Arbutiini auttoi Amya

Kun 54-vuotiaan naisen nenään ilmestyy punainen finni, se ei paljon naurata, vaikka joku saattaisi vitsaillakin uudesta nuoruudesta.

Amy Ylisaari, 54, on alun perin kotoisin Lapualta, mutta on monen mutkan jälkeen päätynyt Turkuun. Hän on ammatiltaan yrityskonsultti ja asuu puolittain myös Lontoossa. Amy on töissä amerikkalaisessa yrityksessä ja hänen työnkuvansa on sanalla sanoen mielenkiintoinen.

– On aika rasittavaa, kun asiakkaat ovat eri aikavyöhykkeiden takana. Aloitan neljältä aamulla kiinalaisten kanssa, jonka jälkeen loikkaan intialaisiin ja seuraavaksi eurooppalaisiin. Iltapäivällä on kaksi tuntia aikaa käydä salilla, ennen kuin aloitan amerikkalaisten kanssa. Yritänkin saada töitä Euroopasta, sillä tässä iässä tämä alkaa jo hiukan tympiä.

Amy on tehnyt pitkän uran lääketeollisuuden parissa ja hän on vetänyt isoja tutkimuksia pitkin maailmaa. Vauhti on ollut aikamoista, ja pahimmillaan viikkoon on mahtunut kolmekin ulkomaanmatkaa.

Rintasyöpä kaksi kertaa

Niinpä terveys on pari kertaa pettänyt pahasti. Amy on sairastanut rintasyövän kahteen eri otteeseen, ensimmäisen lähes 20 vuotta sitten ja toisen kerran vuonna 2010. Viimeisen tapauksen jälkeen hän sanoo parantaneensa elintapojaan huomattavasti.

– Paljon matkustavilla kuten lentoemännillä rintasyöpää esiintyy runsaasti, ja tässä on yksi syy, miksi haluan rauhoittua. Olen toipunut uusimmastakin rintasyövästä hyvin, mutta niin sanotut terveen paperit saan vasta viiden vuoden kuluttua. Eka kierroksen jälkeen ajattelin tietysti, että tämä on nyt tässä, mutta vielä mitä, syöpä iski yhtäkkiä ja vielä samaan paikkaan uudestaan. Nyt tilanne kuitenkin on taas hallinnassa.

Amylla on reseptilääkitys kilpirauhasen vajaatoimintaan, mikä tuntuu olevan hämmästyttävän yleinen sairaus etenkin viisikymppisillä ja vanhemmilla naisilla.

– Se on ollut jo kymmenkunta vuotta. Huomasin sen siitä, kun kulmakarvat alkoivat tippua ulkosyrjästä. Vaivasi myös jumalaton väsymys ja välillä tuntui, että olisin voinut nukahtaa seisaalleen. Otettiin kilpparikokeet ja tilanne selvisi. Lääkitys toimii, mutta kulmakarvat eivät kasvaneet takaisin.

Iho-ongelmat vaivaavat

Amylla on ollut myös iho-ongelmia.

– Vaihdevuodet aikaistuivat syöpähoitojen takia. Hormonitoiminta pantiin poikki, jolloin iho muuttui huonompaan suuntaan ja kasvoihin alkoi ilmaantua katkenneita verisuonia eli couperosaa. Sitä tuli poskiin ja leukaan. Ihoni muuttui hyvin ohueksi, ja naisilla iho ohenee muutenkin vaihdevuosien aikana.

– Couperosaa ei ollut ennen syöpähoitoja, mutta varmaan ikäkin ohentaa ihoa. Joka tapauksessa asiasta tuli tosi rasittava. En tykkää saunassa käymisestä, mutta kun pesen kasvoni lämpimällä vedellä tai jos on ilmanvaihteluita kuten pakkaskeliä, naamani punoittaa koko loppupäivän, jos pistän nokkani pakkaseen. Koko naama helottaa kirkkaanpunaisena eikä suostu häviämään mihinkään. Olen jo nelisen vuotta käynyt joka arkipäivä kuntosalilla, ja sielläkin kasvoni alkoivat aina punoittaa ihan hirveästi.

Apu arbutiini-tuotteista

Amy sattui viime lokakuussa poikkeamaan Turussa Osaava nainen -messuilla ja tapasi siellä rovaniemeläisen Detrian edustajan, joka esitteli yrityksensä arbutiinituotteita. Amy kiinnostui, sillä hän oli siihen mennessä jo kokeillut yhtä sun toista voidetta ja linimenttiä.

– Olin käynyt apteekin valmisteet läpi päästäkseni eroon couperosasta, mutta tuloksetta. Minulla oli myös leukapielessä maksaläiskiä, jotka olivat peräisin jo 1980-luvulta, jolloin aurinkoa otettiin surutta. Detrian arbutiinituotteet olivat minulle tuttuja jo ennestään, mutta pidin niitä hiukan hintavina ja ajattelin, että olin tehnyt jo siihen asti hutiostoksia ihan tarpeeksi.

– Minulla on sillä tavalla merkillinen iho, että vaikka se on ohut ja kuivakin, siinä on ollut paikka paikoin myös rasvaisia kohtia, johon on vielä tässä iässä pukannut kipeitä finnejä – ihan kuin olisin teini-ikäinen! Totta kai jokaista naista harmittaa, kun nenään ilmestyy punainen paukama. Ei se ihan kauheasti naurata.

Mutta nyt couperosan oireet ovat hellittäneet, leukapielen maksaläiskät ovat selvästi pienentyneet ja poskista ne ovat kokonaan hävinneet. Mikä parasta, koko aikana ei ole ilmaantunut yhtä ainoaa finniä.

– Ilman muuta näistä arbutiinivoiteista on ollut selvää apua, Amy toteaa.

Teksti Reijo Ikävalko


Kuva Roni Lehti

Terveys-Hymy 3-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: arbutiini, couperosa, iho-ongelma, kilpirauhasen vajaatoiminta, rintasyöpä, vaihdevuodet

Kommentit

Oma kommentti