Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 287

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 287 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 287

#317117 Ilmoita asiaton viesti
Tuohi🙂Aivo
Participant

Darian tulkinta ei täsmälleen pidä paikkaansa. (Perversson)

Se tulkinta on postattu tietämättömyyden antamalla keveydellä ja ponnella. Esimerkiksi Kansainvälinen rikostuomioistuin on Haagissa, ja se käsittelee tiettyjä rikosnimikkeitä koko maailman alueelta. Tuomioistuimen perustamissääntö mahdollistaa sen toiminnan myös muissa kaupungeissa, missä vain.

Edelleen: äskettäin sai julkisuutta erään Gibril Massaquoin tapaus, jota Pirkanmaan käräjäoikeus prosessoi. Massaquoin epäiltiin syyllistyneen rikoksiin Liberiassa. Näin ollen, oikeusistuimen tuomiopiiri voi käsittää myös kaukaisia maita.

Yhteenvetona: syytteiden sisällön perusteella oikeuslaitos tutkii, seuloo ja jakaa syytteiden käsittelyn sopiviin käräjäoikeuksiin. Harkintaa tehdään myös valtioiden käräjäoikeuksien välillä. Pyrkimys on hoitaa käsittely sellaisessa käräjäoikeudessa, missä on syytteen sisältöön liittyvää oikeudellista osaamista, tuomariosaamista ja missä ei ole sellaista jutturuuhkaa, joka voisi johtaa syytteiden vanhentumiseen. Etäyhteyksien käyttö on edelleen vähentänyt paikkariippuvuutta viime vuosina.

Esimerkkinä osaamisperusteisesta työnjaosta Suomessa on Vaasan hallinto-oikeus, jonne on keskitetty ympäristösuojelulain ja vesilain piiriin kuuluvat asiat koko maan alueelta, lukuun ottamatta Ahvenanmaan maakuntaa. Juttuja ratkomaan Vaasaan on rekrytoitu em. lakien osaajia.