Jussi Kuuselalla todettiin diabetes jo parikymmentä vuotta sitten. Hän paneutui sairauteensa perinpohjaisesti ja huomasi vähitellen olevansa aivan päinvastaista mieltä ravitsemusasioista alan virallisten suositusten kanssa.
– Nyt diabetekseni on täysin kontrollissa, mutta se tapahtui vasta kun kyseenalaistin auktoriteettien ohjeet, hän toteaa.
Jussi Kuusela, 72, on käynyt syntymässä Valkeakoskella, mutta varsinaisen elämäntyönsä hän teki graafisen alan johtotehtävissä keskisuurten siviilikirjapainojen toimitus- ja markkinointijohtajana. Jussin isällä oli Jyväskylässä kirjapaino, missä poika sai konelatojakoulutuksen ennen kuin lähti opiskelemaan ekonomiksi.
Jussi on toista kertaa naimisissa, samoin hänen vaimonsa. Lapsia on yhteensä viisi, kaikki jo ajat sitten aikuisia. Jussi ja hänen puolisonsa asuvat 7-8 kuukautta vuodesta Espanjan Andalusiassa, mutta päinvastoin kuin useimmat muut he saapuvat joka vuosi talven tullen Suomeen, koska he ovat innokkaita hiihdon ystäviä. Takaisin Espanjaan he palaavat Turun maisemista vasta keväällä lumien sulettua.
Jussilla todettiin vuonna 1988 rutiinitarkastuksessa koholla oleva verensokeri. Ns. pitkä sokeri näytti lukemia 8,2, mutta firman lääkäri ilmoitti aloittavansa diabeteshoidon vasta kun mittarissa on vähintään yhdeksän. Nykyään diabeteksen rajaksi katsotaan kuusi.
– Paneuduin sairauteeni niin perinpohjaisesti kuin pystyin, Jussi kertoo. – Ilmoittauduin välittömästi Keski-Suomen Diabetesyhdistyksen jäseneksi ja tilasin Diabetes-lehden. Seurasin tismalleen lehdessä olleita ruokaohjeita. Sokeriarvoni kohosivat kuitenkin mukaan sittemmin tulleesta lääkehoidosta ja ruokaohjeista huolimatta yli kymmenen. Näillä ruokaohjeilla painoni nousi muutamassa vuodessa 18 kiloa.
Myös Jussin pumppu oli alkanut reistailla, ja niinpä hänelle tehtiin ohitusleikkaus 1992.
– Nopeat hiilihydraatit veivät minut leikkauspöydälle eikä suinkaan huono kolesteroli, vaikka LDL-arvoni olikin tuolloin 6,2. Olen tullut siihen tulokseen, että kolesterolilääkkeiden massiivinen käyttö on ollut 35 viime vuoden ajan eräs lääketieteen suurimpia hölmöilyjä. Tietääkö kukaan, kuinka paljon potilaita on menehtynyt näiden lääkkeiden sivuvaikutuksiin?
Jussi irtisanoutui paikallisesta diabetesyhdistyksestä, lopetti Diabetes-lehden tilaamisen ja heitti lehden ruokaohjeet roskikseen.
– Sain hiljalleen uutta tietoa hiilihydraattien vaikutuksesta veren sokeriin ja aloin vähitellen epäillä myös oman diabeteslääkärini neuvoja kuten myös diabetesliiton ruokaohjeita. Ainakin omalta kohdaltani ne olivat täysin vääriä, mutta en silti halua syyllistää diabeteslääkäreitä. Virallisen lääketieteen edustajina heillä ei ole muita keinoja käytössään kuin lääkehoito – ja jos se ei tehoa, niin insuliinihoito tai sitten ne molemmat yhdessä.
Jussi aloitti uuden elämän viisi ja puoli vuotta sitten. Hän oli kerännyt runsaasti tietoa uusista tutkimuksista, jotka koskivat rasvoja ja hiilihydraatteja. Diabeteshan on sokeri-rasva-aineenvaihdunnan häiriö.
– Oli kesäkuun ensimmäinen päivä vuonna 2001 Andalusiassa pienellä hedelmätilallamme. Olin muutamaa päivää aikaisemmin hankkinut talomme patiolle juoksumaton, sillä tiesin säännöllisen liikunnan olevan tärkeää veren sokeritasojen laskemiseksi. Halusin samalla myös laihduttaa.
– Muutin täysin ruokailutapani. Entisen 3-4 suuremman ruokailun sijaan rupesin toteuttamaan ohjelmaa, joka sisälsi aamiaisen klo 8-9, lounaan klo 11-12, välipalan klo 14-15, päivällisen klo 17-18 ja iltapalan klo 20-21.
– Periaatteeni on ollut, että lautasella oli aina valkuaista, pitkiä hiilihydraatteja sekä lounaan ja päivällisen yhteydessä ruokalusikallinen neitsytoliiviöljyä ja välipala-aikoina pieni lusikallinen Möllerin Omega-3-öljyä. Nämä kaksi öljyä eivät lihota, vaikka diabetesliiton asiantuntijat niin väittävätkin.
Jussi vältti erityisesti ns. nopeita hiilihydraatteja, jotka muuttuvat entsyymien ansiosta nopeiksi sokereiksi. Ne imeytyvät puolessa tunnissa verenkiertoon ja nostavat nopeasti veren sokeritasoja. Tällaisia nopeita hiilihydraatteja ovat kaikki viljasta tehdyt tuotteet, joista poikkeuksen tekevät vain sataprosenttinen kokojyväruis, ohra ja kauraryynit. Niitä Jussi maistoi hyvin harvoin ja ikään kuin juhlaruokana. Viljoista valmistettuihin ”kiellettyihin” ruokiin kuuluivat myös pasta, makaronit ja riisi, joita Jussi ei syönyt juuri lainkaan. Hitaasti verenkiertoon imeytyviä hiilihydraatteja on vihanneksissa, hedelmissä ja marjoissa, joita Jussi popsi runsaasti.
– Peruna sisältää noin 20 prosenttia tärkkelystä, mikä myös muuttuu alle puolessa tunnissa sokeriksi verenkiertoon. Oluessa on nopeana sokerina mallassokeria, ja niinpä illalla telkkaria katsellessa vaihdoin oluen viinilasilliseen, jonka vähensin päivällisestä pois.
– Kun olin päivälleen vuoden ajan noudattanut tätä ruokailuohjelmaa ja lisäksi kävellyt 5-8 km neljä, viisi kertaa viikossa, rasva- ja sokeriarvoni olivat muuttuneet ratkaisevasti paremmiksi. Kun pitkä sokeri oli aiemmin 8,2, se oli nyt 5,6, LDL-kolesteroli oli pudonnut 5,22:sta 2,98:aan, HDL-kolesteroli oli noussut 0,9:stä 2,29:ään, triglyseridit olivat laskeneet 1,8:sta 0,6:een ja painoni putosi vuodessa 83 kilosta 65 kiloon. Lopetin kolesterolilääkkeiden käytön, koska LDL-arvo (paha kolesteroli) laski lähelle normaaliarvon alarajaa.
Jussi on jatkanut jo neljä ja puoli vuotta samaa ohjelmaa, ja paino sekä arvot ovat pysyneet samoissa lukemissa. Hänellä on vielä lievä lääkitys: Disperiiniä 100 mg 1 tabletti päivässä, Glucobay 100 mg, aina viisi minuuttia ennen ruokailua sekä Metmorfin, 850 mg, kolme tablettia päivässä.
– Lisäksi otan parhaiksi havaitsemiani luontaistuotteita: Tohtori Tolosen E-EPAa ja Bio-Carnosin Fortea 2 x 400 mg sekä myös muiden valmistajien tuotteita: Möllerin Omega 3-öljyä 1-2 g päivässä, Benecol-kapseleita kaksi, seleeniä 150 mikrogrammaa ja sinkkiä 15 mg. Otan myös Bio-Kromi Fortea 3 x 100 mg sekä vahvaa B 50-nimistä valmistetta, joka sisältää kaikki keskeiset B-vitamiinit.
– Kokeilin viime kesänä kolmen kuukauden ajan hyvällä menestyksellä Tohtori Tolosen tuotevalikoimaan kuuluvaa Kilo-Stop -valmistetta, joka vastaa Bayerin Clucobay-lääkettä. Clucobay ja Kilo-Stop hidastavat entsyymien vaikutusta, jolloin lyhyet hiilihydraatit pääsevät suolessa pilkkoutumattomina eteenpäin ja kulkeutuvat pitkien hiilihydraattien tavoin imeytyäkseen vasta tuntien kuluttua verenkiertoon. Sokeri- ja insuliinitasot pysyvät matalina eikä sokerin varastoitumista rasvaksi tapahdu. Seleeni, sinkki ja kromi ovat tärkeitä, koska ne auttavat sokerin imeytymistä lihaksiin.
Jussi Kuusela on valmis kääntämään Suomen diabetestahojen suositteleman ruokapyramidin tasan pääalelleen. Silloin se alkaa muistuttaa Harvardin yliopiston laatimaa ravintopyramidia, joka sopii Jussin mukaan myös diabeetikoille.
– Diabetesliiton suosittelema pyramidi on 35 vuotta vanha ja peräisin Nixonin hallituksen maatalouspolitiikkaa myötäilevistä linjanvedoista, Jussi Kuusela jyrisee. – Diabeetikoille suositellaan meillä edelleenkin viljasta, perunasta, riisistä, pastasta ja makaronista valmistettuja ruokia, vaikka juuri niitä pitäisi välttää. Nämä ruuat sopivat terveille ihmisille, mutta eivät diabeetikoille.
– Harvardin yliopiston ravitsemustutkijoiden ruokapyramidi on ollut julkaistuna jo viitisen vuotta, mutta meidän virallisen lääketieteen edustajamme eivät ole muuttaneet kantaansa piiruakaan. Harvardin ruokapyramidi on aiheuttanut jo muutoksia virallisiin kannanottoihin monissa maissa, mutta meillä Suomessa se on vaiettu kuoliaaksi. Nyt olisi aika tehdä 180 asteen käännös, sillä diabeetikkoja on meillä jo puoli miljoonaa ja hyvin pian ylitetään jo miljoonan raja. Maatalouspolitiikan ei pitäisi mennä terveyspolitiikan edelle!
Jussin ruokavalio
Aamiaisvaihtoehto 1: Vähähiilihydraattinen jugurtti + pienehkö hedelmä, kaksi palaa kinkkua tai juustoa, pikkulusikallinen neitsytoliiviöljyä ja kahvia.
Vaihtoehto 2: Pari kertaa viikossa 1,5 dl pitkään keitettyä kaurapuuroa, pari kinkun tai juuston palaa, yksi tl Möllerin Omega-3-öljyä ja pari pientä kupillista kahvia.
Vaihtoehto 3: 2 dl tummia viinirypäleitä, 5-6 pähkinää, viipale rasvatonta kinkkua tai pala juustoa, kahvia.
Lounas, vaihtoehto 1: 120-150 g rasvaton broilerin rintapala ja lautanen täyteen vihanneksia tai salaattia ja niiden päälle ruokalusikallinen neitsytoliiviöljyä. Jälkiruokana pieni omena tai 1,5 dl tummia rypäleitä sekä pelkkää kahvia tai teetä ilman sokeria.
Vaihtoehto 2: 150 g paistettua kalaa (lohta tai silakoita), kasviksia 2/3 lautasellista, 1 tl Möllerin Omega-3-öljyä.
Vaihtoehto 3: 120 g porsaankyljys, syvä lautasellinen sekasalaattia, jonka päälle lusikallinen neitsytoliiviöljyä. Jälkiruokana 1 dl viinirypäleitä tai pieni omena.
Välipala: kahvia tai teetä sekä purkki jugurttia ja pieni hedelmä sekä muutama pähkinä. 1 tl Möllerin Omega-3-öljyä.
Päivällinen: samantapainen kuin lounas, mutta lisäksi 2 x 12 cl punaviiniä.
Iltapala: hedelmiä, esimerkiksi 3-4 luumua tai viisi kirsikkaa, hyvin pieni rasvaton pala juustoa ja 1 tl Möllerin Omega-3-öljyä.
Teksti:
Kuvat:
Terveys-Hymy 1-2007
Kommentit
Oma kommentti