Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 269

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 269 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 269

#286982 Ilmoita asiaton viesti
Hääkermaperuna
Participant

Huomenna on aborttien vastainen tapahtuma. Abortin tehnyt, ja viimeksi 1,5v sitten aborttia ylläriraskauden hoitomuodoksi havitellut ihmisyksilö markkinoi tilaisuutta somessa, voi kuvotus, hyh ja hyj!

Jouhannana olisin huomioinut myös 9.9. olleen FASD-päivän:

”Alkoholi on kaikkein merkittävin sikiön kehitystä uhkaava tekijä, johon odottava äiti voi itse vaikuttaa. Kaikista päihteistä juuri alkoholi aiheuttaa eniten sikiövaurioita.

Raskaudenaikainen alkoholinkäyttö on tällä hetkellä yksi merkittävimmistä kehitysvammaisuuden aiheuttajista länsimaissa. Se on myös ainoa, jonka aiheuttama haitta olisi täysin estettävissä. Siihen riittää odottavan äidin täysraittius raskausaikana.

Odottavien äitien raskaudenaikainen alkoholinkäyttö aiheuttaa vuosittain kehitysriskin tuhansille sikiöille. Joka vuosi Suomessa syntyy 600 – 3000 lasta, joilla on jonkinasteinen alkoholivaurio. Vaikeimmin vammautuneet lapset ovat kehitysvammaisia.

Selvityksemme mukaan 13 % neuvolatyöntekijöistä ei tunne FASD-käsitettä.

On löydetty 428 erillistä tautia tai tilaa, jotka esiintyvät tyypillisesti FASD-ihmisillä. Kuudella prosentilla odottavista naisista on päihdeongelma. Arviolta 4 % vastasyntyneistä on FASD-lapsia. Määristä tarvitaan lisätutkimusta.

FASD on 2,5 kertaa yleisempi kuin autismi, 19 kertaa yleisempi kuin CP-vamma ja 28 kertaa yleisempi kuin Downin syndrooma.

Ruotsissa FASDin on arvioitu aiheuttavan yhteiskunnalle vuosikustannuksia noin 76000 euroa per lapsi (0-17 v.) ja noin 11000 per aikuinen (18-74 v.). Varhainen diagnoosi ja tuki säästää yhteiskunnan rahaa.” (Kehitysvammaliitto)