Arja löysi avun vaihde-vuosivaivoihin

Arja KoskelaHelsinkiläinen Arja Koskela täyttää 50 vuotta, ja vaihdevuodet ovat kolkutelleet ovelle jo jonkin aikaa. Erityisesti kuumat aallot ovat kiusanneet.

– Nyt ne eivät kuitenkaan loiski ollenkaan samalla lailla kuin ennen, hän naureskelee.

Itäkeskuksen SinunKaupoissa luontaistuotemyyjänä työskentelevä Arja Koskela, 49, on jo monen ikävän krempan tuttu. Allergiat ovat kiusanneet häntä 18-vuotiaasta asti, nivelreuma on vaivannut 13 vuotta ja migreeniäkin on siunaantunut viime vuosina turhan usein. Kaiken päälle tulivat sitten vielä vaihdevuosivaivat. Elämä ei tosiaankaan käy kovin yksitoikkoiseksi.

– Olen nivelreuman takia osa-aikaeläkkeellä ja luontaistuotekaupassa tuntityöntekijänä, Arja kertoo. – Kaikkia kremppojani on suvussa, joten ne ovat perittyjä, mutta olisin kyllä ottanut mieluummin perintönä ihan jotain muuta. Koivu, kissat ja koirat aiheuttavat pahimmat allergiaoireet, mutta olen myös allerginen sitrushedelmille ja joillekin omenalajikkeille. Nivelreumaa minulla on sekä sormissa että varpaissa, mutta olen saanut ravintolisillä pidettyä nivelreuman kurissa. Otan päivittäin sekä E-EPAa että karnosiinia ja myös inkivääriä, joka poistaa kipua ja jäykkyyttä.

Omalta osaltaan kuvioiden vaihtelevuudesta pitää huolen myös Arjan perhe, johon kuuluvat isännöitsijänä leipänsä ansaitseva aviomies sekä 18- ja 19-vuotiaat tyttäret.

Arja on ollut luontaistuotealalla jo melkein 10 vuotta. Ennen lasten syntymää hän työskenteli konttoripäällikkönä, mutta sen jälkeen kun hän oli ollut monta vuotta kotona hoitamassa tyttäriään, entisiin työkuvioihin ei enää ollut kovin helppoa palata.

– Jos olisin mennyt johonkin konttoriin töihin, minun olisi pitänyt kouluttautua uudestaan, koska tietokoneala oli mennyt suurin harppauksin sinä aikana eteenpäin. Niinpä vaihdoin alaa ja olin ryhmänjohtajana Tupperwarella, mikä oli hauskaa hommaa, mutta sitten minuun iski reuma, ja taas piti keksiä jotakin uutta hommaa. Luontaistuotepuoli alkoi kiinnostaa oma sairauteni myötä, koska en ollut halukas syömään kovia synteettisiä lääkkeitä. Niin lähdin sitten opiskelemaan luontaistuotealaa ja olen ollut valintaani oikein tyytyväinen.

– Olen löytänyt luontaistuotteista avun kaikkiin muihin vaivoihini paitsi hormonaaliperäiseen migreeniin. Siihen ei tunnu pystyvän sen enempää kova kuin pehmeäkään lääketiede. Mahtaakohan kukaan muu odottaa yhtä kiivaasti 50-vuotispäiviään kuin minä, sillä toivon migreenikohtausten vähenevän ja katoavan vuosien myötä aivan samalla lailla kuin äidilleni kävi.

Myös vaihdevuosivaivoihin kuuluvat kuumat aallot ovat kiusanneet Arjaa. Hän kokeili luontaistuotekaupan hyllystä monia eri vaihtoehtoja, mutta esimerkiksi pelkät soijavalmisteet tuntuivat miltei pahentavan oireita.

– Sitten löysin Estrogain-nimisen valmisteen, jota aloin käyttää vuosi sitten. Otan aamiaisen yhteydessä yhden tabletin. Jo ensimmäisen kuukauden aikana huomasin, että se alkoi auttaa, ja kun kaksi kuukautta oli kulunut, tilanne oli vielä paljon parempi. Kolmen kuukauden käytön jälkeen se puri jo ihan täysillä. Kokeilin jossakin vaiheessa olla ilman Estrogainia, mutta ei siitä tullut mitään, kun kuumat aallot palasivat entistä pahempina. Ne katosivat kuitenkin taas, kun rupesin syömään tätä valmistetta. Omalta osaltaan myös kalaöljy helpottaa tilannetta.

– Nyt tilanne on täysin hallinnassa. Vaikka viime kesä oli hyvin kuuma, minulla ei ollut edes silloin mitään hankaluuksia. Ei ollut tuskainen olo kertaakaan eikä ylimääräisiä hikipisaroita ilmaantunut. Täytyy sanoa, että Estgrogain on ollut taas kerran yksi hyvä juttu lisää, mitä olen saanut kokea luontaistuotealalle siirtymisen myötä.

Teksti: Reijo Ikävalko

 Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 12-2006

Teksti:Med-Eq
Avainsanat: kivut ja säryt, PMS-oireyhtymä, vaihdevuosivaivat

Kommentit

Oma kommentti