Lähes jokainen viisikymppinen tai sitä vanhempi suomalainen ehti lapsuudessaan sairastaa tuhkarokon. Onneksi tämän päivän lapset eivät tiedä tästä tuhkarokkoviruksen aiheuttamasta tartuntataudista yhtään mitään. Rokotusten ansiota!
Tuhkarokon ensioireisiin kuuluu korkea kuume, nuha, yskä ja silmien punoitus sekä silmätulehdus. Kuume vie myös potilaan voimat. Muutaman päivän päästä kuume hellittää, mutta nyt iholle ilmestyy voimakasta ihottumaa. Se alkaa kehon yläosista, mutta onneksi se ei ole yhtä kutiseva kuin esimerkiksi vesirokko.
Tuhkarokko tarttuu hyvin herkästi ilmateitse, jolloin yksikin sille altistunut voi levittää tautia laajalle. Se on erityisen vaarallinen vanhemmille ihmisille, vaikka kyseessä onkin lastentauteihin kuuluva sairaus. Sen oireet alkavat puolentoista viikon kuluttua tartunnasta.
Keljua sinänsä, mutta tuhkarokkopotilaan vointia tai paranemista ei voi nopeuttaa. Kuumetta voi alentaa särkylääkkeillä, valot voidaan huoneesta himmentää ja kutinaan voi sivellä vaikkapa talkkia.
Tuhkarokko on äärimmäisen herkästi tarttuva virustauti. Se tarttuu paitsi ilmateitse myös kosketus- ja pisaratartuntana. Sairastunut on varsinainen viruslinko, ja tuhkarokkovirukset voivat säilyä tartuttavina pinnoilla ja huoneilmassa vielä pari tuntia sen jälkeen, kun tartunnan kantaja on poistunut huoneesta.
Tuhkarokko voi olla vaarallinen sairaus etenkin sellaisille potilaille, joiden puolustuskyky on syystä tai toisesta heikentynyt. Se voi aiheuttaa kiusallisia ja jopa vaarallisia jälkitauteja: lähes joka kymmenes saa korvatulehduksen tai ripulin, ja alle viisi prosenttia potilaista sairastuu keuhkokuumeeseen. Myös harvinaisempia jälkitauteja esiintyy.
Näin oli siis Suomessakin ennen, mutta maailmalla se riehuu. Muutama vuosi sitten WHO eli Maailman Terveysjärjestö arvioi maailmassa siihen vuosittain sairastuvan peräti 300 000 ihmistä. Eurooppalaisia tästä luvusta oli noin 20 000. WHO:n tilastojen mukaan vuonna 2017 tuhkarokko tappoi maailmanlaajuisesti peräti 110 000 ihmistä, pääosa heistä oli alle viisivuotiaita kehitysmaiden lapsia.
Sitten tuli rokote
Tuhkarokkorokotetta on Suomessa annettu erillisenä jo vuodesta 1975, ja vuonna 1982 käyttöön otettiin MPR-yhdistelmärokote, joka suojaa tuhkarokon ohella myös sikotautia ja vihurirokkoa vastaan. Ennen rokotusohjelmaa Suomessa kuoli tuhkarokkoon vuosittain muutama ihminen. Rokotteen käyttöönoton jälkeen kuolleisuus käytännössä loppui.
Hurjia lukuja on valitettavasti olemassa varhaisemmilta vuosilta. Esimerkiksi vuonna 1960 tuhkarokkoon kuoli Suomessa 115 potilasta, valtaosa heistä lapsia. Tämän lisäksi useita kymmeniä sairastui vakavaan aivotulehdukseen, joka usein osoittautui parantumattomaksi. Kaiken kaikkiaan tuona vuonna tuhkarokkoon sairastui lähes 40 000 kansalaista. Lähes joka kolmas sai vielä kaiken kukkuraksi jonkun ikävän jälkitaudin.
Vielä joitakin vuosia sitten näytti siltä, että rokotusten ansiosta tuhkarokko olisi häviämään päin. Mutta valitettavasti käsittämätön rokotevastaisuus alkoi nostaa päätään vähän siellä ja täällä, myös meillä Suomessa.
Levisi epidemiaksi
Maailmalta on tiedossa surullisia lukemia. Vuosina 2014-2015 Berliinissä riehui vakava tuhkarokkoepidemia, johon sairastui 1300 ihmistä. Sairaalahoitoon heistä joutui 300 ja yksi rokottamaton pikkuvauva kuoli. Peräti 86 prosenttia sairastuneista oli rokottamattomia.
Vastaavaa alkoi esiintyä muuallakin Euroopassa. Nyt virus oli kotoisin Ukrainasta, missä rokotekattavuus oli vain hieman yli 40 prosenttia. Vuonna 2017 Euroopassa tuhkarokko tappoi 42 ihmistä, mutta seuraavana vuonna heitä oli jo 72.
Vitsaus levisi myös Amerikkaan. Vuonna 2019 siellä todettiin jo alkuvuoden aikana lähes 700 tuhkarokkotapausta. Tapaukset keskittyivät Washingtonin ja New Yorkin osavaltioihin, joissa oli erilaisin kampanjoin vastustettu rokotteita. Viranomaiset iskivät takaisin, ja niinpä esimerkiksi New Yorkin kaupunki julisti hätätilan ja määräsi neljässä kaupunginosassa tuhkarokkorokotteet pakollisiksi.
Onneksi meillä Suomessa tilanne on pääpiirteittäin hallinnassa, mutta valitettavasti soraääniäkin kuuluu. Meillä vuonna 2015 syntyneiden lasten rokotuskattavuus tuhkarokon osalta on peräti yli 94 prosenttia, mutta on alueita erityisesti ruotsinkielisellä Pohjanmaalla, missä kattavuus on vain 90 prosenttia, joissakin jopa vain 75 prosenttia. Tavoite olisi vähintään 95 prosenttia.
Taliban-järjestö kielsi rokotukset vuonna 2012. He uskovat, että kyseessä on amerikkalaisten kampanja, jolla lapsista tehdään hedelmättömiä ja estetään näin muslimien lisääntyminen, ja että CIA on käyttänyt rokottajia vakoojina.
Paljon on siis vielä valistuksella tehtävää, olipa kysymys sitten Afganistanista tai Pohjanlahden rannikosta.
Artikkeli on julkaistu Terveys-Hymyn numerossa 5/2021.
Kommentit
Oma kommentti