TERVEYSHYMY, TH2/2018. Terveystieteilijä Katja Kanelisto, 46v, on käyttänyt jo kymmenkunta vuotta arbutiinia maksaläiskien ja couperosan torjumiseen – ja on tyytyväinen. Raisio. KUVA: RONI LEHTI.

Arbutiinista jo 10 vuoden kokemus

Mainos

Katja Kanelisto miehineen on innokas purjehduksen ystävä. Hän viettää vuodessa 55-75 vuorokautta merellä auringon ja tuulen armoilla. Ei siis ihme, että iho on kovilla.

Katja Kanelisto, 46, on ammatiltaan terveystieteilijä. Hän on vaikuttanut koko ikänsä kuntoutusalalla ja hankkinut todella perusteellisen ja monipuolisen koulutuksen.
– Eka ammatti oli kuntohoitaja, jonka jälkeen sain ammattikorkeakoulusta toimintaterapeutin paperit ja yliopistosta hankin vielä maisterin tutkinnon. Työni on normaalia kuntoutustutkimusta eli haastattelen kuntoutujia, tehdään erilaisia mittauksia ja analysoidaan aineistoa. Istun aika paljon tietokoneen ääressä.
Katja on freelance -tutkija, joka tekee tilaustöitä. Toimeksiantaja voi olla KELA, yliopisto, ammattikorkeakoulu tai jokin yksityinen tutkimuskeskus. Leipä on siis pieninä palasina maailmalla.
Katja on kotoisin Lahdesta, mutta on asunut suurimman osan elämästään Turun seudulla. Nykyinen asuinpaikka on Raisio. Turun murrekin kuulemma tarvittaessa onnistuu. Katja on naimisissa purjeneulomoyritystä pyörittävän aviomiehensä kanssa.
Tätä kautta pääsemmekin sopivan aasinsillan kautta Katjan iho-ongelmiin – ja Detrian arbutiiniseerumin löytämiseen.
– Aloitin varmaan jo kymmenen vuotta sitten sen käytön, koska minulle tuli auringosta pigmenttivaurio. Otsaan ilmaantui ruskea, peukalonpään kokoinen läiskä. Sellainen tuli myös poskipäähän. Kun aloitin arbutiinin käytön ja käytin sitä säännöllisesti, sain ne häviämään, sillä ne olivat pinnallisia pigmenttivaurioita.
Katja ei käytä seerumin ohella muita saman sarjan arbutiinituotteita.
– Se on vähän ihotyyppikysymyskin, koska minulla on itsestään rasvoittuva iho. En oikein siedä voidemaisia tuotteita. En käytä seerumiakaan ympäri vuoden, koska ei nyt ole ollut pigmenttiläiskien kanssa ongelmaa. Eikä viime kesänä Suomessa aurinko pahemmin paistanutkaan, mutta Ruotsissa se kyllä paistoi. Aloitan arbutiinikuurin aina 3-4 viikkoa ennen kuin purjehduskausi alkaa. Laitan sitä aamuin illoin, mutta lopetan sitten joskus loka-marraskuussa. Jos kuitenkin lähdemme talvella jonnekin lämpöiseen ja aurinkoon, aloitan silloinkin seerumin käytön muutamaa viikkoa aiemmin.
– Olemme mieheni kanssa intohimoisia purjehtijoita ja purjehdimme vuosittain huhtikuusta marraskuuhun eli kaikki liikenevä vapaa-aika. Käytännössä se tarkoittaa 55-75 päivää vuodessa tuulen ja auringon armoilla. Viikonloppuisin purjehdimme yleensä Turun saaristossa, mutta kesälomalla viime kesänä kävimme Gotlannissa ja Ruotsin rannikolla. Välillä lähdemme myös Helsingin suuntaan.
Pariskunnan vene on itse rakennuttama, hiilikuituinen, 10 metriä pitkä, Ikea-kassin värinen ja Katjan mukaan nopsakka. Veneen nimi on japanilaisperäinen Kaminami, joka tarkoittaa pyhää aaltoa.
– Nimi johtuu siitä, että kyseessä on nopea vene. Sopivalla tuulensuunnalla paras nopeus on ollut 17,5 solmua, mutta potentiaalia olisi yli 20 solmuun, Katja selvittää.

Helpottaa myös couperosaa

Katjan iho-ongelmat ovat pysyneet säännöllisen ja vuosikausia kestäneen arbutiinin käytön ansiosta kurissa.
– Kun on keski-ikäinen ja paljon auringossa, pieniä pisteitä saattaa ilmaantua, mutta ne jäävät päivämeikillä hyvin piiloon. Arbutiini helpottaa myös pintaverisuonten punoitusta eli couperosaa. Kun on merellä tuulelle alttiina, sitä voi esiintyä, mutta seerumi rauhoittaa.
Katjalla on pari hyvää vinkkiä uusille arbutiiniseerumin kokeilijoille.
– Kannattaa tosiaan aloittaa hyvissä ajoin ennen kuin aurinko alkaa tosissaan paistaa. Merelläkään ei silti mikään korvaa vahvaa aurinkosuojaa, mutta edes 50-60 suoja ei yksinään mielestäni riitä. Sitä pitäisi sitä paitsi sivellä monta kertaa päivässä, mikä käytännössä unohtuu – eikä purjehtiessa voi aina lisätä aurinkorasvaa. Minulla on sellainen iho, että jos lisään sitä paksun kerroksen, ihohuokoset menevät tukkoon ja alkaa tulla näppylöitä.
– Niinpä olen ratkaissut asian sillä lailla, että laitan aamuisin arbutiinia alle, sillä se on kevyttä ja imeytyy nopeasti, ja sen päälle voi päivän mittaan laittaa kerran pari aurinkovoidetta. Eli aamulla puhtaalle iholle arbutiinia alle, sitten 50-60 kertoimen aurinkorasvaa päälle ja illalla arbutiinia uudestaan, kun pesee kasvot.

On yksi poikkeus

Kun pariskunta on noin innostunut purjehtimiseen ja kun aviomies vielä pyörittää purjeneulomofirmaa, luulisi helposti, ettei muille harrastuksille jää aikaa. Väärin luultu.
– Onhan purjehduksessa off season (matalasesonki). Harrastan silloin intialaista Bollywood-tanssia ja kuulun turkulaiseen esiintyvään ryhmään Åbolly Dancers. Teemme aika paljon tanssikeikkoja. Innostus lähti siitä, kun katsoin intialaisia Bollywood-elokuvia. Onneksi Turusta löytyi opettaja. Meillä on kiva ryhmä ja nyt on jo neljäs vuosi meneillään.
Aviomiestään Katja ei sentään ole saanut ryhmään mukaan. Miehellä ei kuulemma ole rytmitajua. Eikä yllätyksenä tule, että off seasonilla mies joko korjaa venettä tai katselee purjehdusvideoita.
Tähän kaksikkoon näyttäisi sopivan kuin nakutettuna se vanha viisaus, jonka mukaan kaikki muu paitsi purjehtiminen on turhaa.
– Muuten tuo lause pitää paikkaansa, mutta Bollywood-tanssi ei ole turhaa, Katja heittää.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Roni Lehti
Avainsanat: Åbolly Dancers, arbutiini, couperosa, Detria, iho-oireet, Katja Kanelisto

Kommentit

Oma kommentti