Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 306

Home Forums Julkkikset Johanna Tukiainen Vol. 306 Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 306

#354306 Ilmoita asiaton viesti
Cicero.
Participant

Narsistisen persoonallisuushäiriön synty ja syyt on lapsuudessa mutta mitään yksiselitteistä syytä syntyyn ei ilmeisesti ole, voi olla rakkaudettomuutta, liian kovaa kuria, liian löyhää kuria jne.

Löysinpä samalla kun asiaa tutkin melkoisen osuvat määritykset narsistista jotka osuvat Tunkin tapauksessa ihan nappiin.

 

Jotta potilaalla voidaan diagnosoida narsistinen persoonallisuushäiriö, tulee hänellä toteutua vähintään viisi kohtaa seuraavista DSM IV-luokituksen kohdista jotka ovat:

  1. Henkilöllä on suuret käsitykset itsestään, hän voi liioitella lahjoillaan ja saavutuksillaan sekä odottaa perusteettomasti muiden pitävän häntä ylivertaisena.
  2. Henkilö keskittyy ajatuksissaan jatkuvasti mielikuviin rajattomasta menestyksestä, voimasta, kauneudesta tai suuresta rakkaudesta.
  3. Henkilö uskoo olevansa jotenkin erikoinen ja ainutlaatuinen. Lisäksi hän kokee, että häntä ymmärtävät vain muut huomattavat henkilöt ja instituutiot, joiden kanssa hänen tulisi olla tekemisissä.
  4. Henkilö vaatii korostunutta ihailua.
  5. Henkilö kokee olevansa oikeutettu erikoiskohteluun ja saamaan toiveensa täytettyä
  6. Henkilö käyttää häikäilemättömästi muita hyväkseen.
  7. Henkilöllä on empaattisuuden puute: haluttomuus huomata toisten tunteita ja tarpeita tai eläytyä niihin.
  8. Henkilö on usein kateellinen muille tai uskoo myös muiden kadehtivan häntä.
  9. Henkilö on ylimielinen, hänellä on röyhkeä käytös tai asennoituminen.

Narsistisesta persoonallisuushäiriöstä puuttuvat oireet, jotka ovat liitetty normaalisti mielenterveysongelmiin. Tämän takia vakavastikin häiriöstä kärsivää henkilöä on vaikea tunnistaa psyykkisesti sairaaksi. Narsisti saa usein terrorisoida hyvin pitkään epäsosiaalisesti kaikkia ympärillä oleviaan, ennen kuin häntä voidaan pitää psyykkisesti ongelmaisena.