Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 264

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 264 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 264

#278875 Ilmoita asiaton viesti
daria
Participant

Ruotsin uutisia 20.7.2021 : 

Oleskeluluvat lyhenevät

– Ruotsille muutos on valtava, koska meillä on ollut pitkään käytäntönä myöntää suoraan pysyviä oleskelulupia, sanoo erityisneuvonantaja Anna Lindblad Ruotsin maahanmuuttovirastosta.

Tänään tiistaina voimaantulleessa uudessa maahanmuuttolaissa tilapäisistä oleskeluluvista tulee pääsääntö. Vain kiintiöpakolaiset voivat saada suoraan pysyvän oleskeluluvan. Muut voivat hakea pysyvää oleskelulupaa kolmen vuoden jälkeen. Sen saamisen kriteerit tiukentuvat.

Turvatun toimeentulon vaatimus kovenee ja myöhemmin mukaan tulee myös kriteeri ruotsin kielen osaamisesta ja yhteiskunnan tuntemisesta.

Ruotsissa oli tätä ennen voimassa väliaikainen maahanmuuttolaki, joka tehtiin pakolaiskriisin aikana. Se oli umpeutumassa tänä kesänä.

Toiveena oli, että maahan saataisiin uusi maahanmuuttopolitiikkaa linjaava laki, jota kannattaisi selvä enemmistö puolueita. Näin linjalle voitaisiin ennustaa pitkää ikää.

Maahanmuuttovirasto pitää tänään voimaantulevia muutoksia erittäin suurina.

– Se, että Ruotsissa siirrytään pysyvistä oleskeluluvista pois, on erittäin suuri järjestelmänmuutos Ruotsille, sanoo erityisneuvonantaja Anna Lindblad maahanmuuttovirastosta.

– Harva on ymmärtänyt, että tämä tulee koskemaan kaikkia hakijoita, myös työlupaa hakevia, hän lisää. (Yle)