PROSTITUTION, 19.1.2005
© ARI HEINONEN/KUVARYHM€/SKOY

Teija testasi uuden vaihdevuosivalmisteen: Sydän rauhoittui ja hikoilu loppui

Mainos

Joskus rutiininomainen apteekkikäynti voi tuottaa yllättäviä tuloksia. Niin kävi helsinkiläiselle Teijalle, joka kärsi ikävistä vaihdevuosivaivoista.

Helsingin ydinkeskustassa asuvan Teijan, 58, vaihdevuosioireet alkoivat moniin muihin verrattuna suhteellisen myöhään, vain kolmisen vuotta sitten. Koska kyseessä on äärimmäisen intiimi asia, hän ei halua esiintyä tässä jutussa omalla nimellään ja kuvallaan. Hän on kuitenkin valmis kertomaan kokemuksistaan, sillä asia on sen verran tärkeä.
Teija työskentelee toimistossa. Peruskoulutus on yliopiston puolelta kasvatuksesta. Mies on insinööri ja pariskunnalla on kaksi aikuista lasta, tyttö ja poika. Lastenlapsia on kaksi poikaa.
– Terveydentila on hyvä, minulla on vain kilpirauhasen vajaatoimintaan lääkärin resepti. Tyroksiinilääkitys on ollut jo parikymmentä vuotta. Kilpparin vajaatoiminta tuntuu olevan joka toisella naisella.
Teijan ensimmäiset kilpirauhasoireet alkoivat jo alle nelikymppisenä.
– Olen urheillut koko ikäni, mutta silloin ei jalka enää tahtonut nousta lenkillä. Outo hitaus vaivasi, painokin alkoi nousta ja koko ajan väsytti. Lääkäri arvasi asian heti, ja kaikki varmistui verikokeessa. Onneksi lääkitys toimii hyvin, Teija juttelee.
Kolmisen vuotta sitten vaihdevuosioireet alkoivat kiusata Teijaa.
– Oli outoja sydämentykytyksiä. Niihin heräsi yöllä, kun sydän ravasi hulluna. Tuli myös kuumia aaltoja, oli hirveä hiki ja yöllä lakanat olivat hiestä märkänä. Välillä oli kuuma ja välillä kylmä. Tuntui myös, että muisti oli huonontunut.
Teija hakeutui lääkärin vastaanotolle ja hänelle määrättiin hormonilaastareita. Teija käyttäisi niitä varmaan vieläkin, mutta niitä ei ole saanut Suomesta enää aikoihin. Niitä valmistavalla yrityksellä on tuotantovaikeuksia.
Sitten Teija meni eräänä huhtikuun päivänä käymään apteekissa.

”En uskonut asiaan ollenkaan”

Hän huomasi apteekissa käydessään taululla ilmoituksen, missä haettiin koehenkilöitä uuden vaihdevuosivalmisteen testiryhmään.
– Minulta kysyttiin, kiinnostaako, ja sanoin heti, että juu. Täytin kaavakkeen ja sain ilmaiseksi ensimmäisen laatikon Femarellea. Asenteeni oli kuitenkin vähän sellainen, että höpö höpö, juu juu luontaistuotteita, mutta kokeillaan silti. En uskonut asiaan ollenkaan. Mutta kun ensimmäinen viikko oli kulunut, huomasin suureksi ihmeekseni, että oireet olivat alkaneet vähentyä. Eivät kokonaan poistuneet, mutta ne muuttuivat lievemmiksi.
– Kukaan ei siis suositellut Femarellea, itse sen sattumalta löysin. Hikoilua alkoi olla entistä vähemmän ja myös sydämentykytykset harvenivat. Kun olin yhden laatikollisen syönyt, olo oli jo parantunut huomattavasti. Sain apteekista vielä toisenkin laatikon Femarellea ja söin senkin ohjeen mukaan. Nyt hikoilu oli kokonaan kadonnut, mitä en olisi ikinä uskonut. Olin erittäin yllättynyt, sillä minulla ei ollut minkäänlaisia ennakko-odotuksia.
Sitten Teija päätti tehdä itsellään ihmiskokeen. Hän lopetti Femarellen käytön.
– Kaikki oireet alkoivat kuukauden sisällä pikkuhiljaa tulla takaisin. Palauduin jälleen hikiseksi naiseksi, mutta nyt aion aloittaa Femarellen uudestaan. Tuote on helppokäyttöinen, kunhan vain muistaa ottaa sitä säännöllisesti ohjeen mukaan. Ja näyttää toimivankin vielä!
Teija harrastaa liikuntaa päivittäin. Hän kävelee, juoksee ja käy kuntosalilla puntteja nostelemassa.
– Olen aika hyvässä fyysisessä kunnossa ja olen normaalipainoinen, hän kertoo. – Varmaan myös liikunta vaikuttaa suotuisasti vaihdevuosioireisiin.
Tarkempia tietoja Teijan käyttämästä valmisteesta on www.femarelle.fi -internetsivuilla.

Apteekkituote, ei reseptillä

Helsingin Citycenterin ja Vantaan Länsimäen sivuapteekin apteekkari Anu Västi on seurannut aitiopaikalta Femarellen markkinoille tuloa ja menestystä.
– Kyse on fermentoidusta soijapavusta sisältävästä valmisteesta. Se on ollut muualla maailmassa markkinoilla jo parikymmentä vuotta ja on tosi tunnettu, meillä ei niinkään, koska se on lanseerattu vasta vuosi sitten, Västi kertoo.
– Fermentoitu soija on mielenkiintoinen valmiste ja siitä on saatu paljon myönteisiä tutkimustuloksia. Kauko-Idässä soijavalmisteita on käytetty kautta aikojen paljon enemmän kuin meillä, ja ulkomaalaiset asiakkaat ovatkin apteekissa usein ihmetelleet, miksei Suomessa ole tämän tyyppistä tuotetta. Tämä tuote on meillä lähtenyt liikkeelle ihan hyvin, ja näitä valmisteita käytetään nykyään enemmän. Toki Suomessa on ollut aiemminkin soijavalmisteita juuri vaihdevuosivaivojen hoitoon, mutta ne eivät ole lyöneet läpi.
– Nykyään osa asiakkaista tuntuu haluavan ensin kokeilla lieviin vaihdevuosioireisiin vähän luonnonmukaisempaa valmistetta ennen kuin hakeudutaan lääkärin vastaanotolle saamaan lääkkeellistä hoitoa. Olen huomannut, että sama suuntaus vallitsee myös vitamiineista ja ravintolisistä puhuttaessa. Haetaan luonnonmukaista vaihtoehtoa.
Apteekkari Västi sanoo, että Femarelle löytää varmasti uskollisen ja kiitollisen käyttäjäkunnan.
– Tämänkaltaiselle valmisteelle on oma paikkansa niille, jotka eivät pysty käyttämään hormonikorvaushoitoja. Jos oireet ovat lieviä ja tämä valmiste auttaa, on hyvä asia, että tällainen valmiste on markkinoilla. Nykyään on yleisestikin ruvettu puhumaan vaihdevuosivaivoista ja siitä, minkälaisia oireet voivat olla.
– Apteekki on matalan kynnyksen paikka, jonne pääsee nopeasti sisälle, ja voi keskustella oireista ammattihenkilöstön kanssa, Västi toteaa.
Apteekkari sanoo, että Femarellea voi käyttää muun lääkityksen kanssa samanaikaisesti.
– Tiedossa ei ole valmistetta, mikä ei sopisi sen kanssa, mutta aina kannattaa tilanne kartoittaa apteekissa tai lääkärissä, jos käyttää todella paljon erilaisia valmisteita. Me pystymme katsomaan asian nopeasti eri tietokannoista ja kehottaisinkin ihmisiä käyttämään tätä palvelua.
Femarellea apteekkari Västi suosittelee otettavaksi iltapäivällä ja alkuillasta.
– Jos aamulla on otettava esimerkiksi verenpaine- tai kilpirauhaslääkitys, on hyvä varmistaa, ettei mikään sotke niiden imeytymistä. Toisinaan lääkkeen tai vitamiinin ottoajalla on merkitystä.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:OM-arkisto
Avainsanat: Femarelle, vaihdevuodet

Kommentit

Oma kommentti