Apteekki tutki lääkitysongelmia

lääkkeitä_th_by_kuvaryhmä_pekka_nieminenLähes kaikkien Yliopiston Apteekin selvitykseen osallistuneiden useita lääkkeitä käyttävien 75-vuotiaiden vointi muuttui paremmaksi, kun heidän lääkitykseensä tehtiin apteekin suosittelemia muutoksia.

Yleisiä lääkityksen haittavaikutuksia tutkimukseen osallistuneilla ikääntyneillä olivat muun muassa suun kuivuminen, ummetus, närästys, huimaus, uniongelmat ja väsymys.

– Ongelmat ovat yleisiä silloin, kun lääkkeet ovat eri lääkäreiden määräämiä, eikä kenelläkään ole kokonaiskäsitystä lääkityksestä. Ikääntyneiden koko lääkitys olisi hyvä tarkistaa noin vuoden välein, vaikka lääkitykseen ei olisikaan tehty muutoksia, sanoo sosiaalifarmasian professori Marja Airaksinen Helsingin yliopistosta.

Yliopiston Apteekki teki selvityksen lääkityksen arvioinnin vaikutuksista ikääntyneiden vointiin ja tarjosi maksutta arviointipalvelua 168:lle satunnaisesti valitulle 75-vuotiaalle Uniikki-asiakkaalle eri puolilla Suomea. Arviointitapaamiseen osallistui 43 henkilöä tammi-huhtikuussa 2016.

– Selvitys vahvisti käsitystä, että lääkityksen arvioinnilla voidaan vaikuttaa myönteisesti ikääntyneiden vointiin ja hoitoon sitoutumiseen. Parhaisiin tuloksiin päästiin, kun apteekki ja lääkärit toimivat yhteistyössä, sanoo tutkimuksesta ja koulutuksesta vastaava johtaja Inka Puumalainen Yliopiston Apteekista.

Teksti:Hymy
Kuvat:Om-arkisto
Avainsanat: lääkitys, lääkityksen haittavaikutus

Kommentit

Oma kommentti