Antero-koiran pissaongelmiin ratkaisu

mira_maliniemi_th_by_mika_kanervaHänen nimensä on Antero, hän painaa kolme kiloa ja hän täyttää syksyllä neljä vuotta. Hän on hyvin rauhallinen, arvonsa tunteva ja siitä erikoinen chihuahua, ettei hän juurikaan hauku. Mutta viime kesänä häneen iski ikävä virtsatietulehduskierre erään uintimatkan jälkeen.

Anteron emäntä on Prima-Mausteen tuotantopäällikkö Mira Maliniemi, 25. Miralla on kaiken kaikkiaan neljä chihuahua-rotuista koiraa, ja heinäkuussa tulee vielä viides. Antero on kuitenkin Miran ensimmäinen koira.

Mira myy verkkokaupassa mausteita ja keittiötarvikkeita. Hän on valmistunut restonomiksi eli kyseessä on matkailualan ammattikorkeakoulututkinto. Nykyisessä työssään hän on vaikuttanut tämän vuoden helmikuusta alkaen. Mira asuu haukkukatraineen Tampereen Kaukajärvellä. Työpaikka on Pirkkalassa.

mira_maliniemi_th_by_mika_kanervaKohtalokas uinti

On jokseenkin erikoista, että joku antaa koiralleen nimeksi Antero. Mira sanoo, että koira oli ihan Anteron näköinen, ja siksi se jäi. Sen hienossa virallisessa nimessä vilahtaa nimi Antero Vipunen, joka on kalevalainen myyttinen hahmo. Antero Vipunen oli loitsuja taitava jättiläinen, jota Väinämöinen tarvitsi. Siis oikein sopiva nimi kolmen kilon koiralle.

Anteron turkki on kermanvärinen ja siinä on valkoisia merkkejä. Turkki on massiivinen ja erittäin tuuhea ollakseen chihuahualla. Viime vuonna Mira päätti uittaa koiransa, ja sillä oli kohtalokkaat seuraukset.

– Se oli kesäkuun lopussa. Olimme sukutilalla Kymenlaaksossa ja päätin, että nyt olisi Anteronkin hyvä mennä uimaan Kymijokeen. Sen turkki kuivuu kuitenkin paksuudesta johtuen paljon hitaammin kuin muilla koirillani, ja niin Antero sai virtsatietulehduksen. Sen seurauksena sille kertyi myös tulehdusperäisiä virtsakiteitä rakkoon. Niistä ei tahdottu päästä millään eroon, sillä Antero on hyvin huono juomaan, ja juominen olisi luultavasti auttanut eläinlääkärin määräämien virtsakiteitä liottavien kuivamuonien kanssa.

– Käytin sitä lääkärissä, eikä sille määrätyistä nappuloista ollut mitään apua, vaikka kokeilimme useita merkkejä. Sen jälkeen Anterolla oli virtsatietulehdus vuodessa nelisen kertaa. Antero on uinut aikaisemminkin, ja tulehduksia on tätä ennen hoidettu antibiooteilla ja erityisruokavaliolla.

– Meillä on myynnissä raisiolaisen NaturaMedian/Aboa Medican tuotteita ja rupesin käymään niitä läpi, josko sieltä löytyisi apua. Sain vielä vähän tarkemman listan ja törmäsin pariin tuotteeseen, joista kiinnostuin. Erityisesti halusin kokeilla Fytobiot-nimistä sianpuolukkavalmistetta, joka on ensisijaisesti tarkoitettu virtsausvaivoja poteville ihmisille, mutta sopivasti annosteltuna se sopii myös koirille.

mira_maliniemi_th_by_mika_kanervaVaivat loppuivat

Mira alkoi huhtikuun alussa sekoittaa Fytobiot-valmistetta Anteron ruokaan, eikä koira huomannut mitään. Hän jakoi yhden kapselin neljään osaan per päivä, ja kuuria noudatettiin viikko. Mutta jo kahden päivän kuluttua tapahtui ihmeitä.

– Kun kaksi päivää oli kulunut, jätkä rupesi pissaamaan kuin olisi ollut nuori koira! Pissa lensi ihan kaaressa tosi pitkälle. Siihen asti sillä oli ollut suuria vaikeuksia ja epäilin sillä olevan jo eturauhasongelmia, mutta siitä ei ollut kysymys. Asia tutkittiin röntgenin ja ultraäänen avulla.

Tämän jälkeen olen syöttänyt sille kuurin ennaltaehkäisevästi joka kerta kun alkaa olla märkä keli tai kun tiedän, että koira kastuu. Vaiva ei ole uusiutunut eikä antanut edes oireita. Olen uskaltanut jälleen uittaa sitä, ja tänä vuonna ensimmäisen kerran uitin sitä jo toukokuun alussa. Toisen kerran uitin sitä Tampereen koirauinnissa Nokialla. Ei mitään ongelmia.

– Virtsakiteisiin tällä valmisteella ei kuitenkaan ole vaikutusta, ja niinpä olen ottanut käyttöön myös toisen saman yrityksen tuotteen eli Isokrassiuutteen. Annan sitä pari tippaa päivässä, ja tämän valmisteen pitäisi pehmentää ja pilkkoa virtsakivet. Käyn Anteron kanssa kontrollitutkimuksissa noin kerran kuussa, ja jos kiteet kehittyvät virtsakiviksi, edessä voi olla leikkaus. Mutta jos tuote toimii, homma on siinä.

Fytobiot on tuonut Anterolle myös aivan uudenlaista pilkettä silmään.

– Sillä ei ole ollut ongelmia sukupuolitoiminnan kanssa, mutta siitä on tullut hyvin viriili nuori uros Fytobiotin jälkeen ja se on ollut paremmalla tuulella, mikä on johtanut peuhaamiseen koirakavereiden ja omien pehmolelujen kanssa.

Terveys-Hymy 7-2016

 

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Kanerva
Avainsanat: koiran virtsatientulehdus

Kommentit

Oma kommentti