– Kuinka moni seitsenkymppinen voi sanoa, ettei käytä mitään kovia lääkkeitä,
tunnettu bassolaulaja Martti Wallén kysyy.
Bassolaulaja Martti Wallénin, 70, ura on niin mittava, että sen kertaamiseen sujahtaisi helposti sivu jos ei parikin. Parempi siis ottaa lyhyempi versio ja yllyttää asiasta kiinnostuneet kääntymään Googlen ja Wikipedian puoleen. Sieltä löytyy lisää.
Martti valmistui kanttoriksi vuonna 1968 ja toimi Helsinghin ortodoksisen seurakunnan kanttorina vajaat viisi vuotta. Asemapaikka oli Lohjan työkeskus.
Sen jälkeen miestä vietiin maailmalle. Sibelius-Akatemian jälkeen tie vei Tukholmaan ja Roomaan jatko-opintojen pariin. Ensimmäisen kiinnityksensä hän sai bassosolistina Suomen Kansallisoopperaan vuonna 1973 ja toimi Tukholman kuninkaallisen oopperan solistina vuodet 1975-2000. Tärkeitä rooleja on kertynyt vaikka millä mitalla ja monet tutut kansainväliset oopperanäyttämöt ovat tulleet hänelle vuosien varrella tutuiksi. Myös levytyksiä on kertynyt kunnioitettava määrä.
Martti oli ensimmäisessä avioliitossaan niin ikään laulajan kanssa, ja pariskunnan molemmat lapset, nykyään nelissäkymmenissä, ovat ammattilaulajia ja asuvat Saksassa. Luulisi siis, että musikaalisuutta on suvussa ollut jo pitkään. Ei pidä paikkaansa!
– Lapsuudenkotini ei ollut mitenkään musikaalinen eikä suvussa ollut ennen minua yhtään muusikkoa. Ainoalla sisarellani ei ole yhtään lauluääntä ja sama koskee myös äitiäni. Isästä en tiedä, sillä hän kuoli niin nuorena. En osaa yhtään sanoa, kuinka kaikki sitten aikoinaan aukesi, Martti naurahtaa ja siteeraa eläkkeellä olevaa tenori Heikki Siukolaa: ”Kyllä tää laulaminen aina ojankaivuun voittaa!”
Mallorcalla vuodesta 2004
Martti on toista kertaa naimisissa ja nykyinen vaimo Lola on ammatiltaan kätilö. Pariskunta tapasi toisensa viitisentoista vuotta sitten niin eksoottisessa paikassa kuin Intiassa.
– Olen vanha Intian kävijä ja olen vieraillut siellä säännöllisesti 1990-luvulta alkaen. Menin Intiaan siskoni kanssa, joka ei ollut koskaan käynyt maassa. Tapasin siellä uima-altaan liepeillä kauniin espanjattaren ja rupesimme juttelemaan. Olin juuri tuolloin eläköitymässä, sillä oopperasta pääsee eläkkeelle kymmenen vuotta tavanomaista aikaisemmin. Monet toki tekevät freenä keikkoja senkin jälkeen.
Martin ja Lolan jutustelu ei päättynyt intialaiseen uima-allasmiljööseen vaan johti lopulta avioliittoon. Martti muutti vuonna 2004 Mallorcalle, koska Lola oli sikäläisessä sairaalassa töissä. Martti lopetti laulamisen Mallorcalle muutettuaan ja oli peräti yhdeksän vuotta laulamatta, sillä hän oli kyllästynyt oopperalaulamiseen. Sitten veri alkoi kuitenkin vetää takaisin lavalle.
– Vanha espanjalainen ystäväni sai ylipuhuttua. Pidin 65-vuotissynttärikonserttini vuonna 2013 Palman konserttisalissa, jonne mahtui vain 130 henkeä. Jono sinne oli niin pitkä, että Suomen konsulikin jäi ulos. Sen jälkeen olen esiintynyt erilaisissa tilaisuuksissa ja kerran myös yhdessä poikani kanssa. Repertuaariin mahtuu kaikkea mahdollista; viime syksynä pidin argentiinalaisen tangolaulajan kanssa tangokonsertin. Minä lauloin suomalaisia ja hän argentiinalaisia tangoja.
”Ei mitään vakavaa sairautta”
Martti on säästynyt suuremmilta terveyttä koskevilta takaiskuilta, mutta tottahan 70 vuoteen jotakin aina mahtuu. Martin elopaino alkoi nousta hänen täytettyään 40 vuotta.
– Sitä tuntuu kaikilla suomalaisilla jäpiköillä esiintyvän, hän naurahtaa. – Kun olin viisikymppinen, yksi kaverini pyysi laittamaan tipan verta hänen laitteeseensa, jotta nähtäisiin, millaiset ovat verensokeriarvot. Korkealla ne olivat, ja niin menin Ruotsissa terveyshuoltoon. Minut laitettiin metformiinikuurille.
Martti on ollut koko ikänsä kiinnostunut ravitsemuksesta ja terveydestä. Parikymppisenä hän harrasti muutaman vuoden peräti kasvissyöntiä.
– Noihin aikoihin 70-luvulla ei ymmärretty mitään ravintoasioista. Silloin sanottiin, ettei ruokavaliolla ole mitään tekemistä terveyden tai etenkään sairauksien kanssa ja eräs tunnettu professori melkein suuttui minulle, kun uskalsin epäillä niillä olevan yhteyttä.
Sitten Martin kasvisyöjän ura kuitenkin päättyi, kun elämään tuli perhettä, ura-asioita ja kun hän oli töissä Saksassa vähän aikaa, olut ja bratwursti alkoivat maistua. Niin se nelikymppisenä alkanut lihominen sai siivet alleen.
– Kun lihominen alkoi, minulle tuli myös omituisia kuumia aaltoja ja ajattelin, että nyt sitten alkavat vaihdevuodet! Työpaikkalääkäri löysi korkean kolesterolin ja määräsi Lipitor-nimistä statiinia. Napsin sitä kymmenkunta vuotta enkä ymmärtänyt, että se oli kaikkein pahin statiineista, mitä sivuoireisiin tulee. 2000-luvun alussa löytyi myös koholla ollut verensokeri, johon määrättiin metformiinia ja annettiin laihdutusohjeita.
– Ehdin napsia Lipitoria aina vuoteen 2007 saakka, kunnes löysin netistä lääkäri Annika Dahlqvistin sivut. Lopetin sekä statiinin että metmorfiinin syömisen ja siirryin ketogeeniselle ruokavaliolle. Siitä lähtien en ole tarvinnut enkä käyttänyt mitään lääkkeitä.
Mikä on ketodieetti?
Ketogeeninen ruokavalio sisältää vain vähän hiilihydraatteja, riittävästi proteiineja mutta runsaasti rasvaa, jolloin elimistö menee ketoosiin ja aivot käyttävät energianlähteenä ketoaineita glukoosin sijaan. Ketogeenista ruokavaliota käytetään erityisesti vaikean epilepsian hoidossa ja joskus myös lasten ja aikuisten lihavuuden hoitokeinona.
Ketogeenisessa ruokavaliohoidossa käytetään useimmiten muunneltua Atkinsin dieettiä. Siinä energiasta noin 65 % saadaan rasvoista, ja hiilihydraatteja nautitaan 10–15 g/vrk. Dieetin aikana potilas luopuu useimmista hiilihydraattipitoisista ruoka-aineista kuten leivästä, perunasta, kasviksista, hedelmistä, marjoista, nestemäisistä maitotaloustuotteista (kermaa ja kermaviiliä lukuun ottamatta) sekä kaikista sokereista. Niiden sijaan hän syö lähinnä öljyä, kermaa, kananmunaa ja lihaa. (Lähde: Wikipedia)
”Aloitin Tolosen berberiinin käytön”
Martti Wallén kertoo aloittaneensa tohtori Matti Tolosen Suomeen lanseeraaman berberiinin käytön jo yli 10 vuotta sitten. Hän naureskelee olevansa eräs ensimmäisistä sen säännöllisen käytön aloittaneista koekaniineista. Ja koekaniinilla menee hyvin.
Martti on myös tutustunut Matti Toloseen, joka viettää kylmät kuukaudet Espanjan Fuengirolassa. Alun perin tutustuminen tapahtui toisen, Malagassa vaikuttavan lääkärin eli Timo Kuuselan kautta. Kuusela ja Tolonen tekevät paljon yhteistyötä.
– Olen pitänyt Mattiin koko ajan yhteyttä ja luen jatkuvasti hänen nettisivujaan. Olen hakenut muualtakin runsaasti tietoa ravintolisistä. Berberiinistä olen täysin vakuuttunut eikä mitään ongelmia ole tullut. Otan sitä hiilarimäärästä riippuen päivässä yhdestä kolmeen tablettia. Uskon sen laskevan verensokeria, mutta berberiinillä on paljon muitakin suotuisia vaikutuksia elimistöön. Se vaikuttaa myös matala-asteiseen tulehdukseen, jonka arvellaan olevan kaikkein suurin sydäntautien syy. Ei siis mikään kolesteroli.
Yksi Martin terveysmurheista on kuitenkin vielä mainitsematta.
– Minulla todettiin rasvamaksa viisi vuotta sitten ultraäänitutkimuksella. Varmaan olen potenut sitä yli 20 vuotta, kun muistaa nuo ”kuumat aallot” jo 1990-luvulta. Siksi ketodieetti on ainoa oikea ratkaisu pitää maksa, aineenvaihdunnan keskus, kunnossa ja toimivana. Tutkimuksien mukaan myös Tohtori Tolosen berberiini toimii hyvänä tukihoitona siihen ilman sivuvaikutuksia.
Martti syö ketodieetin tueksi myös sopiviksi katsomiaan ravintolisiä.
– Päiväannos on ollut 100 mikrogrammaa D-vitamiinia jo monen vuoden ajan, magnesiumia kaksi tablettia, B-monivitamiinia ja tietysti berberiiniä. Aiemmin lista oli pitempikin, mutta olen nyt päätynyt näihin neljään. Ne minulle riittävät.
– Ei mitään vaivoja, ei mitään lääkitystä. Kuinka moni ikätoveri voi sanoa saman?
Statiinin ja diabeteksen yhteys
Martti aloitti statiinin syömisen vuonna 1995 ja kas kummaa, vuonna 2000 sokeriarvot olivat kohonneet.
– En voi todistaa, että statiini aiheutti sokeriarvojen nousun, mutta erikoisesta yhteensattumasta on kyse. Onhan näet todettu, että statiinit voivat aiheuttaa diabetesta.
– Nyt kaikki arvot ovat kunnossa. Diabetesta ei voi parantaa, mutta sen voi pysäyttää niin, ettei se tee lisää tuhojaan kehossa. Viimeksikin pitkä sokeri oli alle kuuden. Kolesteroliarvot ovat niin ikään kunnossa: HDL eli hyvä kolesteroli on 1,6, huonot triglyseridit hiukan yli yhden, mutta en ole jaksanut enää koko ajan seurata kolesteroliarvojani.
– Syön vain kerran päivässä, mikä tarkoittaa pätkäpaastoa eli 6/18 paastoa. Se vahvistaa ketodieetin vaikutusta, jolloin keho saa 18 tunnin lepoajan. Hiilareita syön kohtuudella. Syön joko lihaa tai kalaa vihannesten kanssa ja varmistan myös sen, että saan tarpeeksi tyydyttynyttä eli sitä ”hirveän pahaa” kovaa rasvaa, hän viisastelee.
– Eikä se kuulu THL:lle, mitä minä syön! Kaikki ravitsemusohjeet pitäisi lopettaa kokonaan. Ne ovat ihan puhtaasti ruoka- ja lääketeollisuuden propagandaa!
Tohtori Tolosen kommentti:
Ketogeeninen ruokavalio on paras useimmille tyypin 2 diabeetikoille
Ketogeenisessa ruokavaliossa karsitaan pois peruna, valkoinen riisi, valkoinen leipä, pulla ja muut leivonnaiset kuten kakut, viinerit, pikkuleivät ja tietenkin karkit ja sokerit sellaisenaan. Keksitkin ovat vain kuivaa pullaa, josta vesi on puristettu pois. Sokereiden sijasta enemmän proteiineja ja rasvaa sekä paljon kuitupitoisia kasviksia. Runsas tärkkelys vaatii haimaa erittämään paljon insuliinia, jolloin se voi ajan oloon menettää tehoaan. Silloin ihminen lihoo, ja hänelle kehittyy insuliiniresistenssi, tyypin 2 diabetes ja mahdollisesti metabolinen oireyhtymä. Ketodieetti ei aiheuta veren alisokerisuutta, mikä on diabeteslääkkeiden yleinen ja vaarallinen sivuvaikutus.
Diabeteslääke metformiini heikentää ravinnon B-vitamiinien imeytymistä, mikä voi johtaa muistin heikkenemiseen ja henkisen suorituskyvyn laskuun. Siksi lääkkeettömät hoidot ovat suositeltavia.
Ketoruokavaliota kannattaa täydentää D-vitamiinilla (100 mikrogrammaa päivässä), berberiinillä, karnosiinilla, kromilla, magnesiumilla, E-EPAlla ja muilla ravintolisillä, joista kerron maksuttomassa Hyvän Diabeteshoidon oppaassa. Se on netissä osoitteessa http://www.tritolonen.fi/files/publishings/diabetesopas/.
Kommentit
Oma kommentti