Toimiva vatsa ja suolisto – kaiken hyvinvoinnin perusta

Toimiva vatsa ja suolisto - kaiken hyvinvoinnin perustaVarmasti yleisin ja tunnetuin pikkuvaiva, josta jokainen kuulee työpaikallaan, lähipiirissään ja kotonaan, on vatsan alueella tai suolistossa asuva mystinen epätasapainotila.

Heikosti toimiva vatsa alkaa olla jo niin tavanomainen ilmiö, että usein unohdamme, kuinka pahasti metsässä terveytemme on, kun suolisto ja vatsa alkavat kiukutella. Suolisto ei tunnu koskaan olevan täysin kunnossa ja vatsa menee säännöllisesti sekaisin milloin mistäkin syystä – tyypillinen tilanne.

Usein aliarvioimme kuitenkin näiden ongelmien merkityksen kokonaisvaltaisen terveytemme kannalta.

”Olet mitä syöt” ei ole läheskään niin paikkansa pitävä lause kuin ”olet mitä sulatat”. On eri asia syödä terveellisesti ja valita lautaselleen ravinnerikkaita ruokia kuin oikeasti sulattaa ja imeyttää kaikki näiden ruokien tarjoilevat hyvät ainekset elimistöönsä.

Muista myös mahaasi

Heikosti toimiva suolisto ei kuitenkaan vaikuta pelkästään ravinteiden imeytymiseen vaan on hyvä muistaa, että vatsassamme on yhtä paljon hermopäätteitä kuin aivoissamme. ”Toiset aivomme” tarvitsevatkin käytännössä yhtä paljon huomiota kuin pääkoppamme. Suuri osa aivojen välittäjäaineista rakennetaan vatsan alueella, ja monien vitamiinien tuotannossa suoliston hyvillä bakteerikannoilla on keskeinen merkitys.

Vatsan ja suoliston toiminnan merkitys ajatteluumme ja tunne-elämäämme on selkeä, mutta usein unohdamme antaa näille tärkeille elimille riittävästi huomiota ja tarpeellisia ravinteita.

Yleisesti vatsan ja suoliston toiminnan tasapainottamiseen suositellaan kuitujen määrän lisäämistä, jonka lisäksi suurin osa ihmisistä kokee gluteiinipitoisten viljojen vähentämisestä seuraavan huomattavaa kohennusta suoliston toiminnassa. Suurimmalla osalla länsimaalaisista toimii myös erinomaisesti niin sanottu hypoallerginen ruokavalio, jossa gluteiinipitoiset ruoat ja pitkälle prosessoidut maitotuotteet karsitaan perusruokavaliosta kokonaan tai korvataan laadukkaammilla vaihtoehdoilla.

Erilaisten hapatteiden ja hyviä maitohappobakteereita sisältävien elintarvikkeiden lisääminen on myös ehdottoman tärkeää terveen suolistofloran rakentumisessa. Hapankaali, erilaiset kefiirit, kombucha eli volgansieni ja hapanmehut ovat hyviä esimerkkejä käytännöllisistä lähteistä, joiden kautta saamme elimistöömme hyviä maitohappobakteereita. Usein hapankaalin päivittäinen nauttiminen tuntuu kuitenkin turhan vastenmieliseltä.

Aloe vera rauhoittaa

Ehdottomasti helpoin ja käytännöllisin tapa lähteä ehostamaan vatsa-suolisto -alueen haasteita on rauhoittavien ja suolistoflooraa tasapainottavien nesteiden nauttiminen. Maailmanlaajuisesti suuri osa ihmisistä tuntee aloe veran tehokkaat vaikutukset vatsan ja suoliston alueen toiminnan tehostamisessa.

Aloe vera viilentää ja rauhoittaa ärtynyttä suolistoa sekä toimii usein erinomaisena rauhoittajana vatsan alueen epätasapainotiloissa. Mikään yksittäinen kasvi tuskin linkittyy historian valossa yhtä vahvasti vatsavaivojen lievittämiseen kuin aloe vera.

Toimiva vatsa ja suolisto - kaiken hyvinvoinnin peurstaSuomen perinteisistä kansanlääkkeistä koivuntuhkauutteella on puolestaan ehdottomasti pisin käyttöhistoria vatsa- ja suolistovaivojen hoidossa. Tuhkan tiedetään sisältävän valtavan määrän kehollemme arvokkaita pääravinteita, ja vieläpä varsin ihanteellisessa suhteessa.

Tuhka sisältää yli 60 mineraalia, joista erityisesti fosforia, kaliumia, mangaania, magnesiumia, rikkiä, sinkkiä, kalsiumia, booria, kobolttia, kuparia sekä pienempiä määriä myös muita hivenaineita. Koivuntuhkauute on erittäin emäksistä, mikä vähentää kehon ylihappamuustilaa ja tasapainottaa elimistömme happo-emästasapainoa.

Teksti: Jaakko Halmetoja

Kuva: Jaana Aartomaa

Terveys-Hymy 9-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: aloe vera, koivuntuhkauute, suolisto, vatsa

Kommentit

Aloe vera voi joitakin auttaa, mutta osittain se kuuluu samaan humpuukkiin kuin herbalife tuotteet joita myydään todella kalliilla hinnoilla vaikutukseensa nähden.

Suosittelisin ensin katsomaan ruokavaliota ja lisäämään maitohappobakteereita. Luontaistuote ja apteekeistakin kannattaa kysyä neuvoja.

Oma kommentti