Vaikka tänä talvena lunta on tullut enemmän kuin lääkäri määrää, se ei ole estänyt turenkilaista Markku Niemistä tekemästä lumitöitä. – Statiinien aiheuttamat lihaskivut pysyvät poissa ubikinonin ansiosta, hän kertoo.
Markku Nieminen, 60, asuu Turengissa, mutta työskentelee metallialan yrittäjänä Tuusulassa. Hän on kotoisin Toijalasta, mutta on asustanut pääkaupunkiseudulla jo kohta puoli vuosisataa. Hänen firmansa valmistaa pieniä osia sairaala-alan laitteisiin.
– Sorvataan ja jyrsitään, hän selvittää. – Aika paljon teemme niitä hammashoitokoneisiin. Vierasta työvoimaa on viisi ihmistä.
Markku on naimisissa ja pariskunnalla on aikuinen tytär. Runsaat kymmenen vuotta sitten Markku alkoi huomata väsyvänsä äkillisesti hyvin pienessäkin rasituksessa, ja väsymys muuttui omituisen syväksi. Kun sitä vain jatkui ja jatkui, hän kuvitteli ensin, että kunto oli päässyt jotenkin rapistumaan. Kun Markku oli seuraamassa formulakisoja Unkarissa, kunto petti lopullisesti.
– En jaksanut kävellä pienintäkään mäkeä puuskuttamatta. Kun pääsin kotiin ja olin hakemassa varastosta tavaroita, tuli semmoinen tiltti, että veto loppui kokonaan. Vaikka kohtaus meni ohi, oli pakko lähteä lääkärille.
– Löysin itseni kardiologin vastaanotolta ja kun kävin rasitustestissä, häikkiä löytyi heti. Paperit pantiin vetämään Meilahteen, ja kului muutama viikko, kun pääsin varjoainekuvaukseen. Minulla todettiin sepelvaltimosairaus, johon sain heti lääkityksen. Samalla kerralla minulle tehtiin pallolaajennus.
Markulla oli kokonaiskolesteroli tuolloin seitsemän paikkeilla, kun tavoitearvo on alle viiden. Hänen äitinsä oli kuollut sepelvaltimosairauteen 67-vuotiaana, joten Markun katsottiin kuuluvan riskiryhmään.
Mutta olo ei lääkityksestä huolimatta tullut kuntoon. Lihakset olivat kipeinä eikä niska tuntunut kääntyvän juuri mihinkään suuntaan. Kävellessä saattoi polveen ruveta sattumaan niin paljon, että Markun piti pysähtyä.
– Rupesin lukemaan kolesterolilääkityksenä saamieni statiinien sivuoireista, ja silmiini osui maininta, että statiinit voivat joskus vaikuttaa lihaksiin. Minulla alkoi säteillä, josko uudet vaivani johtuisivatkin lääkityksestä.
Markku marssi jälleen lääkärin puheille, ja sillä seurauksella, että kolesterolilääkitystä vaihdettiin. Vaikka hän kokeili kaikkia mahdollisia statiineja, kivut eivät kadonneet.
– Vaimo on yleensä hakenut apteekista lääkkeeni, ja kun taas kerran, olisiko ollut seitsemisen vuotta sitten, oltiin kolesterolilääkitystä vaihtamassa, hän tuli maininneeksi, ettei oikein mikään statiini tunnu sopivan minulle. Ystävällinen farmaseutti arveli tietävänsä, mistä apu tähän ongelmaan löytyisi. Hän suositteli minulle Bio-Qinon -nimistä ubikinonivalmistetta, ja otin sen heti käyttööni. Aloitin syödä 30 mg kapselin päivittäin, ja oireet rupesivat katoamaan melkein välittömästi. Se pisti ihan ihmettelemään.
Näin mentiin viitisen vuotta, kunnes hengästys- ja väsymysoireita alkoi jälleen ilmaantua. Edessä oli taas lääkärireissu. Työterveyslääkäri pisti Markun jälleen rasitustestiin, jonka jälkeen hän suositteli varjoainekuvausta. Onneksi nyt ei ollut tarvetta pallolaajennukseen saati ohitusleikkaukseen. Näkyi vain pieniä tukkeamia, muttei mitään niin hälyttävää, että korjaustoimenpiteisiin olisi pitänyt ryhtyä.
Markku laitettiin kuitenkin seurantaan, ja näin hänestä tuli jälleen uuden lääkärin potilas. Markku kysyi tältä heti ensitapaamisella ubikinonista, johon lääkäri totesi, ettei hänellä ollut siitä muuta kuin hyvää sanottavaa. Samalla Markun kolesterolilääkitystä lisättiin ja ubikinoniannostus nostettiin 100 mg päivässä. Lääkäri tosin totesi, että Markku voisi hänen puolestaan ottaa vaikka 200 mg ubikinonia päivässä, jos vain kukkaro sen kestää. Yliannostuksen vaaraa ei ole.
– Olen kuitenkin pysytellyt sadassa, koska sekin tuntuu riittävän ja pitävän kaikki lihassäryt poissa. Nyt kokonaiskolesteroli on enää 3,5 ja LDL-kolesteroli on 1,75. Kun kolesterolilääkitys aloitettiin, LDL oli suurempi kuin nykyinen kokonaiskolesteroli.
Kun Markku joutui pallolaajennukseen vuonna 1999, hän soitti jo sairaalasta yhtiökumppanilleen, että nyt ”Niemisen työpäivät loppuivat lyhyeen”. Hän on siitä lähtien tehnyt kolmipäiväistä työviikkoa, mutta on edelleen täysillä mukana työelämässä.
– Mitään sen kummempia rajoituksia ei ole. Nyt ei hengästytä eikä mihinkään satu. Totta kai minun on koko ajan muistettava, kun tällaisia vaivoja on pohjalla, että kovia punnerruksia ja pinnistyksiä täytyy varoa, ja kyllä sen sitten käytännössä huomaa. Mutta kun tänä talvena lunta on piisannut, niin olen ihan täysillä jaksanut tehdä kaikki lumityöt.
– Mitään ruokavaliorajoituksia ei ole. Emäntä tekee semmoista ruokaa, että vähän kartetaan rasvoja, mutta mitään erityisruokavaliota ei tarvita. Tupakkaa en ole koskaan polttanut ja alkoholia käytän hyvin satunnaisesti. Lääkäri on sanonut, että hyvä tulee, jos ruokalautasella on kolmasosa vihanneksia.
– Lääkärin kanssa on myös keskusteltu, että minulla on nyt paras mahdollinen lääkitys. Kaikki arvot ovat niin hyvät, että seuraava seuranta on vasta joskus syksyllä.
Teksti:
Kuva:
Terveys-Hymy 04-10
Kommentit
Oma kommentti