Italiassa on tutkittu ruokavalion hiilihydraattien määrän ja laadun (glykeemisen indeksin) yhteyttä maksan rasvoittumiseen ja insuliiniresistenssiin. Vaaleaa leipää popsivien ja pitsan ystävien maksa oli useammin rasvoittunut kuin niillä, jotka nauttivat runsaasti riisiä, pastaa tai hedelmiä.
Tutkimukseen osallistui lähes 250 tervettä naista ja miestä. Tutkijat havaitsivat, että korkean glykeemisen indeksin omaavia ruoka-aineita nauttineilla koehenkilöillä oli kaksi kertaa useammin pitkälle kehittynyt rasvamaksa kuin muilla tutkittavilla. Yhteyttä ei kuitenkaan havaittu niillä, jotka eivät kärsineet insuliiniresistenssistä. Kuidulla ja ravinnon glykeemisellä kuormalla ei havaittu olevan mitään yhteyttä maksan rasvoittumiseen.
Tutkijat painottavat kuitenkin, että tarvitaan vielä runsaasti jatkotutkimuksia, mutta jo nyt on hyvä tietää, että laihduttamisen ja liikunnan lisäksi myös matalaglykeeminen ja laadukas ruoka ovat terveydelle hyväksi.
Kommentit
Oma kommentti