Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 272

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 272 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 272

#292210 Ilmoita asiaton viesti
Kyöpeli
Participant

daria: YouTubeen on nykyään täysin sallittua yksityishenkilön ladata videoita, joissa käyttää tekijänoikeuksien alaista musiikkia. Suomalaisella Teostolla on YouTuben kanssa tästä sopimus, ja kaiketi sitten vastaavia sopimuksia on YouTubella muuallekin. Tekijöiltä ei tarvitse kysyä erikseen lupaa, koska lähtökohtaisesti tekijänoikeusjärjestöt (Suonessa Teosto ja Gramex) hallinnoivat oikeuksia tekijöiden puolesta, ja ne ovat luvan antaneet.

YouTube itse maksaa tekijänoikeuskorvauksia suosituimmille artisteille/tekijöille. Se tunnistaa jollain algoritmilla kappaleet, joista sillä on jonkinlainen äänite tietokannoistaan. On ihmeen tehokas: tunnistaa todistetusti kappaleita mm. kännykällä kuvatusta pianonrämpytyksestä, joka on vähän sinnepäin. Videoihin, jotka YouTube havaitsee suosituiksi, se liittää mainoksia mukaan: niistä se maksaa korvaukset. Jostain nobodyjen videoista se kai vain ei maksa mitään, ja tähän on suostuttu.

On tietysti olemassa musiikintekijöitä, jotka eivät halua toimia minkään Teoston kanssa. Sellaisten puolesta ei Teosto tai vastaava voi YouTubelle lupia antaa, ja silloin musiikin käyttö todellakin on periaatteessa laitonta. Käytännössä asia hoituu niin, että tekijä, joka löytää musiikkiaan YouTubesta vastoin tahtoaan, reklamoi YouTubelle, ja YouTube poistaa videot. Ei siitäkään videon laittaja joudu mitään maksamaan.

En mene takuuseen, kuvasinko tämän nyt oikein. Pääpointti kuitenkin: Tuksu saa laittaa muistovideonsa YouTubeen, ei riko sääntöjä.