Uusi vuosi ja uusi sote

22 miljardin euron uudistuksen tärkein mittari tässä hetkessä on se, ettei kukaan huomaisi minkään muuttuneen. Oikeasti koko henkilökunta jännittää sitä, tuleeko edes palkka tilille vai käykö niin kuin Helsingin kaupungin työntekijöille.
On se reilun viiden miljoonan ihmisen asioiden hoitaminen niin vaikeata, että valtakunta piti jakaa yli 20 alueeseen ja niille jokaiselle johtajat, jotka tienaavat selvästi enemmän kuin pääministeri.
Mutta varsinainen asia ei muutu miksikään. Puuttuvat sekä hoitajat että rahat.
Ja tämä pääministeri Sanna Marin sanoi vuosi sitten aluevaalitentissä, että rahat hoitajien palkkaharmonisaatioon ovat olemassa.
Pääministeri puhui palturia.
Ei ole rahoja palkkoihin eikä muuhun. Ei ole hoitajia. On vain lakipykäliä kuten hoitajamitoitus ja hoitotakuu ja tuloksena on täysi kriisi. Hoivaa kaipaavat vanhukset makaavat ambulansseissa tai sairaaloiden päivystyksissä. Missä ne sote-uudistuksen kuuluisat leveämmät hartiat nyt ovat? Sote-uudistus ajaa hyvinvointialueet talouskriisiin ja kunnat konkurssiin. Vanhukset ovat heitteillä ja hoitojonot venyvät. Kyseessä on täysin ideologinen malli, joka jyrättiin väkisin läpi vain sillä perusteella, kun sitä oli niin pitkään yritetty.
Hyvinvointialueiden rahoitus on täysin alamittainen. Pelkästään palkkojen harmonisointi alueilla vie 500-800 miljoonaa euroa eikä niitä rahoja ole missään budjeteissa. Lähes kaikki hyvinvointialueet ovat tehneet tälle vuodelle alijäämäisen budjetin. Budjeteista puuttuu vähintään miljardi euroa ja hallitus kiistelee hoitajamitoituksen desimaalien aikatauluista.
Tämä pitää laittaa kuntoon nyt. Jos joku asia hyvinvointiyhteiskunnassa pitää hoitaa, niin tämä.
Suomi siirtyy kriisistä toiseen. Sotaan tai energiakriisiin emme voi vaikuttaa vain omilla päätöksillä. Sote-asiat ovat täysin kiinni meidän omista päätöksistä, mutta sekaisin nekin on saatu ja kriisi on päällä.
Oma lukunsa ovat he 700 000 suomalaista omaishoitajaa, jotka huolehtivat läheisestään pelkästä rakkaudesta. Rahasta ei voi puhua, koska vain puolet heistä on virallisesti kunnan tai kaupungin listoilla ja korvaus on kovin pieni. Mitä jos nämä ihmiset lyövät hanskat tiskiin?

Teksti:Hjallis Harkimo
Avainsanat: hyvinvointialue, sote

Kommentit

Oma kommentti