Masennuslääkkeitä syötetään turhaan

Tohtori Tolonen kertoo masennuslääkkeiden jopa lisäävän itsemurhariskiä.

Lainasin otsikoksi psykologi Aku Kopakkalan kirjan nimen. Hän nousi julkisuuteen kesäkuussa 2014 kritisoituaan YLE TV1:n MOT-ohjelmassa masennuksen lääkehoitoa. Se ei sovellu pitkäaikaiskäyttöön ja saattaa olla syynä masennuksen kroonistumiseen, sanoi Kopakkala. Hän oli toiminut Mehiläisessä kymmenen vuotta työpsykologian ja psykoterapian palveluiden johtajana sekä sen jälkeen neljä vuotta kuntoutusjohtajana. Potkujen jälkeen julkaisemassaan kirjassa Kopakkala moittii masennuksen hoitokäytäntöä, jonka keskiössä on virheellinen serotoniiniteoria ja siihen perustuva masennuslääkitys.

Vielä rajummin asian on esittänyt Kööpenhaminan yliopiston professori Peter C. Gøtzsche, jonka mukaan lääketeollisuuden liiketoimintamalli muistuttaa järjestäytynyttä rikollisuutta, ja sen tärkein tavoite on suuret voitot, ei suinkaan potilaan terveys. Kirjassaan Tappavat lääkkeet ja järjestäytynyt rikollisuus – Näin lääketeollisuus on turmellut terveydenhoidon (Sitruunakustannus 2014) hän osoittaa, kuinka teollisuus on ostanut puolelleen lääkäreitä, tutkijoita, lehtiä, ammatti- ja potilasjärjestöjä, yliopistojen laitoksia, toimittajia, lääkevalvojia ja poliitikkoja.

Rikokset ovat levinneet niin laajalle, että on pakko vetää se johtopäätös, että ne on tehty tietoisesti ja tarkoituksella, koska rikos kannattaa. Gøtzsche vaatii masennuslääkkeiden vetämistä pois markkinoilta, koska niistä on enemmän haittaa kuin hyötyä. On järjetöntä syöttää masentuneille lääkkeitä, jotka lisäävät itsemurhataipumusta. Toisessa teoksessaan Tappava psykiatria ja lääkinnän harha (Sitruunakustannus 2015) Gøtzschen mukaan voisimme vähentää psyykenlääkkeiden käyttöä 98 prosentilla ja säästää ihmishenkiä. Gøtzschen sanalla on painoarvoa: Hän johtaa Pohjoismaiden Cochrane-keskusta, joka edistää näyttöön perustuvaa lääketiedettä tuottamalla katsauksia, joissa käydään systemaattisesti läpi erilaisia hoitokeinoja koskevaa tutkimusta.

Helsingin Sanomien haastattelussa 9.3.2017 Gøtzsche tykitti: ”Psykiatrit elävät fantasiamaailmassa: uskovat asioihin, jotka ovat tieteellisesti epätotta. Harha ei koske vain lääkkeiden hyötyjä vaan myös diagnooseja. Systeemi on täysin epätieteellinen. Kun useampi psykiatri näkee saman potilaan, he ovat täysin eri mieltä siitä, mikä diagnoosin pitäisi olla.”

Suomen lääkärilehti lupasi julkaista Gøtzschen artikkelin, jossa hän halusi varoittaa lääkäreitä masennuslääkkeistä. Lehti kuitenkin perui lupauksensa, ilmeisesti koska se saa huomattavia mainostuloja lääketeollisuudelta.

Psykiatri Mauno Rauramo esitti jo 2009, että kalaöljy lisättäisiin masennuksen käypä hoito -ohjeisiin, koska siitä, etenkin E-EPAsta, on vankka kokemus ja pätevä tutkimusnäyttö. Ehdotus ei ole toteutunut, koska käypä hoito -työryhmällä on likeiset suhteet lääketeollisuuteen. Muita masennusta ehkäiseviä ja hoitavia ravintolisiä ovat muun muassa D-vitamiini, berberiini, karnosiini ja ubikinoni.

Terveys-Hymy 6-2017

Teksti:Matti Tolonen
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: itsemurhariski, masennus, masennuslääke

Kommentit

Oma kommentti