B3-vitamiini suojaa diabeetikon sydäntä

Noin 80 prosenttia diabeetikoista sairastuu ja kuolee sydän- ja verisuonitauteihin, vaikka heitä hoidetaan lääkäriseura Duodecimin laatimien Käypä hoito -ohjeiden mukaan. Kuopiolaisen diabeteslääkärin Auni Juutilaisen väitöskirjan mukaan suomalaisilla naispuolisilla diabeetikoilla on peräti 24-kertaa suurempi riski saada sydänkohtaus kuin vastaavan ikäisellä naisella, jolla ei ole diabetesta. 

Yhtenä syynä diabeetikkojen sydäntauteihin on rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Heidän veressään on yhtäältä liikaa hapettunutta LDL-kolesterolia (oxLDL), triglyseridi-nimisiä rasvoja ja erästä veritulppia aiheuttavaa hyytymistekijää Lp(a) ja toisaalta liian vähän ”hyvää” HDL-kolesterolia. Nämä häiriöt altistavat sydän- ja verisuonisairauksille ja pahentavat alkaneen taudin kulkua.

Nykyisin diabeetikoille määrätäänkin usein LDL-kolesterolia alentavia lääkkeitä, statiineja, mutta ne eivät vähennä LDL:n hapettumista eivätkä alenna triglyseridejä. Statiinit eivät siis anna täydellistä suojaa sydänkohtauksia vastaan. Monien uusien tutkimusten mukaan statiinien tehoa ja turvallisuutta voidaan parantaa yhdistämällä hoitoon B3-vitamiini, E-EPA, karnosiini, foolihappo, kromi ja muita ravintolisiä.

Tohtori Scott M. Grundyn johtamat Teksasin yliopiston tutkijat osoittivat sisätautilääkäreiden ammattilehdessä, että B3-vitamiini (niasiini eli nikotiinihappo) on tehokas ja turvallinen vitamiini diabeteksen lisähoitona. Niasiini on tehokkain tunnettu yhdiste kohonneiden triglyseridien alentamiseen. Samalla se lisää merkittävästi (jopa 29 %) hyvän HDL-kolesterolin määrää veressä ja muuntaa vaarallisia pieniä LDL-hiukkasia suuremmiksi ja samalla vaarattomammiksi.

Tutkijat ovat sitä mieltä, että niasiinin yhdistäminen statiinihoitoon suojaa diabetesta ja metabolista oireyhtymää potevien henkilöiden sydäntä paremmin kuin statiinit yksinään. Niasiini on turvallista myös verensokerin hallinnan kannalta, kunhan päiväannos on alle 2 g:n. European Consensus Panel suositti vuonna 2005, että diabetikkojen ja metabolista oireyhtymää potevien henkilöiden statiinihoitoon liitettäisiin fibraatti tai niasiini; yhdistelmää pidetään hyvänä keinoja ylimääräisen sydäntautiriskin vähentämiseksi.

Svetsiläisen tohtori Stéphane Rozen työryhmä suosittaa niasiinia statiinien lisänä diabeetikoille ja muillekin sydäntaudin ehkäisyyn, koska se on terveystaloudellisesti erittäin kannattavaa. Toisin sanoen, vitamiinihoito säästää verovaroja.

Suomen terveyskaupoista ja apteekeista on saatavissa yhdistelmävalmiste, jossa ovat mukana benfotiamiini ja kromi niasiniin sidotussa muodossa. Se on erinomainen ravintolisä kaikille diabeetikoille. Jotkin ihmiset ovat yliherkkiä niasiinin vaikutuksille, eivätkä he voi käyttää tätä vitamiinia sisältäviä valmisteita.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: B3-vitamiini, diabeetikko, diabetes, E-EPA, foolihappo, HDL-kolesteroli, karnosiini, LDL-kolesteroli, metabolinen oireyhtymä, statiinit

Kommentit

Oma kommentti