Reply To: E-EPA ehkäisee sepelvaltimotautia

Home Forums Terveys-Hymy E-EPA ehkäisee sepelvaltimotautia Reply To: E-EPA ehkäisee sepelvaltimotautia

#21532 Ilmoita asiaton viesti
Jazu
Member

Matti Tolonen:

Maailman suurin kalaöljytutkimus (JELIS) osoitti, että E-EPAn käyttö statiinilääkityksen lisänä ehkäisee kliinisiä sydänkohtauksia ja rintakipua. Uusi analyysi samasta aineistosta osoittaa, että E-EPA (1800 mg/vrk) ehkäisee sepelvaltimotautia erityisesti henkilöillä, joiden triglyseridit on koholla ja HDL-kolesteroli on matala.

Lähes 15 000 statiinihoitoa saavaa henkilöä jaettiin sattumanvaraisesti E-EPA-ryhmään (7 503 henkilöä) tai verrokkeihin (n=7 478 henkilöä). Seerumin kohonnut triglyseridipitoisuus (>/=1,6 mmol/l) ja matala HDL-C-pitoisuus (<1,0 mmol/l) korreloivat merkitsevästi sepelvaltimotaudin ilmaantumiseen. E-EPAa saaneilla riski oli kuitenkin merkitsevästi pienempi riippumatta riskitekijöiden määrästä. Suuren riskin henkilöillä E-EPA vähensi sairastumisia peräti 53 %. EPA ehkäisee sepelvaltimotautia henkilöillä, joiden veren rasvaprofiili on poikkeava, päättelevät tutkijat Atherosclerosis-lehdessä julkaistavassa raportissa.

Entäs, jos triglyseridit ovat erittäin alhaalla (0,38) ja HDL-kolesteroli korkea (1,39) eikä käytä eikä ole koskaan käyttänyt statiineja. Tällä hetkellä käyttää enää metformiinia sekä valikoituja ravintolisiä kuten E-EPA, karnosiini, berberiini ja mm D-vitamiini. Mikä on E-EPAN vaikutus sepelvaltimotaudin estossa? On kuitenkin diabetes, joskin viime laboratoriokokeessa olivat tulokset paremmat kuin pitkään aikaan. Olenkin ottanut E-EPAa ja muita ravintolisiä diabeteksen enkä sepelvaltimotaudin takia mutta olen ymmärtänyt, että ne vaikuttaisivat positiivisesti myös pyrkimyksessä estää sepelvaltimotaudin kehittymistä.