Suomalaisen luontaistuotealan vaikuttajiin kuuluva Tapani Lahti kertoo lääkealoen olevan eräs kaikkein vanhimmista lääkekasveista, jopa tuhansien vuosien takaa. Sitä voi hänen mukaansa käyttää hyvin monenlaisiin vaivoihin.
Mutta ensin pari sanaa fytonomi Tapani Lahdesta. Hän on vaikuttanut luontaistuotealalla jo hämmästyttävät kolme vuosikymmentä. Hän viisasteleekin olevansa yksi ”vieläkin elossa olevista” alan pioneereista. Fytoterapeutti hän on ollut jo 1980-luvun alusta, ja tätä nykyä hän on myös yksi kolmesta fytonomien opettajista Helsingin yliopiston täydennyskoulutuksessa. Fytonomiksi valmistuva pätevöityy rohdosvalmisteiden tuntijaksi esimerkiksi apteekkiin. Tapani Lahti on kirjoittanut myös opintomateriaalin ”Moderni fytoterapia” Helsingin Yliopiston käyttöön. Se on valmistunut tänä vuonna.
Mutta palatkaamme sitten itse päivän teemaan eli Aloe Veraan. Nyt suunvuoro on Tapani Lahdella.
Jo 1800-luvulla…
Aloe Vera barbadensis eli lääkealoe on perinteinen rohdos moneen vaivaan. 1800-luvulla oli muotia kasvattaa sitä sen parantavien ominaisuuksien vuoksi, joten sen saattoi tuolloin nähdä monen kartanon kasvihuoneessa tai tuvan vieraskamarissa.
Lääkealoe on yksi vanhimmista tunnetuista lääkekasveista, jopa tuhansien vuosien takaa. 1900-luvulla sen käyttö ja tuntemus kuitenkin hiipui monien muiden huonekasvien myötä. Lääketeollisuuden kasvaessa kaikkia perinteisiä lääkekasveja alettiin väittää myrkyllisiksi. Tämä ilmiö on nähtävissä vanhoissa kasvi- ja koulukirjoissa. Vasta viime vuosikymmenenä on lääkealoe tullut uudelleen julkisuuteen, sillä se todellakin on mainio rohdos – varsinainen elävä kotiapteekki.
Lääkealoen lehdet sisältävät useita vaikuttavia aineita, jopa tulehdusta ja kipua estäviä sekä suolistoa hoitavia aineita. Lääkealoe on prebioottinen eli hyvien suolistobakteerien toimintaa edistävä, mutta se estää potentiaalisesti patogeenisia mikrobeja.
Viime aikoina keskustelua on herättänyt Aloe Veran sisältämä aloiini, koska sen sanotaan olevan suurina määrinä haitallinen nieltynä, mutta luontaistuotekaupoissa myytävä ESI Aloe vera barbadensis ja siitä valmistetut tuotteet eivät sisällä aloiinia.
Aloiinin on itse asiassa todettu olevan haitallinen rotille, mutta ei hiirille. Erään tutkimuksen mukaan tämä edellyttää, että sitä annetaan rotille puhtaan juomaveden asemesta kahden vuoden ajan. Aloeita on useita eri lajeja. Lääkealoe ja rohtoaloe ovat tunnetuimpia lääkerohdoksia. Niitä siis käytetään myös tarkoin annosteltuna. Luontaistuotekaupoissa ja luontaiskauppojen verkkosivuilta tilattava ESI Aloe vera barbadensis -lääkealoe ja siitä valmistetut tuotteet eivät sisällä aloiinia.
Kokonainen luonnon apteekki
Lääkealoesta saadaan sekä lehtien sisältämää geeliä että kylmäpuristettua puhdasta Aloe Vera mehua. Sekä geelillä että mehulla on rauhoittava, haavaumia ja ärsytystä lievittävä vaikutus. Kun Aloe vera -geeliin lisätään hieman teepuuöljyä, saadaan todella luonnollinen ihonhoitoon ja ihon puhdistukseen sopiva hoitotuote.
Aloe Vera -geeli on yksi parhaimmista ja luonnonmukaisemmista koko perheen hoitotuotteista. Koska Aloe Vera sisältää luonnostaan yli 90 % vettä, sen haihduttaminen tiivistää geelin jopa 200-kertaiseksi. Sellaisenaan se ei enää tulisi tuubista tai pullosta ulos, joten siihen palautetaan sopiva määrä vettä. Siitä huolimatta tällä tavoin valmistettu geeli on vahvempaa kuin siitä puristettu tuoremehu, jota sellaisenaan käytetään hoitamaan vatsaa ja suolistoa. Sillä on myös tulehduskipulääkkeellinen vaikutus tai lisäominaisuus.
Aloe Vera -geeli hoitaa kuivaa ja vaurioitunutta ihoa, joka on altis keräämään keratiinilevyjen rakoihin ja ihohuokosiin bakteereita. Niiden peittäminen pelkästään voiteilla voisi jättää bakteerit hautumaan voiteen alle. Ennen ihon hoitamista erilaisilla rasvoilla olisi hyvä laittaa alle ensin Aloe Vera lääkealoegeeliä, joka imeytyy nopeasti. Aloe Vera -geeli hoitaa niin pienen kuin isonkin ihmisen ihoa. Se kosteuttaa, ravitsee ja rauhoittaa ihoa. Lisäksi se hoitaa naarmut ja estää niiden tulehtumisen.
Entä finnit? Millä hoitaisit?
Tiedämmehän, ettei finnejä suositella puristettavan, mutta jos kumminkin, niin alkoholilla desinfiointi lamaannuttaa myös ihon vastustuskyvyn. Se ei siis takaa varmaa lopputulosta. ESI Aloe Vera -geeli, joka ei sisällä aloiinia, on parempi kuin alkoholi tai vastaavat, sillä se on erityisen tehokas hoitamaan vahingoittunutta ihoa ja ehkäisemään infektioita, ärsytystä ja punoitusta – ilman alkoholia. Sen viilennyttävät ja hoitavat ominaisuudet tulevat apuun myös silloin, kun iho on liiallisen auringolle altistumisen jälkeen kuumottava ja punoittava – siis tätä kotiin ja seuraavalle lomalle mukaan!
ESI Aloe Vera -geeli on kaikkien aikojen monikäyttöisin hoitotuote ja sopivin kaikista, kun miettii mitä ottaisi mukaan matkalle, mökille, aurinkorannalle tai mitä voisi suositella vauvan ärtyneen ihon suojaksi, kuivalle iholle, kirveleviin naarmuihin, kun puhdistetaan iho bakteereista, kun vettä ei ole heti saatavissa jne. Vain taivas on rajana, sillä tätä voi ottaa mukaan lentokoneeseen auttamaan käsihygieniaan, mutta on hyvä muistaa, että sen pitää olla enintään 100 ml:n tuubissa.
Ilman rasvaa
Luontaistuotekaupasta saatava lääkealoe ei sisällä aloiinia, mutta sisältää sen sijaan paljon muita hyviä asioita, kuten ihoystävällisiä mukopolysakkarideja. Ne auttavat säilyttämään orvaskeden hydrolipidisen tasapainon, mikä lisää ihon suojaa ja kestävyyttä.
Kyseessä on rasvaton tuote. Se sopii kaikille ihotyypeille ja imeytyy hyvin eikä tahraa, koska ei sisällä rasvaa.
Muita ominaisuuksia saadaan, kun lisätään esimerkiksi E-vitamiinia ja teepuuöljyä lääkealoegeeliin. E-vitamiini suojaa ihon lipidejä hapettumiselta ja estää ihosolujen fosfolipidikalvojen tyydyttämättömien rasvahappojen härskiintymisen ja siitä johtuvaa ihosolujen hajoamista. Teepuuöljy, jota saadaan höyrytislaamalla Melaleuca alternifolia -puun lehdistä, korottaa lääkealoen antimikrobisuutta siihen lisättynä.
Ihohuokosissa oleva rasva on usein härskiä. Huomaat sen, kun nipistät sen ulos ja haistat.
Luontaistuotekaupan lääkealoegeeli saadaan siis Aloe Vera barbadensis -kasveista, jotka viljellään ilman torjunta-aineita ja kemiallisia lannoitteita kuten luontaisalalla on tapana muutenkin. ESI Aloe Vera, joka ei sisällä aloiinia, on tutkitusti hypoallergeeninen, mikä tarkoittaa käytännössä sitä, että allergeenien mahdollisuus on minimoitu. Luontaistuotekaupan lääkealoegeeli on luonnollisesti valmistettu myös ilman keinotekoisia väriaineita ja hajusteita. Käyttö: levitä geeliä iholle reilusti ja hiero kevyesti geelin imeytymisen helpottamiseksi.
Kun pyllyreikä rohtuu
Voit tehdä paljonkin pepputerveyden hyväksi – ja käsihygienian. Se on taas se Aloe Vera -geeli! Ne, jotka ovat oppineet tätä käyttämään, vaikka olisi bideekin, nauttivat hyvästä peppuhygieniasta ja vakuuttavat, etteivät koskaan luovu tästä upeasta jutusta. Se on bideen keksimisen jälkeen paras keksintö.
ESI Aloe Vera -lääkealoegeeliä on saatavissa eri tarpeisiin sopivan isoissa ja pienissä tuubeissa, mutta pumppupullossa on riittävästi kapasiteettia. Sitä on myös kokonaisessa sarjassa dermatologisesti testattuja hypoallergeenisia eli alhaisen allergiariskin hoitotuotteita, shampoita, joita voi käyttää päivittäin, hilseongelmaan oma shampoonsa, ihonpuhdistukseen ja meikinpoistoon, kuten myös aurinkovoiteina ja auringonoton jälkeen käytettäviä.
Nyt on kuitenkin niin, että näitä on saatavana vain hyvin varustetuista luontaistuotekaupoista ja luontaiskauppojen verkkomyymälöistä, mutta ei yleensä apteekeista eikä tavaratalojen kosmetiikkaosastoilta eikä ruokakauppojenkaan osastoilta.
Terveys-Hymy 9-2016
Olen käyttänyt kotonani kasvavaa Aloe veraa ja puristanut lehdistä hyytelöä. Olen lisännyt siihen hieman kuusenpihkaa ja hunajaa – ja ihorikot ja rohtumat häviävät hyvin nopeasti. Pihkaa ei saa lisätä liian paljon. Apteekkituotteissa sitä taisi olla vain 20 – 30 %. Lehdet säilyvät viileässä kauan, joten niitä voi hyödyntää viikon verran.