Allerginen nuha yli miljoonalla

Allerginen nuha yli miljoonallaAivastuttaa, silmät ja nenä vuotavat…voi ei, siitepölyä on jälleen ilmassa! Omaa puolustusjärjestelmää voi kuitenkin vahvistaa kasveista saatavilla yhdisteillä.

Allerginen nuha on kasvava ongelma, sillä noin joka viides suomalainen kärsii siitä. Siis yli miljoona kansalaista! Kasvien siitepöly, kotieläimet, homeet tai pölypunkit voivat laukaista allergisen reaktion, jolloin nenä vuotaa, aivastuttaa, silmät punoittavat ja kutisevat ja lopulta nenä on tukkoinen. Oireet vaikuttavat elämänlaatuun, ja niin työssä jaksaminen kuin unikin voivat häiriintyä.

Allergisessa reaktiossa allergeeni eli reaktion laukaisija saa aikaan histamiinin ja muiden välittäjäaineiden vapautumisen, mikä aiheuttaa allergisia oireita ja tulehdusta. Verisuonten läpäisevyys ja limanmuodostus lisääntyvät, limakalvot turpoavat ja paikalle kulkeutuu lisää puolustusjärjestelmän soluja. Allerginen reaktio on valmis.

Reaktio voidaan jakaa välittömiin reaktioihin, viivästyneisiin – 3–12 tuntia altistuksesta – ja krooniseen vaiheeseen. Allergisen nuhan välittömiä reaktioita ovat usein vesinuha sekä nenän ja silmien kutina, kun taas viivästyneeseen ja krooniseen vaiheeseen kuuluu nenän tukkoisuus.

Lääkkeellistä ja luontaista hoitoa

Parasta olisi välttää allergian aiheuttajaa, mutta aina se ei ole mahdollista. Esimerkiksi koivun ja heinän siitepölyiltä on lähes mahdotonta suojautua riittävästi. Nopeana hoitona allergiseen nuhaan toimivat antihistamiinilääkkeet tai nenäsumutteet. Monelle nämä aiheuttavat sivuvaikutuksia kuten uneliaisuutta tai limakalvo-ongelmia, tai lääkkeiden teho ei riitä pahimpana pölyille altistumiskautena.

Allergisen reaktion voimakkuuteen voi vaikuttaa kasviuutteilla. Kversetiini-flavonoidia löytyy muun muassa sipuleista ja omenan kuoresta. Se toimii luonnon antihistamiinina. Reaktio ei ole sama kuin lääkkeillä, koska kversetiini hillitsee histamiinin syntyä ja vapautumista, kun taas antihistamiinilääkkeet estävät vapautuneen histamiinin sitoutumisen vastaanottimeen eli reseptoriin. Kversetiini estää histamiinin lisäksi myös muiden tulehdusta ja allergisia oireita edistävien välittäjäaineiden vapautumista.

Toinen allergisia reaktioita hillitsevä kasviuute on kurkumanjuuressa esiintyvä kurkumiini. Kurkumiini säätelee monipuolisesti immuunijärjestelmän toimintaa kortisolin kaltaisesti, ja tulehdusreaktiot lievittyvät. Kurkumiinin ja kversetiinin ongelmana on niiden heikko vesiliukoisuus, ja siksi niiden imeytyminen elimistöön perusmuodossaan on heikkoa. Niiden liukoisuutta ja biologista hyväksikäytettävyyttä voidaan merkittävästi parantaa nauttimalla ne mikroemulsiona.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Lehtikuva

Terveys-Hymy 5-11

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: allergia, allerginen nuha, kurkumiini, histamiini, antihistamiini, kasviuute, kversetiini-flavonoidi

Kommentit

Oma kommentti