Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 175

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 175 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 175

#136641 Ilmoita asiaton viesti
Tuksulogian kand.
Participant

Jalkavaimoista ei puhuttu Euroopassa. Syynä siihen oli, että olimme joko katolilaisia, luterilaisia/protestantteja tai ortodokseja. He olivat vain kuninkaan rakastajattaria, sillä kristinusko ei sallinut moniavioisuutta. Ennen kuin Turkista tuli tasavalta, niin sieltä löytyi useampi vaimo ja lisäksi haaremi lukuisine rakastajattarineen. Vain virallisten vaimojen lapset saattoivat periä vallan ja kruunun. Jos muille naisille syntyi lapsia, niin he eivät saaneet kuninkaallista asemaa. Jokainen muistaa varmaan Henrik VIII:n? Hän oli naimisissa kuusi kertaa. Hän julisti itsensä kirkon päämieheksi (ja kääntyi protestantiksi) paavin asemesta ja näin ollen hän saattoi erota ensimmäisestä vaimostaan vastoin paavin kieltoa. Saattoi siis haistattaa paaville pitkät. Kuninkaana hän saattoi myös mestauttaa vaimonsa. Vain viimeinen kuningatar pysyi hengissä, koska Henrik VIII ehti kuolla ja kuningattareksi tuli poikkeuksellisesti nainen jostakin aikaisemmasta avioliitosta. Tuo nainen oli kuningatar Elizabeth I. Siksi nykyinen Lissu käyttää II-merkintää.

Eli jalkavaimokäsitettä ei tunnettu Euroopassa uskonnon takia. Oli vain rakastajattaria (tosin usein aatelisia), mutta jos he synnyttivät, niin nuo lapset eivät voineet periä kruunua. Ottomaanien ja Intian vanhoissa kulttuureissa tunnettiin jalkavaimokäsite. Ottomaanit olivat muslimeja ja neljä vaimoa oli sallittu, mutta hallitsija piti vielä yllä haaremia missä saattoi olla satoja kauniita jalkavaimoja. Heitä ei siis oltu koskaan vihitty. Ottomaanit kyllä valtasivat Eurooppaa hyvin pitkälle. Omivat Budapestin ja olivat jo Krakovan porteilla, mutta sitten sotaonni kääntyi.

 

Puhun kantapääni kautta, sillä olen tenttinyt myös Euroopan historian ja kulttuurin, joten minua ei saa puukottaa seinään. 🙂