Apua polveen ja palelemiseen

Mauno Hakala loukkasi oikean polvensa jo vuosia sitten. Myös kylmät jalat, erityisesti varpaat, ovat kiusanneet ikämiestä. – Onneksi löysin pari vuotta sitten hyvän konstin molempiin vaivoihin, hän toteaa tyytyväisenä.


Jyväskyläläinen Mauno Hakala, 80, teki pitkän, peräti 40 vuotta kestäneen työrupeaman E-liikkeen palveluksessa. Eläkkeelle hän päätyi Jyväskylän Centrumin tavaratalon johtajan pallilta. Jo tätä ennen hän ehti toimia vastaavissa tehtävissä muualla.

Mauno on syntynyt Lapualla, mutta kun Maija-vaimo on syntyisin Saarijärveltä, pariskunta on viihtynyt Keski-Suomessa jo vuosikymmeniä. Naimisissa on oltu jo yli 60 vuotta. Pariskunnalla on kaksi lasta, poika ja tyttö, joilla on jälkikasvua jo yhteensä viisi kappaletta, kaikki tyttöjä. Sitä seuraavaa polvea ei vielä ole.
Hakalat asustavat viitisen kilometriä kaupungin keskustasta omassa omakotitalossaan lammen rannalla. Mökki on 40 kilometrin päässä Uuraisilla. Pariskunnan aika kuluu mukavasti kotipihan ja kesämökin askareissa.

Virkeyttä ubikinonista

Mauno sairasti nuorena miehenä kurkkumädän. Se jätti jälkeensä sydämen rytmihäiriöitä, joiden takia eläkevuodetkin koittivat hiukan normaalia aiemmin.

– Onneksi löysin ubikinonin jo kymmenkunta vuotta sitten, ja olen ottanut myös omega-3-kapseleita, hän kertoo.

– Rytmihäiriöt jäivät siihen, vaikka lääkäri alkuun yritti naureskella ubikinonille. Sittemmin hän joutui myöntämään, että olin ollut ihan oikeassa. Hän tunnusti siitä olevan olemassa lukuisia hyviä tutkimuksia. Otan päivittäin edelleen ubikinonia, samoin vaimoni. Pysymme sen ansiosta virkeinä ja tehokkaina.

Maunolla on tällä hetkellä lievä lääkitys sydämen rytmihäiriöihin, ja repertuaariin kuuluu myös verenohennuslääke. Muita kovia lääkkeitä ei ole.

Hierojat luottavat

Tekevälle kuitenkin sattuu, ja tällä kerralla sattui Maunon oikeaan polveen.

– Kärräsin mökillä kottikärryllä kiviä järven rantaan myötämäkeä yhteen syvennykseen, ja oikeaan polveen sattui ilkeästi, kun jouduin jarruttelemaan. Siitä on aikaa jo ainakin 15 vuotta.

– Onneksi näin pari vuotta sitten jostakin lehdestä Relaxantista mainoksen ja ajattelin kokeilla sitä. Löysin samalla myös Jalka-Relaxantin, ja olen siitä lähtien käyttänyt molempia.

Tavallista Relaxantia eli lihastenrentouttajaa Mauno sivelee paitsi polveen, myös kipeytyviin lihaksiin. Jalka-Relaxantia hän käyttää lähinnä kylmille ja paleleville jaloille.

– Sitä kun laittaa illalla tai aamulla, niin johan lakkaavat varpaat palelemasta. Molemmista Relaxanteista on ollut todella paljon apua. Olen kertonut lääkärillekin, mutta eivät ne aina ole niin kauhean haltioissaan luontaistuotteista. Käyn parillakin hierojalla, ja he ovat kyllä uskoneet Relaxantien tehon. Heillä on näistä asioista sen verran kokemusta, että he tietävät, mistä on kyse.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Petteri Kivimäki

Terveys-Hymy 7-12

Teksti: Hymy
Avainsanat: lihas, lihasrentouttaja, palelevat jalat, polvi, polvikipu, rytmihäiriö, ubikinoni

Kommentit

Oma kommentti