Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 306

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 306 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 306

#354305 Ilmoita asiaton viesti
Laajis1
Participant

Muutama sana tuosta narsismista, jota on terveellisessä määrin meissä kaikissa.

Tuo lainaus narsistisen persoonallisuushäiriön mahdollisista syntysyistä on ihan totta, mutta kertoo vain pienen osuuden siitä mitä narsismi häiriönä on ja miten se voi syntyä.

Narsistista persoonallisuushäiriötä on olemassa kahta eri päätyyppiä (sensitiivinen eli sisäänpäinkäätynyt ja ulospäin suuntautunut), joista sensitiivisen lähtötekijöinä pidetään tuota, jonka pari on täällä maininnut. Narsismi voi syntyä myös liian ankarasta kasvatuksesta, jos lapsella ei ole muita keinoja rakentaa persoonaansa itselleen kelpaavaksi. On rakastettava itseään ylimitoitetusti, koska muu maailma hylkii.

Ulospäin suuntautuneessa narsistisessa persoonallisuushäiriössä narsismi kohdistuu itsen sijaan muihin ihmisiin ja ilmenee ilkeilynä, paremmuuskuvitelmina, väheksymisenä, manipulointina, hyväksikäyttönä..

Viimeksi mainittujen ominaisuuksien nähdään johtuvan pitkälti siitä, että yksilö ei lapsena ole saanut kokea rajoja tai rajoituksia, joiden kautta oppisi sietämään pettymyksiä, turhautumisia tai käsittelemään omia negatiivisia tunteitaan kehittävällä tavalla, eli kansantajuisesti siitä, ettei aina saa mitä haluaa ja teoilla on seuraukset. Lapselle kehittyy kaikkivoipaisuuskuvitelma, jossa muut palvelevat häntä ja täyttävät hänen tarpeitaan eikä tästä narsismin muodosta kärsivä myöskään kykene myöntämään epäonnistumisiaan tai aiheuttamiaan vaikeuksia.