Nuuskasta tulossa aikapommi

nuuska_th_by_marjo_tynkkynen_kuvaryhmäNuuska on yksi suosituista risteilytuliaisista, jonka käyttö on kasvanut erityisesti nuorten keskuudessa. Vuoden 2015 kouluterveyskyselyn mukaan poikien päivittäinen nuuskaaminen on yleistynyt viime vuosina niin yläkouluissa, lukioissa kuin ammatillisissa oppilaitoksissa. Tupakkaan verrattuna nuuskassa on moninkertaisesti nikotiinia, joten riippuvuuskin syntyy nopeammin.

Pullottavasta ylähuulesta on tullut tavallinen näky kouluissa, työpaikoilla ja urheilukenttien laidoilla. Yleisimmin irtonuuska tai nuuskatyyny asetetaan ylähuulen alle etuhampaiden yläpuolelle. Jos nuuskaa käyttää säännöllisesti, se jättää ensimmäiset merkit itsestään muutamassa viikossa.

– Suun limakalvolle syntyy niin sanottu nuuskaleesio: vaalea, poimuileva ja paksuuntunut limakalvomuutos huuli-ienpoimuun kohtaan, jossa nuuskaa pidetään. Muutoksen voimakkuus riippuu siitä, miten pitkään ja säännöllisesti nuuskaa on käyttänyt, sanoo Kimmo Vähätalo, suun terveyden ylilääkäri Terveystalosta.

Nuuskaleesion kohdalla olevien hampaiden ien alkaa vetäytyä, hampaisiin syntyy värjäytymiä ja ientulehdusriski kohoaa, mikä altistaa hampaiden tukikudossairaudelle eli parodontiitille. Vaikutukset ulottuvat myös suuontelosta alaspäin ruokatorveen ja mahalaukkuun. Tutkimuksissa on löydetty viitteitä kohonneeseen riskiin sairastua ruokatorven-, haiman- ja mahalaukun syöpiin.

Nuorten urheilijoiden piirissä nuuskaa saatetaan käyttää, koska se mielletään vähemmän haitalliseksi kuin tupakka. Nuuskassa ei ole tervaa, joten se ei lisää keuhkosyövän riskiä, mutta muita haitallisia ainesosia piisaa:

– Harva tulee ajatelleeksi, mitä nuuska itse asiassa sisältää: ilmakuivatun tupakan ja veden lisäksi siinä on yli 2 000 kemiallista yhdistettä: raskasmetalleja, lyijyä, kadmiumia ja jopa arsenikkia. Nuuska aiheuttaa jopa tupakkaa pahemman riippuvuuden, koska siinä on nikotiinia 20-kertainen määrä. Lisäksi joissakin nuuskissa on suolakiteitä, jotka rikkovat limakalvojen pintaa ja nopeuttavat nikotiinin imeytymistä, mutta edistävät myös suun vaurioiden syntyä, Vähätalo listaa.

Valitettavasti nuuskaajat usein myös polttavat: kouluterveyskyselyn mukaan savukkeiden ja nuuskan yhteiskäyttö on poikien yleisin tapa käyttää tupakkaa. Tämä nostaa haitallisten yhteisvaikutusten riskiä.

Teksti:Hymy
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: nuuska

Kommentit

Oma kommentti