Toiminnallisille vatsavaivoille on tyypillistä, että oireet esiintyvät kausittain. Välillä vatsa saattaa olla täysin oireeton, mutta vaivat voivat olla ajoittain voimakkaitakin.
Ruokavaliomuutosten yhteydessä on tärkeää, että muutoksia kokeillaan riittävän pitkään. Esimerkiksi ruokavalioon lisätty kuituvalmiste aloitetaan hyvin pienellä annoksella, ja annosta lisätään vähitellen. Ruokavaliomuutokset alkavat usein helpottaa oireita vasta useamman viikon kuluttua, joten potilaan on tärkeää sitoutua hoitoon pitkäjänteisesti.
Herkästä vatsasta kärsivälle suositellaan liukenevaa kuitua sisältäviä valmisteita. Erityisesti ispaghula-kuidun, kauranleseen sekä pellavansiementen on todettu sopivan hyvin herkälle vatsalle. Pellavansiemeniä ei kuitenkaan suositella raskaana oleville, imettäville tai lapsille niiden sisältämän kadmiumin ja syaanivedyn vuoksi.
Ispaghula-kuitu on liukoisen kuidun lähteistä parhaiten tutkittu. Ispaghula-kuitu on Plantago ovata -kasvin eli ratamonsiementen kuivattua ja jauhettua kuorta. Sen säännöllisen saannin on osoitettu vähentävän suolen ärsytysoireita erityisesti ummetuspainotteisen ärtyvän suolen oireyhtymässä. Ummetuspainotteisen ärtyvän suolen hoidossa ispaghula vaikuttaa olevan tehokkaampi kuin vehnälese.
Viime vuosina on vahvistunut, että paksusuolessa fermentoituvat lyhytketjuiset hiilihydraatit – niin sanotut FODMAP-hiilihydraatit – voivat aiheuttaa merkittäviä kipu- ja turvotusoireita ärtyvästä suolesta kärsiville potilaille. Siksi vaivasta kärsivän kannattaa kokeilla näiden hiilihydraattien välttämistä. Kyseessä ei ole kuitenkaan vähähiilihydraattinen ruokavalio, sillä FODMAP-hiilihydraatteja vähennettäessä lisätään muita hiilihydraatteja. Myös kofeiinipitoiset juomat, ravintolisät sekä runsas rasvan käyttö voivat pahentaa suolisto-oireita.
Ennen kuin alkaa välttää tiettyjä ruoka-aineita, kannattaa kokeilla Ispaghula-kuidun ja probioottien lisäämistä ruokavalioon, sillä turhat ruokavaliorajoitukset voivat johtaa puutteelliseen ravitsemukseen ja hankaloittaa merkittävästi arkielämää. Ravitsemusterapeutista voi olla apua sopivan ruokavalion suunnittelemisessa.
Kommentit
Oma kommentti