Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 264

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 264 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 264

#278581 Ilmoita asiaton viesti
Tuohi🙂Aivo
Participant

Hitto, tää katosi, kun laitoin yhden lainausmerkin till! Uudestaan!

THL:n emeritusprofessori listaa koronan karuja vaikutuksia – Diabetes, dementiariski, pysyvät vauriot aivoissa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n tutkimusprofessori emeritus Matti Jantunen toteaa yksiselitteisesti, että covid-19 ei ole vain hengityselinsairaus, joka tappaa tai menee ohi muutamassa viikossa, vaan sydämeen, maksaan, munuaisiin, aivoihin, sisäeritysrauhasiin ja verenkiertoon pitkävaikutteisesti, mahdollisesti elinikäisesti vaikuttava sairaus.

”Covid-19:n haasteet eivät todellakaan rajoitu ikäihmisten kuolemiin, sairaalahoitokapasiteetin riittävyyteen, matkustus- ja kokoontumisrajoitusten aiheuttamiin taloudellisiin menetyksiin ja maskien käyttöön kohdistuvaan vastenmielisyyteen.

Covid-19-tartuntojen aiheuttamat pitkäaikaiset ja pysyvät vauriot aivoissa sekä sisäelimissä – ei vain haimassa, vaan myös keuhkoissa, sydämessä, munuaisissa, jne. – kohdistuvat kaikkein eniten lapsiin, nuoriin ja nuoriin aikuisiin, joilla on edessään elämä, taudin seurausten kanssa tai ilman niitä.

Lasten ja nuorten rokottamista sekä suojaamista tartunnoilta ainakin siihen saakka on tarkasteltava nimenomaan näitä seuraamuksia, ei vähäistä akuuttia tautiin kuolemisen vaaraa vasten”, Jantunen viittaa muun muassa Britannian biopankin kuvantamistutkimukseen aivokudoksesta.

”Kaikkien aivoalueiden harmaan kudosten paksuus ja tilavuusmittaustulokset osoittivat merkittävästi suurempaa kudoskatoa covid-19:n sairastaneilla kuin tartunnan välttäneillä.

Suurimmat erot löytyivät aivojen haju- ja makuaistiin sekä muistiin liittyviltä alueilta. Näistä jälkimmäinen saattaa lisätä covidin sairastaneiden myöhempää dementiariskiä”, hän kommentoi.

Jantusen mukaan sen tarkempi selvittäminen, ovatko nämä epänormaalit muutokset merkki sairauden tai itse viruksen leviämisestä aivoissa, ja ennakoivatko ne aivojen autonomisten toimintojen, motivaation ja tunteiden säätelyyn osallistuvan limbisen järjestelmän sekä muistin haavoittuvuutta, on vielä kesken.

Jantusen mukaan tutkimustulosten perusteella näyttää siltä, että covid vaikuttaisi aivoihin samalla tavoin kuin ylimääräinen vanheneminen.

”Huomio kannattaa kiinnittää myös siihen, että tutkimuksen covid-19:n sairastaneessa ryhmässä vain 4 prosenttia oli tarvinnut sairaalahoitoa – muut 96 prosenttia olivat selviytyneet taudista lievin oirein”, hän huomauttaa.

Jantunen käsittelee blogissaan myös covidin ja diabeteksen yhteyttä ja muistuttaa, että jo tammikuussa 2020 Wuhanin lääkärit huomasivat covid-potilailla kohonneita verensokeritasoja.

Vuotta myöhemmin lääkärit Yhdysvaltain Bethesdassa kiinnittivät huomiota siihen, että päivittäisten uusien diabetestapausten määrä oli kasvanut pandemian aikana alle 20:sta noin 30:een.

Useilla uusista potilaista ei ollut aikaisempaa diabetekseen viittaavaa historiaa, mutta he olivat sairastaneet covid-19:n. Osalle sokeriaineenvaihdunta palautui pian normaaliksi, mutta toisille oli puhjennut täysi ykkös- tai kakkostyypin diabetes.

Tämän vuoden kesäkuussa julkaistujen tieteellisten artikkeleiden mukaan SARS-CoV-2 virus infektoi haimassa ensisijaisesti insuliinia tuottavia betasoluja, tappaa niitä ja muuttaa betasoluja sisältävän haimakudoksen toimintaa.

Seurauksena on insuliinivajaus ja veren glukoosin kohoaminen, eli toisin sanoen diabetes.

”Merkittävälle osuudelle sairaalahoitoon päätyneistä covid-potilaista, joilla ei ole aiempaa diabetekseen viittaavaa historiaa, näyttää siis kehittyvän diabetes, ja osalle heistä se jää pysyväksi.

Kyseessä ei ole vain tilastollinen assosiaatio, koska myös SARS-CoV-2 viruksen aiheuttaman diabeteksen mekanismi haimassa on selvitetty”, Jantunen sanoo.” (Talouselämä-lehti 18.7.)