Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 264

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 264 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 264

#277764 Ilmoita asiaton viesti
daria
Participant

Petos/törkeä petos /taloudellinen hyväksikäyttö on tehty virallisen syytteen alaiseksi juuri siksi että uhri ei uskalla tai hänet on manipuloitu toimimaan määrätyllä tavalla. Luvattu mm. maksaa takaisin, kihlausta, häitä, seksiä, rikoksentekijä vetoaa mm. surkeaan tilanteeseensa tai keksii juttuja joilla saa rahallista tai rahanarvoista hyötyä jne. Tästä syystä tutkintapyynnön voi tehdä omaiset,kaverit, naapurit eli kuka hyvänsä. Uhrin suostumusta ei tarvita kun taloudellinen hyöty ylittää muutaman sadan euron, tutkinnassa käydään läpi tilit ja muut olosuhteet mitä tapahtunut ja miksi. Lakihan on ihan selvä. Rangaistus on aina vankeus, joko ehdollisena tai ehdottomana. Sakoilla ei pääse. Sitten tietysti lahjaverot toinen juttu mutta erillinen rikos jos niitä yritetään kiertää, lahjansaaja vastaa myös tästä, ei lahjanantaja.

Lievä petos vanhenee kahdessa vuodessa, petos viidessä vuodessa ja törkeä petos vasta kymmenessä vuodessa.

Rikoslaissa määritelty törkeä petos on petoksen törkeä tekomuoto. Törkeän petoksen tekijä tuomitaan vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

Petosta voidaan pitää törkeänä ensinnäkin, jos tekijä tavoittelee petoksella huomattavaa hyötyä. Pelkkä huomattavan hyödyn tavoittelu riittää, eikä rangaistavuuden edellytyksenä ole, että tekijä saisi tosiasiallisesti hankittua taloudellista hyötyä. Huomattavana taloudellisena hyötynä voidaan pitää noin 10 000 euroa. Toiseksi petosta voidaan pitää törkeänä, jos tekijä aiheuttaa huomattavan suurta tai erityisen tuntuvaa vahinkoa. Useamman tuhannen euron arvoista taloudellista vahinkoa voidaan pitää huomattavana. Kolmanneksi petos voi olla törkeä, jos tekijä käyttää hyväkseen vastuulliseen asemaan perustuvaa erityistä luottamusta. Vastuullinen asema ja luottamus voivat perustua esimerkiksi toimeksiantosopimukseen. Neljänneksi petosta voidaan luonnehtia törkeäksi, jos tekijä käyttää hyväkseen toisen erityistä heikkoutta tai turvatonta tilaa. Jotta kysymys olisi törkeästä petoksesta, edellytetään kaikissa edellä mainituissa tilanteissa, että rikosta voidaan pitää myös kokonaisuutena arvostellen törkeänä. Kokonaisarvostelussa voidaan ottaa huomioon esimerkiksi rikoksen kesto ja suunnitelmallisuus sekä muut rikokseen liittyvät seikat.