Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 255

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 255 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 255

#263329 Ilmoita asiaton viesti
Kyöpeli
Participant

Udin Bemu:

”[Tuksun kuvien julkaisu esim. keskustelupalstoilla]
-Ei ole laitonta, niin tehdään muillekin julkkiksille.”

On se laitonta. Kyseessä on tekijänoikeusrikkomus, tekijänoikeus on kuvan ottajalla. Ks. aiempi viestini.

EDIT: daria olikin ansiokkaasti kaivanut lakimiehen kommentin tähän. Eli siis ei ole rikos mutta on tekijänoikeuksien loukkaus. Miten se laittomuus sitten määritellään…

Tuohiaivo (ja muut asiasta kirjoittaneet) :
”Meillä on tallessa viimeisen 10 vuoden ajalta paljon sellaisia videoita, joilta näkyy ja kuuluu, että Johanna Tukiainen on käyttänyt keikoillaan tekijänoikeuden alaista musiikkia ilman laillista lupaa.”

Ei välttämättä ole näin. Mehän emme tiedä, mitä lupia on hankittu. Teoston sivuilta voi tutkia, miten asia lain puolesta menee. Tukiainen EI tarvitse keikoilleen lupia suoraan biisien tekijöiltä/kustantajilta. Jos kyse on vain musiikin soittamisesta, riittää, että ravintolalla on Teostolta vuosilupa (se tosiaan on ravintolan vastuulla, ei Tuksun), ja sellaisia lupia ravintoloilla useimmiten kai on, jos siellä yleisemmin musiikkia esitetään. Jos kyseessä on tanssikeikka, en ole nyt ihan varma, täyttääkö se ”tanssiteatteriteoksen” määritelmän. Siinäkin tapauksessa Teoston lupa riittää, tosin se kai olisi hankittava etukäteen. Suoraan tekijöiltä pitää hankkia vain isojen teosten (ooppera, baletti jne.) oikeudet.

Lisäys: Siis Teoston sivuilla lukee jossain, että tarvitaan tekijän lupa, mutta käytännössä tämä tarkoittaa yleensä sitä, että tekijät ovat ”ulkoistaneet” lupa-asiat Teostolle ja sen kansainvälisille kumppaneille. Luvan saa Teostolta.

Toinen mahdollinen ongelma on äänite, jolta musiikki soitetaan. Youtubesta tai Sporifysta ei saa soittaa julkisesti musiikkia,  ne ovat vain yksityiskäyttöön. Jos kyseessä on itse äänitetty cd-levy tms, niin sellaista voi käyttää, JOS siihen on hankittu tallennuslupa. Se ei siis mitenkään automaattisesti ole laitonta, ja saahan sen luvan, kun maksaa. Ei se paljon ole. Ja netistä voi toki myös ostaa biisejä aivan laillisesti vaikka omalle tietokoneelle.

Jos taas Johanna lataa Youtubeen videon, jolla hän laulaa tai tanssii, niin se ON laillista nykyään. Ennen ei ollut, mutta tekijänoikeusjärjestöt ovat tehneet näistä sopimuksen Youtuben ja Facebookin kanssa, ja ne hoitavat maksuasiat keskenään.

En minäkään nyt siis väitä pitäväni maailman todennäköisimpänä, että Johanna Tukiaisella on lupa-asiat oikein. Kunhan näitä yleisiä faktoja selvittelen. Olen muista syistä kiinnostunut tekijänoikeusasioista.