Home › Forums › Julkkikset › Johanna Tukiainen Vol. 309 › Reply To: Johanna Tukiainen Vol. 309
”Köykkyhöylä
Participant
Tuksun oikeudenkäyntejä on ehkä siirretty siksi, kun Tuksu on mahdollisesti havaittu oikeustoimikelvottomaksi sekä vajaavaltaiseksi.
Nähtävästi Tuksulle määrätään virkaholhooja, joka jatkossa hoitaa asioita. ”
Sehän olisi kyllä hieno homma kun Matami saisi apua elämäänsä edunvalvoja tai virkaholhooja, joka työnsä puolesta hoitaa Matamille esimerkiksi ne työttömyys- ja sosiaalitukien hakemiset Sollentunan kunnasta, maksaa laskut ja antaa sitten sen määritellyt taskurahan elämiseen.
Eli kaikki tulisi Matamille kuin Manulle illallinen.
Kielikello lehdessä tuota Manulle illallista sanontaa avataan tällä tavalla. En viitsi www-linkkiä laittaa ettei tämä viesti tempaudu Intiaan.
”Jukka Parkkisen teoksessa Aasinsilta ajan hermolla (2005) pureudutaan syvemmälle sanonnan juuriin. Parkkisen mukaan sutkauksen manu ei suinkaan ole erisnimi, vaan ’mestaria, ammattimiestä’ merkitsevä yleisnimi, joka juontuu ruotsalaislainasta manni ’mies’. Suomen murteiden sana-arkiston lipuista sekä etymologisesta sanakirjasta Suomen sanojen alkuperä (1995) löytyy lisäksi manu-sanalle merkitys ’etevä, kykenevä, taitava’ – mitä ammattimiehet ovat eittämättä alallaan olleet. Korvauksena tuon verrattoman ammattitaidon hyödyntämisestä talon tuli ilman muuta tarjota palkan päällisiksi ateria kiertelevälle suutari-, räätäli- tai seppämestarille. Manuille, mestareille, ruoka on siis tullut luontaisena selviönä.
Toisenlaiseen ammattiryhmään – mutta yhtäläiseen ateriointioikeuteen – viittaavat samanhenkiset sanonnat Seun tuleva kun kerijäläispoijalle puolinen (Haapajärvi) ja Luonnostaaha se lankijaa ku mieropojale iltane (Sulkava). Ilmeisesti Mäntyharjulla ei kuitenkaan ole kerjäläisille ruokaa suotu: siellä itsestään selvä asia lankijoo luonostaa kun köyhäle kuolema.1 Arvoitukseksi jää, ovatko manut silti saaneet illallisensa.”