Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 259

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 259 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 259

#268570 Ilmoita asiaton viesti
daria
Participant

”Vaikka lapsen vanhemmalla on lähtökohtaisesti oikeus päättää siitä, millaisia tietoja ja valokuvia omasta lapsestaan julkaisee, ja edellä mainitussa oikeuden ratkaisussa todetaan ”huoltajalla ei ole lähtökohtaista vaitiolovelvollisuutta omaa lasta koskevista asioista”, vanhempien tulee ottaa huomioon lapsen yksityisyyden suoja alaikäistä koskevien tietojen ja kuvien julkaisua harkitessaan samoin kuin se, että vanhemman tehtävä on huolehtia lapsen edusta ja turvata lapsen tasapainoinen kehitys ja hyvinvointi lapsen yksilöllisten tarpeiden ja toivomusten mukaisesti.

On muistettava, että kerran internetiin ladattua tekstiä, kuvaa tai videota ei enää voi hallita, vaan se voi jatkaa elämäänsä kopioituna, muokattuna ja levitettynä. Hyvääkin tarkoittava ja harmittomaksi mielletty julkaisu voi olla lapsen omasta mielestä todella nolo ja saattaa lapsen vakaviin ongelmiin, altistaa kiusaamiselle, häirinnälle tai haitalle myöhemmässä elämässä. Vanhempi saattaakin internetiä käyttäessään tahtomattaan tulla loukanneeksi omien lastensa oikeutta yksityisyyteen ja jopa saattaa heidät alttiiksi riskeille.

Vanhempien kannattaa myös miettiä, miltä lapsesta itsestään mahtaa tuntua myöhemmin, jos hänen koko elämänsä ensimmäisestä ultraäänikuvasta lähtien on saatettu sosiaaliseen mediaan, missä se ei ole enää millään tavalla hallittavissa. Voiko tämä olla lapsen edun mukaista?

Huoltajan, edunvalvojan tai muun laillisen edustajan alaikäistä vastaan tekemä rikos on kuitenkin virallisen syytteen alainen. Siten, jos yksityiselämää loukkaavana tiedon levittäjänä on lapsen huoltaja, syyttäjä saa nostaa syytteen, vaikkei syyttämispyyntöä olisikaan esitetty. Julkisuudessa on käsitelty ainakin yhtä tapausta, jossa perheen isää syytettiin lastensa yksityiselämää loukkaavan tiedon levittämisestä, kun hän taltioi huostaan otettujen poikiensa noutotilanteen ja video ladattiin YouTubeen. / RIKU:n varatuomari