Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kananmunien syönti voi vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä. Tulokset julkaistiin arvostetussa American Journal of Clinical Nutrition -tiedelehdessä.
Tyypin 2 diabetes lisääntyy ympäri maailmaa. Tutkimusten perusteella tiedetään, että elintavoilla, kuten liikunnalla ja ravitsemuksella, on suuri vaikutus tyypin 2 diabeteksen ilmaantumiseen. Runsas kolesterolin määrä ruokavaliossa on joissain tutkimuksissa ollut yhteydessä sokeriaineenvaihdunnan häiriöihin ja tyypin 2 diabeteksen riskiin.
Toisaalta kananmunien syönnin lisääminen on joissain kokeellisissa tutkimuksissa johtanut muun muassa parempaan sokeritasapainoon. Kananmunien syönnin vaikutuksista itse tyypin 2 diabeteksen riskiin ei kuitenkaan ole tietoa kokeellisista tutkimuksista. Myös väestötutkimuksissa kanamunien syönnin ja tyypin 2 diabeteksen välistä yhteyttä on tutkittu vain vähän ja niissä tulokset ovat olleet vaihtelevia.
Kananmunien syönti on ollut yhteydessä joko suurempaan riskiin tai sitten yhteyttä ei ole havaittu.
Itä-Suomen yliopiston Sepelvaltimotaudin vaaratekijät -tutkimuksen alussa vuosina 1984–1989 ravitsemustottumukset selvitettiin 2 332 mieheltä, joiden ikä oli 42–60 vuotta. Tutkimuksen seurannan aikana 432 miestä sairastui tyypin 2 diabetekseen.
Tutkimuksessa havaittiin, että kananmunien syönti oli yhteydessä pienempään tyypin 2 diabeteksen riskiin sekä matalampaan veren glukoosipitoisuuteen. Tyypin 2 diabeteksen riski oli 37 prosenttia pienempi noin neljä kananmunaa viikossa syövillä miehillä verrattuna niihin, jotka söivät noin yhden kananmunan viikossa. Runsaammalla kananmunan syönnillä ei havaittu merkittävää lisähyötyä. Kananmuna sisältää kolesterolin lisäksi monia terveydelle hyödyllisiä ravintoaineita, jotka voivat vaikuttaa esimerkiksi sokeriaineenvaihduntaan tai matala-asteiseen tulehdukseen ja sitä kautta vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.
Tutkimus antaa viitteitä myös siitä, että elintarvikkeen terveysvaikutuksia on vaikea ennustaa pelkästään yksittäisen ravintoaineen, kuten kolesterolin, perusteella. Ravitsemustutkimuksissa ollaankin viime vuosina siirrytty enemmän elintarvikkeiden ja erilaisten ruokavaliokokonaisuuksien terveysvaikutusten tutkimiseen yksittäisten ravintoaineiden sijaan.
”Itä-Suomen yliopiston tutkimuksen mukaan kananmunien syönti voi vähentää tyypin 2 diabeteksen riskiä.”
itä-suomesta tulee todella ihmeellisiä tuloksia, miksikö, jotta saavat verorahaa etelän ihmisiltä.