Ravinto parantaa syövän ennustetta

vähähiilihydraattinen_ruokavalio_th_by_pekka_holmström_kuvaryhmäJoka kolmas suomalainen sairastuu elämänsä aikana syöpään. Uusia tapauksia todetaan vuosittain yli 30 000. Tohtori Matti Tolosen mukaan syöpään sairastuneiden kannattaa noudattaa vähähiilihydraattista ruokavaliota ja täydentää sitä ravintolisillä.

Täydentävä ravitsemushoito voi parantaa taudin ennustetta ja vähentää vakiohoitojen sivuvaikutuksia sekä sairaalahoitojen tarvetta.

Ravintolisät ehkäisevät solusalpaajahoidon eli kemoterapian aiheuttamia sydän-, munuais- ja hermostovaurioita, osoittavat pätevät tutkimukset. Ravintolisät ehkäisevät ja hoitavat myös syövästä selvinneiden potilaiden väsymystä, ääreishermostovaurioita (neuropatioita), ahdistusta ja masennusta. Jos olet syöpäpotilas, unohda Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ruokavalio-ohjeet ja D-vitamiinin viranomaissuositus (10 µg/vrk). Nauti sitä vähintään 100 µg/vrk, niin että seerumin D-vitamiinin pitoisuus nousee tasolle 125–150 nmol/l (turvaraja on 375 nmol/l).

Jätä pois ruokavaliostasi liiat sokerit ja muut hiilihydraatit. Lääketieteen Nobelilla palkittu saksalainen Otto Warburg (1883–1970) osoitti ensimmäisenä, että syöpäsolut pitävät sokerista ja kasvavat sen avulla. Noudata siis vähähiilihydraattista (vhh) ruokavaliota ja syö reilusti proteiinia ja rasvoja sisältäviä ruokia, ja täydennä niitä ravintolisillä, myös syöpähoitojen aikana. Uusien terveystaloustutkimusten mukaan ravintolisien käyttö lyhentää vakavasti sairaiden potilaiden sairaalahoitojen tarvetta ja vähentää uusia sairaalareissuja, mikä säästää suuria summia yhteiskunnan varoja. Kustannustehokkaimpia ravintolisiä ovat D-vitamiini ja etyyliesteröidyt kalaöljyt.

D-vitamiini ja kalaöljy ehkäisevät etenkin rinta-, paksu ja peräsuolen syöpiä ja parantavat niihin sairastuneiden ihmisten ennustetta. Syöpäpotilaan ei pidä uskoa ravitsemustieteilijöitä, jotka väittävät, että maidosta muka saisi tarpeeksi D-vitamiinia.

Kalaöljy vähentää säde- ja kemoterapioiden haittoja ja ehkäisee hoitojen ja taudin aiheuttamaa sairaalloista laihtumista (kakeksiaa). Erityisesti etyyliesteröity kalaöljy tehoaa rintasyöpään.

E-EPA-kalaöljy tehostaa keuhkosyövän kemoterapiaa ja parantaa potilaiden eloonjäämisen mahdollisuuksia, ilmenee kanadalaisen Albertan yliopiston tutkimuksesta. Tämä Yhdysvaltain Syöpäjärjestöjen tiedelehdessä jo viisi vuotta sitten julkaistu raportti oli ensimmäinen, joka todisti E-EPAn parantavan sytostaatteja saavien syöpäpotilaiden ennustetta. E-EPA ehkäisee myös eturauhassyövän muuttumista aggressiiviseksi, osoittavat kanadalaisten ja japanilaisten syöpälääkäreiden julkaisemat tutkimukset. Syöpäpotilaan E-EPAn tarve on vähintään 2 grammaa päivässä, sanoo asiaa tutkinut englantilainen syöpäbiologian professori Mike Tisdale. Näin suurta annosta on mahdotonta saada tavallisesta ruuasta. Kannattaa siis valita 90-prosenttinen etyyliesteröity E-EPA-valmiste, jossa on mukana D-vitamiinia.

Myös karnosiini vähentää kemoterapian haittavaikutuksia ja tehostaa syövän vakiohoitoa, osoittavat tutkimukset. Karnosiinin ja sinkin yhdistelmä ehkäisee tehokkaasti sädehoidon aiheuttamaa kivuliasta suun limakalvon tulehdusta, mukosiittia. Suosittelen syöpäpotilaalle 1 200 mg karnosiinia ja 30 mg sinkkiä päivässä. Ne voi saada yhdistelmätabletista. Myös berberiini on erinomainen antioksidantti, joka estää syövän kasvua ja leviämistä. Berberiinin tehokas ja turvallinen päiväannos on 1–1,5 g päivässä. Syöpäpotilas hyötyy myös ubikinonista, jota neuvon ottamaan 200–300 mg päivittäin.

Olen suositellut jo 34 vuotta syöpäpotilaille kalaöljyä ja muita ravintolisiä. Valitettavasti syöpä- ja muut lääkärit ovat usein kieltäneet potilailtaan niiden käytön, vaikka käytännön kokemus ja pätevät tieteelliset tutkimukset osoittavat ravintolisien hyödyt. Lääkäreiden on syytä luopua niiden vastustamisesta ja alkaa suositella niitä, kuten Abu Dhabin syöpäklinikan ylilääkärinä toimiva syöpätautiopin professori Pentti Gröhn tekee.

 

Teksti:Matti Tolonen
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: ravintolisä, syöpä, vähähiilihydraattinen ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti