Arin polvisärky hellitti

Ari_Liukkonen_th_by_Petteri_KivimäkiAri Liukkonen on ammatiltaan metallimies ja myös sikäli tyypillinen suomalainen mies, että hän on pitänyt tähän asti luontaistuotteita humpuukina. Nyt mies käänsi kelkkansa, sillä luontaistuote vei polvisäryn.

Pieksämäen Naarajärvellä asuva Ari Liukkonen, 54, on tehnyt metallimiehen hommia koko ikänsä. Raskas työ on kuitenkin vaatinut veronsa. Polvet ovat alkaneet kenkkuilla, etenkin oikea polvi.

– Vaikka nuorempana pelasin harrastusmielessä lentopalloa, tuskin vaivat sieltä ovat peräisin. Kyse on varmaan vain koko elämän mittaisesta rasituksesta. Mulla on ollut pahoja ongelmia myös selän kanssa. Siellä on ihan liikaa yliliikkuvuutta ja on siellä myös joku sisäänpäin kääntynyt välilevyn tyrä, joka painaa hermoa, ja silloin menee aina jalat alta. En ole loukannut selkää missään, kyseessä on kuulemma syntymävika. Olen joutunut töissäkin käymään tukiliivien kanssa.

Arin polvet ovat muistutelleet olemassaolostaan silloin tällöin, mutta vasta tämän vuoden alkupuolella tilanne muuttui pahemmaksi. Erityisesti alkoi kenkkuilla oikea polvi, mutta myös vasemmassa oli sanomista. Kivut olivat aikamoiset.

Nivelrikko polvessa

Ari kävi muutaman kerran lääkärissä valittamassa polviaan, ja kuvauksessa löytyikin kulumaa sekä nivelrikkoa.

– Oli siellä joku pussikin polven takana tulehtunut, Ari selvittää.

– Sain lääkettä ja särkylääkettä, mutta ei niistä ollut apua, Ari jatkaa.

Tässä kohtaa peliin astui viisas vaimo, Arin puoliso Marjut Liukkonen, 51. Lähihoitajana kehitysvammaisten parissa työskentelevä Marjut oli kuullut naispuolisen tuttavansa poteneen samanlaista polvivaivaa kuin Ari – ja että tämä oli päässyt vaivoistaan eroon uuden PhenoCur-nimisen luontaistuotteen avulla.

Marjut kertoi asiasta Arille, joka patisti siippansa heti luontaistuotekauppaan. Tuolloin elettiin syyskuun puoliväliä. Ihan alkuun Ari kuitenkin jaksoi epäillä, mahtaako asiasta silti tulla sen valmiimpaa.

– Minulla ei ollut aikaisemmin minkäännäköistä kokemusta luontaistuotteista. Olen iän kaiken epäillyt, onko niistä mitään hyötyä. En oikein jaksanut uskoa asiaan. Lopetin kuitenkin lääkärin määräämän lääkkeen ja siirryin kokonaan PhenoCuriin, Ari tunnustaa.

Särkylääkkeistä ei apua

Kohta Arin vointi parani huomattavasti.

– Aloitin yhdellä tai kahdella tabletilla, mutta siitä ei ollut mitään hyötyä. Rupesin sitten vetelemään neljää aamulla ja kahta illalla, ja jo parin viikon kuluttua polvet alkoivat tuntua paremmilta. Pystyin sitten jo pienentämään annosta eli kaksi aamulla ja kaksi illalla, ja tällä satsilla olen jatkanut. Nyt ei polvissa ole yhtään särkyä. Silloin tällöin se saattaa vielä sivuasennossa hiukan muistuttaa olemassaolostaan, mutta siinä kaikki.

Pahimmillaan tilanne oli todella hankala.

– Jos peitto osui yöllä polven syrjään, siihen heräsi. Se oli niin jumalattoman kipeä eivätkä mitkään särkylääkkeet auttaneet. Kylmä kääre helpotti hiukan.

Mutta nyt tilanne on siis kaikin puolin hallussa, vaikka jalka ei enää nouse ihan nuoruusvuosien malliin. Nousee kuitenkin sen verran hyvin, että työnteko taas onnistuu.

– Kyllä se on nyt myönnettävä, että luontaistuotteista voi olla isoakin hyötyä, Ari toteaa.

Ari aikoo jatkaa samalla tiellä.

– Ilman muuta jatkan tätä kuuria. Varmaan kohta voin tiputtaa päiväannosta vieläkin pienemmäksi, mutta vielä toistaiseksi en ole sitä uskaltanut tehdä. Pääasia kuitenkin, että säryt pysyvät poissa.

Terveys-Hymy 12-2016

 

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Petteri Kivimäki
Avainsanat: nivelrikko, polven kuluma, polvisärky

Kommentit

Oma kommentti