Alisasta tuli energisempi

Muun muassa Viidakon tähtösistä tuttu Alisa Ranta-aho kokeili viime kesänä ensimmäisen kerran viikon mittaista puhdistuskuuria ja hämmästyi sen tehoa. – Heti ekana päivänä rysähti aineenvaihdunta käyntiin!

Vaikka Alisa Ranta-ahon, 28, nimi viittaa vankasti Pohjanmaalle, se on vain osatotuus. Hän on alun perin syntyisin peräti Siperiasta. Biologinen äiti on venäläinen ja isä ukrainalainen. Alisa muutti äitinsä ja isäpuolensa kanssa nelivuotiaana Alajärvelle.

– Neljä ekaa vuottani asuin ja elin jossakin Keski-Siperiassa, en edes ihan tarkkaan tiedä missä, hän naurahtaa.

– Nykyisen sukunimeni sain isäpuolelta.

Perhe ei viihtynyt Alajärvellä pitkään. Seuraava rasti oli Seinäjoki, kun Alisa oli seitsenvuotias. Sieltä tie vei Kouvolaan, missä vierähti 11 vuotta. Helsinkiin hän muutti vuonna 2008. Alisa on nuoren elämänsä aikana ehtinyt tehdä kaikenlaista.

– Nuoruus meni kirjoja lukiessa. Kavereille ei jäänyt aikaa, koska harrastukset veivät kaiken vapaa-ajan. Harrastuksia oli paljon, sillä soitin viulua ja pianoa ja kävin balettitunneilla. Sain hyvin kurinalaisen neuvostoliittotyyppisen kasvatuksen. Puhun edelleen venäjää sujuvasti.

Muoti vei mukanaan

Teini-iän tullessa alkoivat toisenlaiset jutut puhutella. Alisa suoritti kaksoistutkinnon eli kävi lukion ja valmistui parturikampaajaksi.

– Kaikki muoti ja ulkonäköhommat alkoivat kiinnostaa varmaan myös siitä syystä, ettei äiti antanut meikata eikä ostanut sellaisia vaatteita, joita olisin halunnut. Tuli kova kapina.

Seuraavaksi Alisa kävi ammattikorkeakoulun ja valmistui tradenomiksi. Hän aloitti 19-vuotiaana mallin työt ja rupesi tekemään myös juontohommia. Alisa sanookin, ettei hänelle ole koskaan riittänyt yksi juttu kerrallaan, on oltava samanaikaisesti monta palloa ilmassa. Hän nimittääkin itseään työnarkomaaniksi.

– Olen aina tehnyt tosi paljon töitä. Pari vuotta sitten perustin oman Promootio-toimiston. Olen myös vaateliikkeessä töissä ja tietysti olen ihan huippu parturikampaaja, hän pudottelee pilke silmässään.

– Yritän aina keksiä jotakin uutta. Odotan koko ajan, että joku Salkkareista soittaa ja pyytää sinne tähtinäyttelijöiden kaartiin. Ei vaan ole vielä soitettu. Odotan myös elämäni prinssiä ja tyuötarjouksia Hollywoodista.

Prinssin vakanssi on tällä hetkellä auki. Alisa on sinkku.

Lyhyt 
viidakkoseikkailu

On Alisalle kerran soitettukin. Ei Salkkareista eikä Hollywoodista, mutta ei paljon puuttunut. Häntä pyydettiin mukaan Viidakon tähtösiin.

– En osannut odottaa mitään tuollaista. Pohdin mukaan lähtemistä tosi pitkään, sillä olen koettanut salata maailmalta mun bimbon luonteeni ja antaa itsestäni fiksun bisnesnaisen kuvan. Tiesin sen vähän leimaavaksi hommaksi, mutta toisaalta ajattelin, että perhana, jos tuollaiseen pyydetään niin kadun loppuikäni jos en lähde. Oli siis pakko mennä täysillä mukaan.

Reissu tyssäsi kuitenkin lyhyeen kun kanan – tai tässä tapauksessa viidakkokanan lento. Alisa töppäsi.

– Multa oli mennyt säännöt jotenkin sekaisin ja otin mukaan ikivanhan iPod-musasoittimen, jossa ei ollut nettiä eikä mitään. Kyse ei ollut siis puhelimesta, niin kuin telkkarissa oli annettu ymmärtää.

– Meillä oli ollut tosi pitkä kuvauspäivä jossakin Thaimaan viidakossa eikä oltu ehditty edes syömään. Aivot oli narikassa siinä kohtaa, kun piti parissa minuutissa pakata rinkkaan kaikki tarvittavat tavarat mukaan. Silloin mä hoksasin, että hei musaa, jes, otetaanpa mukaan.

Seuraavana päivänä Alisa kysyi tytöiltä kuunnellaanko musaa. Kaikki olivat heti mukana jammaamassa.

– Sitten yhtäkkiä tulee TV-ryhmä katsomaan, onko kaikki kondiksessa ja hei mitä helvettiä, mikä tää on, kun ne huomas mun iPodini. Onneksi ne tajusivat, etten tarkoittanut sillä mitään pahaa, koska siinä ei ollut kamera- eikä nettijuttuja, mutta kenkää tuli silti. Kyseessä oli tavallaan sopimusrikkomus.

Siperiakaan ei opeta

Alisalle tuli äkkilähtö jo toisena päivänä. Mutta vaikka monoa tuli, hän ei ruvennut itkemään.

– En mä ihan pienestä itke. Mut vietiin pois, mutta luulin vielä aluksi, että mut haetaan takaisin viidakkoon. Ei haettu. Mulle sanottiin, että joudun olemaan kaksi päivää yksin hotellissa, ennen kuin paluulento lähtee.

Kun Alisaa tultiin lopulta hakemaan, hän oli laittautunut ihan viimeisen päälle ja meikannutkin varmaankin kolme tuntia.

– Mutta mut vietiin suoraan lentokentälle ja vielä kun tulin Suomeen, odotin viikon verran, että kyllä ne varmaan vielä sinne pyytävät takaisin ehkä viimeiseen jaksoon. Eivät sitten pyytäneet.

Alisa sanoo olevansa rehellinen ihminen, joka ei koskaan tahallaan valehtele yhtään mitään. Hän luonnehtii tapahtunutta sähläykseksi ja hölmöilyksi.

– Ei mua näytä edes Siperia opettavan. Näitä sattuu mulle ihan koko ajan eikä varmaan kyseessä ollut viimeinen kerta. Jokapäiväisessä elämässä näitä osuu kohdalle koko ajan.

Kuuri tuli 
tarpeeseen

Niin ikään Viidakon tähtösistä tutuksi tullut Katri Sorsa suositteli Alisalle Harmonian Detox-kuuria. Katri tiesi Alisan rakastavan liikuntaa, urheilua sekä omasta kunnosta ja terveydestä huolehtimista.

– Mulla tahtoo mennä niin, että panostan täysillä aina puoli vuotta ja sitten mä repsahdan, Alisa nauraa.

– Saatan napata päivässä kolme Dajm-kakkua ja kolme karkkipussia, joten sitä suuremmalla syyllä tuollainen pudistuskuuri silloin tällöin tulee tosi tarpeeseen. Katri tiesi, että olin palkannut personal trainerin mun urheiluni avuksi. Salilta ei tule tuloksia, jos safkat ja muu kroppa ei ole samalla aaltopituudella.

Katri suositteli viikon nestemäistä kuuria.

– Kyseessä on nestemäinen luontaistuote, joka on tosi ruman värinen ja makuinen, mutta se on ihan ehtaa kamaa. Joka päivälle viikon ajaksi oli yksi putkilo. Sekoitin sen joka aamu joko veteen tai appelsiinimehuun. Ekana päivänä se maistui pahalta, mutta seuraavina päivinä se alkoi jo upota. Ei se silti mikään mariannekarkki ole.

– Heti ekana päivänä aineenvaihdunta rysähti täysillä käyntiin. Kävin vessassa varmaan tunnin välein. Yöllä piti herätä pissalle ainakin kolme kertaa.

Kaikki tuli kuntoon

Alisa söi myös terveellisesti. Lihaa ja kasviksia kolme kertaa vuorokaudessa, ja hiilareista ainoastaan maitorahkaa. Eikä mitään sokeripitoisia juttuja.

– Harrastin myös liikuntaa. Sain hyvin nopeasti huomata, että tuli paljon energisempi fiilis.

Kun tätä juttua tehtiin, Alisa oli toteuttanut Detox-kuurin vasta kerran, mutta hän lupaa tehdä sen tästä lähtien aina silloin tällöin. Ensimmäinen kokemus oli sen verran antava.

– Heti toisesta päivästä lähtien nousin aamulla ihan eri fiiliksellä. Henkisesti olin laihtunut ainakin 10 kiloa, mutta fyysisestikin viikon aikana suli 1,7 kiloa.

Alisan ihoon Detox-kuurilla ei ollut vaikutusta.

– Kuulostaa perhanan omahyväiseltä, mutta mulla on muutenkin hyvä iho. Uskon kyllä silti ehdottomasti tällaisen kuurin olevan hyväksi myös iholle. Olen kuullut monilta, että kun aloittaa puhdistautumisprosessin, ekan viikon ajan olo on ihan hirveä, kun kaikki kuona-aineet tulevat huokosista pois. Tulee finnejä ja muita näppyjä, mutta sen jälkeen kun kroppa on puhdistunut, tuloksena on vauvanpeppuiho.

Tärkeä pyhä 
kolminaisuus

Alisalla on pari sanaa myös uusille kokeilijoille.

– Ei pidä kuvitella, että viikon kuurin jälkeen koko elämä muuttuu, jos kuitenkin jatketaan vanhoja ja huonoja ruokailutapoja eikä harrasta liikuntaa.

– Pitää muistaa pyhä kolminaisuus: ensinnä tulee se tuote, joka otat potkaisemaan sun kehosi liikkeelle, mutta kaikkein oleellisin juttu on ruokavalio. Kolmas tekijä on liikunta. En sano, että kaikkien pitäisi mennä salille, koska se on tosi äklöä ja tylsää, mutta voi harrastaa myös arjen hyötyliikuntaa.

Tärkeintä on pistää ruokavalio uusiksi.

– Mulle auttoi ihan oikeesti se, että jätin kaikki sokerimömmöt ja vaaleajauhotuotteet pois. Rimaa ei kannata asettaa itselleen liian korkealle ja odottaa, että viikon kuurin jälkeen heräisi Halle Berrynä. Paras on ottaa ihan iisisti vaan ja päivä kerrallaan.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Tommi Tuomi

Alisan hiukset B-long teippipidennys/ID-hair

Terveys-Hymy 10-14

Teksti:Harmonia
Avainsanat: aineenvaihdunta, puhdistuskuuri, ruokavalio

Kommentit

Oma kommentti