”Benfotiamiini on kuin rokotus diabeteksen lisätauteja vastaan”

Saksan, Unkarin ja Yhdysvaltain diabetesliittojen asiantuntijalääkärit suosittavat rasvahakuisen B1-vitamiinin eli benfotiamiinin käyttöä diabeteksen liitännäistauteja vastaan.

Japanissa ja Yhdysvalloissa benfotiamiinia on käytetty yli 50 vuotta ja Saksassa yli 15 vuotta, mutta Suomessa vitamiini tuli tunnetuksi vasta äskettäin. Se estää elimistössä valkuaisaineiden ja rasvojen sokeroitumista, mikä on verisuoni-, hermosto-, silmänpohja- ja munuaisvaurioiden syynä.

Suomen Diabetesliitto määrittelee sokeritaudin näin: ”Diabetes on joukko erilaisia sairauksia, joille on yhteistä se, että veren sokeripitoisuus kasvaa liian suureksi. Avaintekijänä on insuliinihormoni: sen erityksen loppuminen, määrän riittämättömyys tai vaikutuksen heikkeneminen eli insuliiniresistenssi. Pitkäaikainen liian korkea verensokeri johtaa elimistön valkuaisaineiden sokeroitumiseen, mikä voi aiheuttaa elinmuutoksia silmissä, munuaisissa ja hermoissa sekä sydän- ja verenkiertoelimistössä.”

”Diabeteksen kaksi päämuotoa ovat tyypin 1 (nuoruustyypin) diabetes ja tyypin 2 (aikuistyypin) diabetes. Tyypin 1 diabeteksessa elimistön puuttuva insuliinineritys on korvattava elinikäisellä insuliinihoidolla ja tyypin 2 diabeteksessa ydinasia on valtimotautivaaran vähentäminen verensokerin, verenpaineen, veren rasvojen ja hyytymistekijöiden hoidolla. Tyypin 1 diabeetikoita on Suomessa noin 40 000, tyypin 2 diabeetikoita noin 250 000. Diagnosoimattomia tyypin 2 diabeetikoita arvellaan olevan noin 200 000, Diabetesliiton verkkosivuilla kerrotaan.

– Vaikka diabetesta hoidetaan käypä hoito -ohjeiden mukaan, sairastuu kolme neljästä potilaasta sydän- ja verisuonitauteihin, joka kolmas saa ääreishermoston vaurioita, ja 40 prosenttia on alttiina munuaisvauriolle, tohtori Matti Tolonen sanoo.

– Lähes 10 000 suomalaista joutuu vuosittain sairaalahoitoon sydäninfarktin vuoksi. Yksi hoitokerta sairaalassa maksaa keskimäärin 11 600 euroa. Infarktipotilaista 6–13 prosenttia kuolee sairaalareissullaan, ja seuraavan vuoden aikana heistä kuolee vielä 20–30 prosenttia. Hoitotuloksissa on suuria eroja sairaanhoitopiirien välillä.

Sydäntaudin taustalla on usein diabetes tai sen esiaste. Kuopiolaisen lääkärin Auni Juutilaisen väitöskirjan mukaan diabetes on yhtä suuri sydäninfarktin riskitekijä kuin aikaisemmin sairastettu infarkti. Naispuolisella diabeetikolla on peräti 24-kertainen riski saada sydäninfarkti verrattuna samanikäiseen ei-diabeetikkoon. Näin huolimatta siitä, että heitä hoidetaan kansallisten hoito-ohjeiden mukaan. Kohonnut verensokeri tekee tuhojaan valtimoissa jo kolmessa kuukaudessa, usein paljon ennen kuin diabetesdiagnoosi on edes tehty ja hoito aloitettu. Näin verisuonet ehtivät kalkkiutua pitkälle kaikessa rauhassa.

Yhdysvaltain ja Euroopan johtavat diabetestutkijat etsivätkin kuumeisesti uusia keinoja liitännäistautien ehkäisemiseksi ja hillitsemiseksi. Benfotiamiini-niminen vitamiini on osoittautunut erittäin hyödylliseksi, sillä se vähentää diabeetikon riskiä sairastua sydäntauteihin, aivohalvaukseen sekä silmämuutoksiin ja hermovaurioihin, sanovat asiantuntijat. Tohtori Tolonen vertaa benfotiamiinia rokotuksiin: ne ehkäisevät tehokkaasti vakavia sairauksia.

Amerikkalaisen diabetesprofessorin Michael Brownleen työryhmä on saanut selville, kuinka koholla oleva verensokeri vaurioittaa verisuonia ja hermoja. Diabeetikon elimistössä sokeri (glukoosi) palaa väärää biokemiallista reittiä, jolloin soluissa ja niiden pienoisvoimalaitoksissa eli mitokondrioissa syntyy myrkyllisiä vapaita radikaaleja ja vanhentavia AGE-tuotteita. Ne vaurioittavat etenkin valtimoiden, silmän verkkokalvon, hermojen ja munuaisten soluja.

”Benfotiamiini ehkäisee diabeettista retinopatiaa (silmänpohjamuutoksia), ja myös diabeetikot voivat nyt käyttää tätä vitamiinia lisätautien ehkäisyyn ja jarruttamiseen”, Brownlee sanoi toukokuussa Hampurissa Saksan diabetesliiton vuosikokouksessa pitämässään esitelmässä.

”Benfotiamiinia on käytetty Saksassa vuosia diabeettisen neuropatian (hermostovaurioiden) ehkäisyyn ja hoitoon, vaikkei tämän vitamiinin kaikkia vaikutustapoja ole tunnettu”, sanoo saksalainen diabeteslääkäri Alin Stirban Reuterin uutistoimiston haastattelussa. ”Meidän tutkimuksemme mukaan benfotiamiinin hyödyt diabeteksessa ovat paljon laajemmat kuin pelkästään hermostovaurioiden ehkäisy ja hoito”, hän tiivistää.

”Mitä yhteistä on diabeteksella, braatvurstilla ja tupakoinnilla?” kysyy sairauksien biologisia tekijöitä tutkiva saksalainen Gesellschaft für Biofaktoren -yhdistys. ”Ne kaikki tuottavat elimistössä myrkyllisiä AGE-tuotteita. Benfotiamiini on luotettava, tutkittu ja vaaraton biologinen tekijä, joka ehkäisee AGE-tuotteiden haitat ja suojaa siten todennäköisesti diabeetikkoja liitännäissairauksilta”, päättelevät yhdistyksen asiantuntijalääkärit ja apteekkarit.

Paistetut, käristetyt, grillatut ja leivotut ruoat sisältävät suuria määriä AGE-yhdisteitä, jotka jäykistävät valtimoiden seinämiä, etenkin diabeetikoilla. Kahden tunnin kuluttua tällaisesta ateriasta valtimot supistuvat. Stirbanin työryhmä on tutkinut eri tavoin valmistettujen ruokien vaikutusta – ilman benfotiamiinia ja sen kanssa – diabeetikkojen valtimoihin. Tutkijat antoivat kymmenen päivän ajan 13 diabeetikolle benfotiamiinia ennen paistetun aterian syömistä; vitamiini esti täysin sen haittavaikutukset valtimoissa. Tässä tutkimuksessa benfotiamiinin päiväannos oli tuhatkertainen verrattuna terveille ihmisille annettuun B1-vitamiinin saantisuositukseen.

Löydös on tärkeä, sillä AGE-tuotteet aiheuttavat muutoksia diabeetikon munuaisissa, silmänpohjissa, hermoissa ja valtimoissa, tulkitsevat tutkijat. He ovat osoittaneet myös, että AGE-pitoinen ruoka vähentää rasvasolujen erittämää adiponektiini-hormonia, josta diabeetikoilla on muutoinkin puutetta. Benfotiamiini kykenee estämään tämänkin haittavaikutuksen. Adiponektiini ehkäisee muun muassa sydän- ja verisuonitauteja.

Tupakointi tuottaa elimistössä runsaasti AGE-tuotteita. Saksassa diabetessairaalassa tehtyyn tutkimukseen osallistui 11 tervettä 26–54-vuotiasta koehenkilöä. Jo yhden savukkeen polttaminen aiheutti puolen tunnin kuluttua valtimoissa supistuksen, joka huononsi veren virtausta. Muutos johtuu tupakansavun aiheuttamista AGE-tuotteista, sanovat tukijat. Kun koehenkilöille annettiin kolmen päivän aikana 1 050 mg benfotiamiinia vuorokaudessa, se ehkäisi täysin kaikki tupakoinnin aiheuttamat haitat valtimoissa.

Benfotiamiini lievittää jo kolmessa viikossa diabeteksen aiheuttamaa hermovauriota, ilmenee diabetesprofessori Ekke Hauptin johdolla tehdystä tutkimuksesta. Tämä koe vahvisti muihin tutkimuksiin ja käytännön kokemukseen perustuvia havaintoja, joiden mukaan benfotiamiinista on hyötyä hermokipujen ehkäisyssä ja hoidossa. Tutkimusta selostetaan Saksan lääkärilehdessä otsikolla ”Benfotiamiini vähentää neuropatian kipua”. Professori Haupt kuuluu Saksassa diabeteksen käypä hoito -suosituksia laativaan työryhmään.

Suomessa benfotiamiinia saa ostaa vapaasti terveyskaupoista, apteekeista ja markettien luontaistuoteosastoilta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy  9-2007

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: adiponektiini, AGE, benfotiamiini, diabetes, insuliini, verensokeri

Kommentit

Englantilaisen Warwickin yliopiston tutkimus vahvistaa käsitystä, että diabeetikoilla on vitamiinien puutostiloja. Sekä tyypin 1 että tyypin 2 diabeetikot potevat piilevää huomattavan suurta B1-vitamiinin eli tiamiinin puutetta, osoittaa professori Paul Thornalleyn johdolla Diabetologia-lehden elokuun numerossa julkaistu tutkimus. Puutteen syynä on se, että diabeetikko erittää tavallista enemmän virtsaa ja siinä menee samalla hukkaan vitamiineja ja hivenaineita. Puutetta ei kyetä korjaamaan ruokavaliota parantamalla, sanoo Thornalley. Hän suosittaa diabeetikkoja ottamaan ruoan lisänä B1-vitamiinia, jonka tehokkain muoto on nimeltään benfotiamiini. Sitä saa vapaasti terveyskaupoista ja apteekeista. Diabeetikon tarve on yleensä 100-600 mg päivässä taudin vaikeusasteen mukaan.

Oma kommentti