Apteekkari sai selkävaivansa kuntoon

Helsinkiläinen apteekkari Tuuli Koski alkoi runsaat kymmenen vuotta sitten potea pahoja alaselkäkipuja, jotka heijastuivat oikeaan jalkaan. 
– Jopa ruokakaupassa ollessani mietin, kuinka täältä pääsee kotiin, hän muistelee.

Tapuli Apteekin apteekkarilla Tuuli Koskella, 57, on pitkä työura oman alansa toiminnoissa. Hän on toiminut Tapulin apteekkarina pian neljä vuotta, mutta sitä ennen hän ehti vaikuttaa toimitusjohtajana lääkkeiden annosjakelua tuottavassa yrityksessä. Hänellä on takanaan myös pitkä ura Kansanterveyslaitoksessa ja eri apteekeissa.

Tuulilla on perustutkintona proviisorin paperit, jotka vaaditaan kaikilta apteekkareilta ja lisäksi alaan ja johtamiseen liittyvää jatkokoulutusta.

Hänellä on kolme aikuista poikaa, joista yksikään ei ole valinnut äidin ammattia.

– He ovat olleet apteekissa aikoinaan apuna, mutta eivät ole jääneet alalle. Pojat opiskelevat ihan muita juttuja. Isoäitiä he eivät ole minusta vielä tehneet, ovat joko nuoria tai sitten aikaansaamattomia, Tuuli viisastelee.

Tuulilla on myös muuta pesuetta, sillä perheyhteisöön kuuluvat myös puolitoistavuotias pitkäkarvainen collie Sasu sekä kaksi hevosta, peräti 25-vuotias vanha herra Fiilis sekä viisivuotias ruuna Graffiti, tuttujen kesken pelkkä Gee.

Uusi tuttavuus

Apteekkarin on hyvä olla terveyden perikuva ja sitä Tuuli myös on. Hän ei edes muista, koska olisi ollut sairauden takia töistä poissa. Vain allergialääkkeitä hän joutuu ottamaan silloin tällöin, mutta siinä kaikki.

Joitakin terveysongelmia hänellä kuitenkin on ollut. Runsaat kymmenen vuotta sitten alkoi ilmaantua ikäviä alaselkäkipuja, jotka heijastuivat oikeaan jalkaan ja alkoivat tosissaan kiusata vasta iltaisin työpäivän jälkeen.

– Monta kertaa kaupassa ollessani mietin tosissani, kuinka täältä pääsee kävellen kotiin, hän kertoo.

– Kivut olivat niin kovat.

Lopulta Tuuli hakeutui fysioterapeutti Jarmo Ahosen vastaanotolle. Ahonen on tunnetusti alansa huippuja ja on hoitanut kuntoon muun muassa paljon urheilijoita.

– Hänellä oli esillä Back on Track -nimisen yrityksen tuote, mutta en enää edes muista, mikä se oli. Hän tiesi minun olevan alalla, joten hän kysyi, tiesinkö mistä oli kyse. Täytyi tunnustaa, etten ollut kuullutkaan koko firmasta ja sen tuotteista.

Vaivat väistyvät

Jarmo alkoi kertoa tuotteista vähän tarkemmin. Tuulin selkä piti saada kuntoon, sillä hän harrasti ratsastusta ja on aina muutenkin pitänyt urheilusta.

– Tilasin Back on Trackilta selkävyön, jota aloin käyttää säännöllisesti, mutta kävin koko ajan myös Jarmon käsittelyssä. Opettelin uudestaan, kuinka kävellään oikeaoppisesti.

Selkäongelmat alkoivatkin väistyä. Tuuli toteaa kuitenkin, ettei Back on Trackin selkätuki yksin ratkaissut ongelmia, mutta se oli hyvänä apuna yhdessä Jarmo Ahosen hoitojen kanssa.

– Kaikki nämä tekijät yhdessä saivat aikaan selkäkipujen katoamisen, ja niinpä toissa vuonna pystyin juoksemaan jo puolimaratonin. Aikaa meni kaksi tuntia ja 16 minuuttia.

Tuulin selkävaivojen katoaminen ei tapahtunut hetkessä. Selkä oli vihoitellut jo joitakin vuosia ennen kuin hän hakeutui fysioterapeutille, ja hoitojen sekä selkätuen avulla säryt viimein häipyivät vuodessa, puolessatoista.

– Selkä muistuttaa vieläkin olemassaolostaan silloin tällöin. Siellä on fyysinen vika, nikaman madaltuminen ja kuivuminen, jotka eivät korjannu mihinkään, mutta nyt lihaksistoni on oppinut tukemaan selkää oikealla tavalla niin, etteivät kivut tunnu.

”Uskallan 
suositella”

Tuuli kertoo kysyneensä Apteekkariliitosta lupaa, saako hän tässä jutussa esiintyä apteekkarina. Sieltä vastattiin, että estettä ei ole, jos tuote on Tuulin mielestä hyvä ja hän seisoo sen takana. Niinpä Tuuli on ottanut myös oman apteekkinsa tuotevalikoimiin Back on Trackin tuotteita – ja on saanut positiivista palautetta myös asiakkailtaan.

Monet ovat tulleet jälkikäteen vartavasten kiittelemään ja kertomaan, miten ovat saaneet apua nivel- tai lihasvaivoihinsa tuotteiden käytön aloittamisen jälkeen.

– Käytän jatkuvasti myös saman firman rannetukia. Apteekkarin työssä joutuu käyttämään paljon tietokoneen hiirtä, jolloin ranne helposti ja etenkin tällä iällä kipeytyy, kun nivelissä alkaa olla sanomista. Kun laitan tuen käteeni, ranne ei enää kiusaa.

– Se antaa sopivasti tukea: se on napakka, mutta ei mitenkään estä käden käyttöä. Se lämmittää ja lisää verenkiertoa. Tuotteiden tehohan perustuu nimenomaan verenkierron lisääntymiseen ja lämpövaikutukseen.

– Käytän melkein kaikkia firman tuotteita, Tuuli tunnustaa.

– Puolimaratonin aikana minulla oli juostessa polvituki. Käytän myös heidän huivejaan, jotka ovat mukavat kaulassa näin kylmillä ilmoilla. Huivit lämmittävät, jolloin veri kiertää eikä tule niskakipuja. Olen ottanut Back on Trackin tuotesarjan myyntiin, koska uskallan suositella niitä muillekin omien kokemusteni kautta.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Arto Wiikari

Terveys-Hymy 3-2015

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: selkäkipu, alaselkäkipu

Kommentit

Oma kommentti