin lasivillakuituja. Lasivilla asettuu nikotiinitervan kera keuhkorakkuloiden ympärille tehostaen keuhkoahtauman, keuhkolaajentuman ja syövän syntyä. Terävät pienet lasikuidut haavoittavat keuhkojen epiteeliä, ja haavat avaavat tietä nikotiinille, ammoniakille, kasvimyrkyille ym. Jälki on röntgenkuvissa hyvin samanlaista kuin asbestialtistuksessa.

Raskasmetalleista tupakassa on etenkin kadmiumia (munuaisvaurioita, luiden haurastumista), lyijyä (älykkyysosamäärän laskua, käytöshäiriöitä, vakavia ongelmia aivoille, hermostolle ja punasoluille), karbonyylinikkeliä N(CO)4, joka on myrkyllistä kaasua ja hyvin vaarallinen myös passiivisille tupakoitsijoille.

Etenkin raskasmetallit, ammoniakin lisäksi, ovat syypäitä tupakoitsijan savukekrapulaan. Tunnin kuluttua edellisestä tupakasta krapula iskee päälle, ja siihen auttaa vahva nikotiini eli toinen savuke, jonka vaikutus laimenee taas tunnissa. Yksi tai kaksi askia päivässä tupakoiva vetää näin keuhkoihinsa 250–500 annosta monipuolisesti höystettyä kuumaa savua.

Miten syntyy tupakoitsijan aamuyskä? Elintoiminnot hiljenevät ja hidastuvat yöllä, hengityskin hiljenee. Tällöin nikotiiniterva pääsee laskeutumaan keuhkorakkuloiden päälle. Aamulla keho alkaa detoksikoida itseään eli poistaa myrkkyjä, minkä vuoksi esimerkiksi aamuvirtsa on yleensä tummaa. Herätessä tupakoitsijan rintaa ja mieltäkin ahdistaa ja häntä rupeaa usein yskittämään. Hän ottaa tupakan rauhoittuakseen.

Monia vaivoja myrkkyrullasta

Tupakoitsijoista noin 50 prosenttia kuolee ennenaikaisesti tupakoinnin aiheuttamiin sairauksiin, Suomessa vuosittain noin 5000 henkeä. Näitä ovat emfyseema (keuhkojen laajentuma), COPD eli keuhkoahtauma, etenkin keuhkojen, maksan ja paksusuolen syöpä, sydän- ja verisuonisairaudet, keskushermoston ja aivojen ongelmat. Kaikkiaan 17 eri syöpää liitetään tupakanpolttoon.

Muita tupakkavaivoja ovat reuma, heikko erektio, silmänpohjan rappeuma, alentunut kyky toipua leikkauksesta, kohonnut verenpaine, synnynnäiset epämuodostumat, vatsahaava ja muut ruuansulatuskanavan sairaudet kuten Crohnin tauti, ärtynyt paksusuoli, refluksitauti, iensairaudet ja huonot hampaat.

Tuoreessa amerikkalaisessa tutkimuksessa tutkittiin ensimmäisen kerran, kuinka suuri on tupakoinnin aiheuttamien DNA-mutaatioiden määrä niissä kohdissa kehoa, joihin tupakointi kohdistuu joko välittömästi tai välillisesti.

Jos henkilö polttaa askin savukkeita päivässä, jokaiseen keuhkosoluun ilmestyy 150 uutta geenimutaatiota vuodessa. 5000 syöpäkasvainta analysoimalla saatiin keuhkojen lisäksi seuraava vauriojakauma: kurkunpään solut 97 mutaatiota vuodessa, nielu 39 mutaatiota, suu 23 mutaatiota, virtsarakon solut 18 mutaatiota ja maksan solut kuusi mutaatiota vuodessa. Mitä enemmän mutaatioita, sitä suurempi on syöpäriski.

tupakkalakko_th_by_ari_kakkinen_skoyTupakoinnin vaikutus mielialaan

Tupakka alentaa välttämättömien rasvahappojen määrää aivoissa. Tämän katsotaan oleva yksi tärkeä syy, miksi tupakointi aiheuttaa masennusta, ahdistusta, huolestuneisuutta, unettomuutta, päänsärkyä ja heikkoa stressinsietokykyä. Pieniäkin päätöksiä on vaikea tehdä. Opiskelu on hankalaa, keskittymiskyky huononee.

Välttämättömien rasvahappojen – siis niiden, jotka on hankittava ravinnosta – määrän aleneminen aivoissa aiheuttaa hermosolujen vaurioitumista ja hermosolujen välisen kommunikaation häiriintymisen niillä aivojen alueilla, jotka liittyvät mielihyvän ja tyydytyksen tunteisiin. Itsekritiikki ja riittämättömyyden tunne korostuvat. Masennus ja ahdistus syntyvät silloin helposti.

Tupakalla itsellään on neurodegeneratiivinen vaikutus eli se rappeuttaa hermosoluja. Sen kielteinen vaikutus aivoihin on samanlainen kuin masennuslääkkeillä, jotka tutkimusten mukaan ovat riippuvuutta luovia ja ehkäisevät aivojen kykyä tuottaa serotoniinia, mielihyvän tuntemiseen liittyvää välittäjäainetta. Ihmisen kyky olla onnellinen alenee tai katoaa.

Tupakoinnin lopettamiseen tarkoitetut lääkkeet taas aiheuttavat voimakkaita sivuvaikutuksia kuten painajaisia ja itsemurha-ajatuksia ja tietenkin lisäävät aivojen ja muun elimistön toksista kuormaa. Usein ne pahentavat tupakoinnista johtuvaa masennusta ja ahdistusta, koska ne salpaavat aivojen luontaisen dopamiinin ja serotoniinin tuotannon.

tumpattu_tupakka_th_by_tommi_tuomi_kuvaryhmäTupakoinnin lopetus

Lopetukseen tarvitaan kristallinkirkas päätös ja ympäristön tuki. Akupunktuuria tehokkaampaa apumenetelmää en tunne, ja sillä voidaan myös edistää toksiinien eli myrkkyjen poistumista, rauhoittaa mieltä ja vahvistaa immuunivastetta lopetuksen jälkeen. Akupunktuurihan on muutenkin jo yleisesti käytössä alkoholi- ja huumevieroituksessa, myös Suomessa.

Tupakan toksiinit poistuvat elimistöstä hitaasti, joidenkin arvioiden mukaan jopa 10–20 vuoden kuluessa. Ensimmäiset kuusi kuukautta ovat vielä vaaran aikaa, silloin moni itsekseen tupakkalakon tehnyt aloittaa uudelleen polttamisen.

Kuntoutuksessa on entisen tupakoitsijan yleensä muutettava ruokatottumuksiaan, mikä edistää myös tupakanhimosta vapautumista. Tupakka turruttaa maku- ja hajuaistin, joten tupakoija käyttää yleensä tulisia mausteita ja muutenkin voimakkaita makuja, paljon sokeria ja suolaa, yleensä maistaakseen edes jotain. On tärkeä päästä kovin kuumentavista, tulisista ruoista, myös kahvista. Kahvin kofeiini on eksitotoksinen, aivosoluja ylikiihottava aine, joka kärjistää tupakoinnin vaikutuksia. Kylmät ja raa´at ruoat heikentävät ruoansulatuksen energiaa, joten lopettajan on hyvä syödä kypsytettyä ruokaa ja välttää salaatteja ja hedelmiä – marjat ovat paikallaan. Useita pieniä lämpimiä aterioita päivässä on hyvä kaava.

Ruoka on paras valmistaa itse luonnollisista aineksista, luomusta aina kun mahdollista. Täysipainoinen ravinto on myös ensisijaisen tärkeä, kun torjutaan tupakoinnin aiheuttamaa syöpävaaraa.

Ravintolisistä Omega 3 korjaa aivojen välttämättömien rasvahappojen vajausta, sen on myös todettu hillitsevän tupakanhimoa. Kasvispohjainen Omega 3 ei ole aivan yhtä tehokas kuin eläinperäinen.

Jokin hyvä antioksidantti voi olla paikallaan kuten Serrapeptaasi tai Astaxantiini. Kiinalaisesta dietetiikkakirjasta löysin reseptin tupakanhimoa vastaan: raastetaan tuoretta retiisiä tai retikkaa, lisätään siihen kaksi teelusikallista hunajaa ja vettä ja juodaan. Tämä on vielä kokeilematta.

Terveys-Hymy 1-2017

 

Teksti:Elina Hytönen
Kuvat:Om-arkisto

Kommentit

Oma kommentti