Kaisu Lahti esittelee ylpeänä jalkateriään, missä ei enää näy jälkeäkään ihottumasta. Vain vaaleat arvet kertovat, että ongelmia on joskus ollut.
– Kutina oli niin kamala, ettei se antanut rauhaa yölläkään, hän huokaa.
Mäntsäläläinen Kaisu Lahti, 55, sanoo olleensa koko ikänsä hyvin terve, mutta toki terveysongelmiakin on ollut. Viime keväänä hänen mahastaan poistettiin 2,6 kiloa painanut kasvain, joka onneksi oli hyvänlaatuinen. Verenpainelääkitys hänellä on ollut jo kymmenkunta vuotta, toista nilkkaa jäykistettiin muutama vuosi sitten ja myös polvinivelet ovat vaivanneet – osasyynä viimeksi mainittuihin vaivoihin on varmaan ollut kohtalainen ylipaino, josta Kaisu ei kuitenkaan ole koskaan ottanut stressiä.
– Kolesteroli- ja sokeriarvot ovat kunnossa, vaikka niitä koko ajan tarkkaillaankin painoni takia, Kaisu nauraa. – Suvussa on vanhuuden diabetesta, mutta onneksi sitä ei ole siunaantunut minulle.
Kaisu on alun perin syntyisin Lammilta, mutta Mäntsälään kuuluvalle Haarajoelle hän rantautui jo vuonna 1967. Sitten löytyi elämänkumppani Aimo, 58, jonka kanssa Kaisu sai neljä nyt jo aikuista poikaa. Lastenlapsia on yhdeksän. Aimo Lahti työskentelee kaivinkoneyrittäjänä.
Ainoa todellinen terveysmurhe on ollut ihottuma, jota on ollut molemmissa jalkaterissä niin kauan kuin muistan, siis ainakin 50 vuotta. Ihottumaa on esiintynyt myös jalkojen sivussa ja silloin tällöin myös toisessa ranteessa, mutta ennen muuta jalkaterissä.
Kaisu ei omasta mielestään ole millekään allerginen, joskaan asiaa ei ole tutkittu. Kalaa ja sipulia hän ei kuitenkaan suostu syömään, sillä ne ovat hänen mielestään vastenmielisiä ja suorastaan oksennusreaktion aiheuttavia. Voikin olla, etteivät ihottumaongelmat olisi äityneet näin pahoiksi, jos hänen ruokavalioonsa olisi kuulunut elimistölle tärkeitä rasvahappoja.
– Ihottumaa on yritetty hoitaa monen lääkärin voimin ja ties minkälaisilla rasvoilla, hän huokaa. – Kortisonia ja muita voiteita on tarjottu kovasti. Yhden kerran lääkäri arveli ihottumani olevan punajäkälää ja määräsi siihen rasvan, joka turvotti jalan polvea myöten, jolloin siitä tuli yhtä punainen ja ryppyinen kuin sian selkä. Se muistutti lähinnä punaista tukkia enkä kehdannut kunnolla mennä sen takia edes ulos. Kyseessä oli jonkinlainen allerginen reaktio, ja kun menin sen takia uudestaan lääkäriin, toinen tohtori sanoi heti, ettei sitä voidetta olisi saanut missään tapauksessa kirjoittaa minulle. Sen jälkeen päätin, että rasvakokeilujen aika oli ohi.
– Kumisaappaat olivat jalassa kaikkein kamalimmat, samoin villasukat. Vuodenajoista pahin oli talvi, mutta kyllä minä kesälläkin raavin. Yritin käyttää yöksi perusvoiteita, mutta eivät ne auttaneet. Yritin kysyä lääkäreiltä, eikö tähän vaivaan voisi ottaa mitään suun kautta, mutta se olisi vaatinut lisätutkimuksia, mistä en ollut ollenkaan innostunut.
Eräänä yönä Kaisu pelästyi pahemman kerran.
– Heräsin siihen, kun suussa oli kamalasti verta. Vielä aamullakin oksensin verta. Luulin aluksi, että minulta tulee verta nenästä, mutta ei se ollut sitä. Minut passitettiin Helsinkiin kurkkuklinikalle, missä todettiin limakalvojeni olevan niin kuivat, että veri tulee sitä kautta läpi. Painelin tämän kuultuani Järvenpäähän Ikivireän luontaistuotekauppaan, missä ystävättäreni on töissä. Kysyin häneltä, mitä minun kannattaisi kokeilla, ja hän suositteli Bioteekin Herukansydän-Tyrni -nimistä rasvahappovalmistetta.
Luontaistuotekauppa ei ollut Kaisulle ennestään outo paikka, mutta minään suurkuluttajana hän ei itseään pidä. Mitään kunnon kuuria hän ei ollut kokeillut tätä ennen.
– Ystävättäreni arveli, että tämä valmiste olisi hyväksi limakalvoilleni. Rupesin ottamaan kaksi kapselia aamulla ja kaksi illalla. Kun olin syönyt niitä kolmisen kuukautta, huomasin ihottuman häipyneen molemmista jaloista. Veren tulo nieluun oli loppunut jo heti ensimmäisten päivien jälkeen. Olen kertonut Herukansydän-Tyrni -valmisteesta myös lääkäreille ja he ovat suhtautuneet siihen myönteisesti.
Kaisun ihottuma on ollut kateissa jo toista vuotta. Jäljellä jaloissa on vain vaaleita arpia. Myös toisessa ranteessa ollut kuiva ihottuma on hävinnyt ja Kaisun iho on muutenkin paremmassa kunnossa kuin ennen kuurin aloittamista.
– Lääkärillä en ole enää jalkojeni takia käynyt moneen vuoteen, hän toteaa tyytyväisenä. – Nyt nukun taas yöni rauhassa. Enää ei tarvitse herätä kesken unien raapimaan.
Mustaherukka on parhaita GLA-rasvahapon lähteitä. Sen siemenistä saatava öljy sisältää poikkeuksellisesti myös omega-3 -ryhmän rasvahappoja (ALA), joita esiintyy vain harvoin kasvikunnan tuotteissa. Herukansiemenöljy on tasapainoinen yhdistelmä arvokkaita rasvahappoja.
Tyrnimarjoista saatava öljy puolestaan sisältää harvinaisia omega-7 -ja omega-9 -rasvahappoja sekä vitamiinien kaltaisia aineita. Tyrnin positiiviset terveysvaikutukset ovat hyvin laaja-alaisia.
Teksti:
Kuva:
Terveys-Hymy 2-2007
Kommentit
Oma kommentti