Aviopari onnistui – kumpikin laihdutti yli 30 kiloa

Tarja ja Ari VehkaojaHelsinkiläinen aviopari Tarja ja Ari Vehkaoja totesi viime keväänä, että elopainolle on tehtävä jotakin. Tarja oli jo vuosia sitten laihduttanut peräti 57 kiloa, mutta Arille operaatio oli lajissaan ensimmäinen.

Tarja Vehkaoja, 41, kertoo kärsineensä paino-ongelmista jo lapsuusvuosista lähtien. Ensimmäisen kerran hän puuttui asiaan 24-vuotiaana eli 17 vuotta sitten, jolloin hän laihdutti 10 kuukauden aikana peräti 57 kiloa. Varaa olikin, sillä 173-senttinen nainen painoi aloittaessaan 122 kg.

– Minulla oli tuolloin selässä iskiashermo tiukilla ja sain lääkäriltä laihduttamista varten jotakin amfetamiinijohdannaista. Liikuin tosi paljon, sillä poljin fillarilla 20 km joka päivä ja tein sen lisäksi vielä yhdeksän kilometrin kävelylenkin. Söin hyvin vähän ja niinpä minulle kehittyi bulimia. Vielä vuonna 1995 painoin vain 75 kg, mutta silloin oli yhä bulimia päällä. Kun pääsin siitä eroon, paino alkoi taas nousta, sillä palasin entisiin elintapoihini.

– Ylipainoa on suvussakin, mutta oli tietysti ihan oma vikani, etten ollenkaan katsonut, mitä söin, ja rasvaisia ruokia upposi tosi paljon, samalla jäi liikkuminenkin. Myös iltasyöminen kukoisti. Ja vaikka ei olisi kaiken aikaa ollut nälkä, tuli koko ajan miettineeksi, miltä se ja se sapuska maistuisi. Se oli ihan hirveää.

Tarjan paino nousi nousemistaan, ja pahimmillaan vaaka näytti 134 kg. Hän yritti pistää vastaan ja esimerkiksi vuonna 1997 hän tiputti painoaan kymmenkunta kiloa olemalla hiivattomalla ja sokerittomalla dieetillä kuukauden päivät.

– Vajaa vuosi sitten olin saanut painoni lukemiin 124,6 kg, johon olin päässyt hiivattomalla ja sokerittomalla ruokavaliolla. Sitten satuin lukemaan Terveys-Hymystä nuoresta chattijuontajasta, joka kertoi tiputtaneensa painoaan Leaderin valmisteilla. Rupesin ottamaan Hydrotechia ja C4:sta viime huhtikuussa ihan purkkien ohjeiden mukaan: C4:sta nappasin kaksi aamulla ja kaksi illalla, kun taas Hydrotechia otin aina ennen ruokailua kahdesti päivässä neljä kappaletta. Rupesin taas fillaroimaan töihin kymmenen kilsan matkan enkä syönyt aamulla yhtään mitään, mutta töissä join heraproteiinia. Onneksi bulimia ei tullut takaisin.

– Paino on pudonnut 35 kiloa, ja näissä mitoissa olin jo jouluna eli kaikki tapahtui kahdeksan kuukauden aikana. Liikuin runsaasti ja muutin ruokailutapojani radikaalisti eli olen syönyt paljon salaatteja ja olen jättänyt kaiken epäterveellisen ja rasvaisen ruuan. Tavoitetta on vielä 15 kilon verran. Nyt painan noin 90 kiloa.

Tarja Vehkaoja elokuussa 2007Tarjan muodonmuutos on ollut niin raju, että hän meni kiristyttämään ylimääräiset vatsanahat. Operaatio tapahtui tammikuun lopussa. Hänelle tehtiin rintojen kohotus ja myös rasvaimua harkittiin, mutta lääkärin ehdotuksesta päädyttiin vatsan muotoiluleikkaukseen, jonka jäljiltä Tarjalle jäi alavatsaan reilun puolen metrin arpi. Kipujen ja turvotusten on luvattu olevan ohi huhtikuun puolivälissä.

– Nyt ei enää passaa lihoa vanhoihin muotoihin, hän nauraa. – Jos minulla olisi vuonna 1992 ollut rahaa, olisin tehnyt tämän saman jutun jo silloin enkä olisi koskaan lihonut tällaiseksi kuin nyt.

– En ole kuitenkaan vielä päättänyt, olenko itsestäni ylpeä vai en, Tarja viisastelee. – Aina välillä pitää katsoa peilistä ja ihmetellä, että ai, tuonko näköinen mä olenkin. Olen luonteeltani sen verran perfektionisti, että olen hiukan pettynyt, kun en päässyt alkuperäiseen tavoitteeseeni eli minun oli määrä painaa 75 kiloa jo tammikuun loppuun mennessä.

Mitä vaimo edellä, sitä mies perässä!

Ari Vehkaoja elokuussa 2007Myös Tarjan aviomies Ari Vehkaoja, 44, on kokenut samassa ajassa samanlaisen muodonmuutoksen – ja samoilla konsteilla. TeliaSoneralla mobiilipuolen toimitusvastaavana työskentelevä Ari alkoi lihoa pikkuhiljaa sen jälkeen, kun hän muutti Tarjan kanssa yhteen vuonna 2000. Sitä ennen hänellä ei ollut paino-ongelmia.

–  Liikunta jäi pois ja vaimon hyvät ruuat maistuivat, hän toteaa. – Viime keväänä alkoi tuntua siltä, että nyt oli tehtävä jotakin ennen kuin vanhenen niin paljon, etten enää pysty liikkumaan. Olen 179 cm pitkä ja painoin pahimmillani 132 kg.

– Minulla ei ole ikinä tätä ennen ollut tarvetta laihduttaa, sillä nuorempana liikuin ja urheilin koko lailla ahkerasti. Kävin kuntosalilla ja maastopyöräilin.

Pariskunta alkoi jonkinlaisen sanattoman sopimuksen myötä laihduttaa samaan aikaan. Myös Ari alkoi ottaa Leaderin C4:sta ja Hydrotechia, mutta hän lisäsi myös liikuntaa ja mullisti ruokavalionsa terveellisempään suuntaan. Kaikki rasvaiset herkut jäivät pois.

– Leaderin valmisteiden ansio on ennen muuta siinä, että ne antoivat laihdutukselle hyvän alun. Ne eivät kuitenkaan pelkästään riitä, vaan siinä on itsekin ryhdistäydyttävä ja tehtävä aikamoiset muutokset. Ei pelkästään näitä kahta valmistetta syömällä laihdu, mutta ne ovat suureksi avuksi, sillä ainakin minulla ne pitivät nälän tunnetta hyvin loitolla. Kovaa työtä laihduttaminen silti on.

Ari on laihtunut 30 kg samassa ajassa kuin Tarjakin eli tahti on ollut noin kilo ja viikko. Ari painoi tätä juttua kirjoitettaessa 101 kg, mutta hänen lopullinen tavoitteensa on 80 kg. Hän käy edelleen ahkerasti lenkillä ja tekee työmatkansa pyörällä, mikä tarkoittaa 11 km suuntaansa.

– Minulla laihdutus on kuitenkin ollut tavallaan sivutuote, Ari toteaa. – Olen enemmänkin ollut hakemassa kuntoa ja hyvinvointia, mutta painon pudotus on tapahtunut siinä sivussa. Olen hyvin tyytyväinen tulokseen ja mukavinta on se, että nyt jaksaa paljon paremmin kuin ennen. Eläminen on yleensäkin helpompaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 4-2009

Teksti:JR Fitness
Avainsanat: laihdutus, painonhallinta, rasvanpolttaja

Kommentit

Juuri noin käy kun laihdutetaan väärällä tavalla eli jää nahat roikkumaan kun ei saada riittävästi ravintiaineita ja proteiinia

Oma kommentti