Apua sekä koiralle että hevoselle

Tiia KauttoMuhoslainen erikoissairaanhoitaja Tiia Kautto on ollut koko ikänsä eläinten ystävä, ja koska hän on ammatiltaan myös ratsastusterapeutti, hevonen on myös hänen työkaverinsa. Tiia työskentelee sivutoimisesti psyykkisesti oireilevien lasten ja nuorten parissa, ja silloin suomenhevonen toimii tunnelukkojen avaajana.

Psykiatrian erikoissairaanhoitaja Tiia Kautto, 37, työskentelee päätoimisesti perhekoti Toivonkartanossa Ylikiimingissä. Hän tekee raskasta kaksivuorotyötä, mutta siitä huolimatta hän jaksaa oman toiminimensä lukuun tehdä vielä myös ratsastusterapiaa psyykkisesti oireilevien nuorten parissa. Hän luonnehtii sitä sekä haastavaksi että antavaksi työksi.

– Toki ratsastusterapia jää aika vähille, koska käyn päätoimisesti muualla töissä ja aika on tosi kortilla. Teen sitä aika pienimuotoisesti, vain pari kolme kertaa viikossa. Yksi terapiakäynti kestää yleensä tunnin, mutta joskus nuorten kanssa aika on 90 minuuttia. Ratsastus on kuitenkin melko pieni osa sitä työskentelymuotoa, sillä enin osa on hevosen hoitamista ja luottamuksen hankkimista puolin ja toisin. Hevonen on tässä tunnelukkojen avaamistyössä aivan loistava työkaveri, Tiia kiittelee.

Tiialla pitää kiirettä myös kotioloissa, sillä hänellä on 13-vuotias Ida-tyttö ja seitsenvuotias Onni-poika, molemmat vankkoja eläinten ystäviä.

– Oma eläinrakkauteni on ollut sisäsyntyinen juttu jo lapsuudesta asti, Tiia naurahtaa. – Meillä on aina ollut kotona eläimiä, joko kissa tai koira, ja hevosia olen harrastanut ihan pikkutytöstä lähtien. Se on ollut juttu, josta en ole koskaan päässyt eroon! Välillä on toki elämäntilanteitten vuoksi tullut vaiheita, jolloin hevoshommat ovat olleet elämästäni tauolla, mutta olen kuitenkin hyvin suuren osan elämästäni viettänyt hevosten kanssa.

Tiia Kautto– Nuorempana tuli kuljettua ratsastuskoululla hoitamassa hevosia. Ensimmäinen oma hevonen minulla oli lukioikäisenä, mutta jouduin luopumaan siitä opintojen takia. Nyt minulla on kaksi omaa suomenhevosta, joista varsinainen terapiahevonen on 13-vuotias Blondi. Ostin sen  terapiakäyttöön kuusi vuotta sitten. Blondi on tosi ystävällinen, avoin ja tekee ihmisten kanssa yhteistyötä, se on terapiahommiin aivan nappi heppa ja hyvä työkaverini.

Tiialla on toinenkin suomenhevonen, vanha työkaveri edellisestä työpaikasta, se on 14-vuotias ja nimeltään Pimu. Senkin kanssa Tiia on tehnyt jonkin verran terapiatyötä. Hänellä on ”hevosnaistuttaviensa” kanssa vuokralla kuuden hevosen talli.

– Tämän lisäksi minulla on kaksi saksanpaimenkoiraa. Vanhempi on kaksivuotias Rita ja nuorempi on Rane, ihan lapsi vielä, vasta kolmekuukautinen. Koirat ovat kotikoiria ja kulkevat melkein poikkeuksetta mukana myös talleilla ja päätyössä.

Jokainen eläinten omistaja tietää, että silloin tällöin lemmikit sairastuvat. Tiia Kautto on viime kesästä asti testannut rovaniemeläisen Detrian uutta Relaxant Animal -sarjaa ja on tyytyväinen. Erityisiä murheita hänellä on ollut koiransa Ritan kanssa.

– Se on ollut herkkäihoinen ja sillä oli nuorempana selkeää taipumusta saada hiivan liikakasvua. Sillä oli jokunen hiivapohjainen korvatulehdus, mutta hiivaa oli myös tassuissa. Ne ärtyivät tosi herkästi ja varsinkin vähänkin hankalammissa kelioloissa, jolloin polkuanturoiden välit tahtoivat kipeytyä. Ne menivät ajoittain ihan rikki.

– Rupesin tähän ongelmaan testaamaan uutta hoitosarjaa. Käytin ensiksi pesunestettä, jolla pestiin tassut, jonka jälkeen suihkuttelin ärtyneisiin paikkoihin hoitoseerumia. Hoito alkoi tehota suorastaan ällistyttävän nopeasti, sillä ei kulunut kuin muutama päivä, kun iho alkoi selvästi rauhoittua.

– Etukäteen oli ollut puhetta kahden viikon kokeilujaksosta, ja sen kuluttua tassut olivatkin jo täysin kunnossa, mutta tassujen iho rauhoittui ihan selkeästi jo kahden päivän päästä.

Tiia oli aiemmin yrittänyt saada Ritan vaivoja kuntoon apteekin lääkeaineilla, mutta eläimille tarkoitettu luontaistuotesarja oli hänelle aivan uusi ja hyvin miellyttävä tuttavuus.

– Otan aineet heti käyttöön, jos iho alkaa punoittaa, mitä tahtoo sattua etenkin märemmillä keleillä. Vaikka tassut kuivaa heti sisälle tultaessa, ne tahtovat silti toisinaan ärtyä, jolloin nappaan heti hoitoseerumin käteeni ja alan suihkutella sitä polkuanturoitten väliin. Se toimii tosi nopeasti ja rauhoittaa. Rita itse sitä hiukan aina ihmettelee, koska suihku ilmeisesti vähän kutittaa, mutta se antaa silti hyvin hoitaa itseään.

Tiialla on hyviä kokemuksia uudesta Relaxant Animal -sarjasta myös hevostallin puolelta.

– Pimulle iski viime loppukesästä ryntäisiin tosi ikävä ötökän puremareaktio. Se oli aivan paukamilla ja ruvella. Pesin tulehtuneen paikan ihan ensimmäiseksi sarjaan kuuluvalla pesunesteellä ja suihkuttelin sen jälkeen hoitoseerumia. Tilanne alkoi rauhoittua hyvin nopeasti. Jo viikon päästä hevosella oli ihan selvästi helpompi olla eikä sen tarvinnut koko ajan hangata ryntäitään ruokakuppia vasten. Vaste alkoi myös Pimulla näkyä tosi nopeasti. Sama aine toimi siis sekä koiralla että hevosella.

– Varsinkin loppukesän öttiäiset tahtovat olla hevoselle monesti pahoja. Se on hyvin haasteellista aikaa. Tällaisia vaivoja on aiemmin yritetty hoitaa antiseptisillä voiteilla, mutta rasvojen kanssa läträäminen tahtoo olla vaikeaa. Olen ihan oikeasti tyytyväinen tähän uuteen sarjaan.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Markku Ruottinen

Terveys-Hymy 02-10

Teksti:Detria
Avainsanat: hevonen, koira, korvatulehdus, lemmikki, paukama, polkuantura, purema

Kommentit

Hieno juttu nykypäivän Muhoksen mimmistä,tosi sympaattisen oloinen ja fiksu maalaisnainen työnsä ääressä.Hieno juttu täydet pisteet ja lisää tällaisia juttuja.

Oma kommentti