Berberiinistä tukea aikuisdiabeteksen hoitoon

BerberiiniBerberiini on uusi ravintolisä, joka alentaa tehokkaasti kohonnutta verensokeria, sokerihemoglobiinia (HbA1c), kolesterolia ja triglyseridejä.

Vaikka diabeteksen hoitoon on käytettävissä lukuisia lääkkeitä insuliinia myöten, millään niistä ei ole pystytty oleellisesti muuttamaan taudinkulkua, sanotaan lääkäriseura Duodecimin Käypä hoito -ohjeissa. Toisin sanoen tarvitaan uusia hoitokeinoja. Niistä berberiini on tehokkaimpia ja parhaiten tieteellisesti dokumentoituja, kertoo tohtori Matti Tolonen, joka toi berberiinin Suomeen. Tuote on jo kaupoissa ja apteekeissa.

Berberiini on kasveista (mm. Berberis aristata) uutettu flavonoidi, jota on käytetty Kaukoidässä kansanlääkinnässä parituhatta vuotta pääasiassa infektioiden ja ripulin hoitoon.

Kiinalainen lääkäri Ni Yan-xin työtovereineen hoiti 1980-luvulla berberiinillä monia ripulipotilaita, joilla oli myös diabetes. Lääkärit yllättyivät, kun lähes kaikkien potilaiden koholla ollut verensokeri normaalistui.

Sen jälkeen he testasivat berberiiniä suun kautta suuremmilla annoksina – 300, 400 tai 500 mg kolme kertaa päivässä 1–3 kuukauden ajan – sellaisilla diabeetikoilla, joiden verensokeri ei ollut laskenut pienellä päiväannoksella. Silloin veren sokeripitoisuus pieneni heilläkin. Samalla väheni myös potilaiden janontunne ja lisääntynyt juomisen ja virtsaamisen tarve, kohonnut verenpaine aleni ja yleiskunto koheni. Oireet lievenivät sitä mukaa kuin veren sokeripitoisuus normalisoitui.

Lääkärit alkoivat tehdä lisäselvityksiä, jolloin huomattiin, että berberiini vähentää ruoan sokerin imeytymistä suolesta vereen ja tehostaa haiman insuliinin tuotantoa ja lisää sen tehoa. Lääkärit julkaisivat havaintonsa kiinaksi vuonna 1988, minkä jälkeen berberiinin käyttö diabeteksen hoidossa yleistyi Kiinassa.

Länsimaissa asia tuli tietoon vuonna 1995, jolloin Nin työryhmä julkaisi raportin englanniksi. Se käynnisti eri puolilla maailmaa vilkkaan berberiinitutkimuksen, joka on vahvistanut kiinalaislääkäreiden havainnot oikeiksi ja selvittänyt berberiinin vaikutustapoja sokeri- ja rasva-aineenvaihdunnan häiriöissä sekä syöpätaudeissa.

Pätevissä tiedelehdissä julkaistut raportit ovat osoittaneet, että berberiini alentaa kohonnutta verensokeria yhtä tehokkaasti kuin aikuisdiabeteksen peruslääke metformiini, ja sen vaikutustapakin on osittain sama eli insuliiniherkkyyden lisääminen. Berberiini parantaa myös insuliinireseptorien toimintoja.

Edelleen berberiini aktivoi inkretiineihin kuuluvaa, suolen erittämää glukakonin kaltaista peptidi-1:tä (GLP-1), joka hillitsee ylensyömistä ja parantaa verensokerin hallintaa. GLP-1 on hormoni, jota erittyy suoliston soluista. Se stimuloi insuliinin eritystä sitä mukaa kuin verensokeripitoisuus nousee, samalla se estää maksaa valmistamasta sokeria.

Lisäksi berberiini vähentää sokerin imeytymistä suolesta vereen ja aktivoi sokerinkuljettajaa (GLUT4), joka siirtää veressä olevaa sokeria luurankolihaksiin. Niissä se poltetaan energiaksi. Berberiini edistää sokerin hajoamista palorypälehapoksi.

Berberiinin käyttö kaiken kaikkiaan tasapainottaa veren sokeripitoisuutta, jolloin myös sokerihemoglobiini eli ”pitkä sokeri” (HbA1c) pysyy paremmin kurissa. HbA1c-lukema (%) osoittaa veren sokeritasapainoa koetta edeltävien 2–3 kuukauden aikana ja ennustaa diabeteksen lisätautien riskiä.

Berberiini aktivoi aineenvaihdunnan ”pääkatkaisijaa” AMPK:ta, joka pitää yllä elimistön tasapainoa. Sen ratkaisevan tärkeä merkitys diabeteksessa ja muissa aineenvaihduntasairauksissa on alkanut selvitä vasta viime vuosina. AMPK eli adenosiinimonofosfaattiriippuvainen kinaasi on sokeri- ja rasva-aineenvaihduntaa säätävä entsyymiperhe, joka vaikuttaa kaikissa soluissa.

Berberiini alentaa myös kohonneita veren rasvoja: kokonais-, ja LDL-kolesterolia sekä alipoproteiineja (apo B), jolloin valtimotautien riski vähenee ja jo sairastuneen henkilön ennuste paranee.

Sveitsissä Zürichin yliopiston fysiologian professori Felix C. Tannerin työryhmä vertasi koe-eläimillä berberiinin tehoa kolesterolilääkkeisiin (statiineihin). Berberiini oli yhtä tehokasta kuin statiinit, mutta se toimi eri tavalla.

Berberiini ehkäisi tulehdussytokiineja, endoteelikudostekijää sekä veritulppia aiheuttavaa tekijää. ”Berberiini tarjoaa luonnollisen vaihtoehdon statiineille, mutta sitä voi toki käyttää myös statiinien lisänä”, tulkitsevat sveitsiläistutkijat.

Berberiini ei aiheuta statiineille ominaisia sivuvaikutuksia kuten lihasten väsymistä, sydänlihaksen rappeumaa ja muistin heikkenemistä. Berberiini ehkäisee ja hoitaa myös valtimoiden sisäpinnan eli endoteelin vaurioita, jolloin veren virtaus suonissa paranee. Lisäksi berberiini ehkäisee sydämen rytmihäiriöitä, kertovat tutkimukset.

Berberiini ei aiheuta painonnousua kuten insuliinipistokset ja suun kautta otettavat synteettiset diabeteslääkkeet. Päinvastoin, eläinkokeiden mukaan berberiini laihduttaa kokeellista diabetesta potevia, ylipainoisia hiiriä ja marsuja.

Ihmisessä edullisesti vaikuttava päiväannos on 1–1,5 grammaa. Se ei aiheuta sivuvaikutuksia, ja aine sopii hyvin täydentämään ja tehostamaan tavanomaista diabeteslääkitystä (metformiini, sulfonyyliureat, tiatsolidiinit ja insuliinit) sekä kolesterolilääkkeitä (statiineja).

Lisätietoa Wikipediassa http://fi.wikipedia.org/wiki/Berberiini

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 9-09

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: berberiini, diabetes, kolesteroli, rasva, ravintolisä, sokeriaineenvaihdunta, statiini, verensokeri

Kommentit

Kiinan Akatemian uusi tutkimus osoittaa, että berberiini on yhtä tehokasta kuin synteettiset diabeteslääkkeet, mutta sen vaikutustapa on erilainen (turvallisempi). Berberiinin vaikutusta tutkittiin tyypin 2 diabeetikoilla. Berberiini alensi merkitsevästi kohonnutta paastoverensokeria, glykohemoglobiinia (eli ”pitkää sokeria”, HbA1c), triglyseridejä sekä seerumin insuliinin pitoisuutta. Vaikutus paastoverenglukoosiin ja glykohemoglobiiniin oli yhtä voimakas kuin kahdella yleisesti käytetyllä lääkkeellä, metformiinilla ja rosiglitatsonilla (Avandia), mutta berberiinin vaikutusmekanismi oli toisenlainen kuin näillä synteettisillä lääkkeillä.

Berberiini lisäsi insuliinireseptoreja (vastaanottomia) soluissa, jolloin insuliini toimii tehokkaammin. Berberiini alensi tehokkaasti verensokeria myös B- ja C-hepatiittia (maksatulehdusta) potevilla tyypin 2 diabeetikoilla tai esidiabeetikoilla, joilla oli kohonnut paastoverenglukoosi-arvo. Näiden potilaiden maksan toiminta parani suuresti, mikä kävi ilmi maksaentsyymien pitoisuuksien (”maksa-arvojen”) vähenemisenä veressä.

Kiinan Akatemian tutkijat suosittelvat berberiiniä ihanteellisena aineena tyypin 2 diabeteksen hoitoon Metabolism -lehdessä (2009).
http://tinyurl.com/yznlc9s

Berberiiniä saa vapaasti terveyskaupoista ja markettien luontaistuoteosastoilta. Tehokas ja turvallinen päiväannos on 2-3 tablettia.

Berberiinistä ilmesty jatkuvasti kiinnostavia tutkimuksia. Uusi raportti osoittaa, että berberiini tehostaa synergisesti hiivatautien hoitoon yleisesti käytetyn lääkkeen, flukonatsolin (Fluconazol), vaikutusta. Lääkkeen etuina ovat sen hyvä biologinen hyöty ja vähäinen myrkyllisyys. Valitettavasti roistuvasti käytettynä lääke menettää tehonsa hiivasieneen, joka muuttuu vastustuskykyiseksi lääkkeelle. Nyt tutkijat osoittivat, että berberiini yhdessä flukonatsolin kanssa tepsii myös lääkkeelle vastustuskyvyn kehittäneeseen hiivatulehdukseen.

Tutkijat selvittivät myös ne biokemialliset mekanismit, joilla berberiini toimii hiivainfektioissa. Flukonatsonia käytetään yleisesti emätintulehduksen (vaginan kandidiaasin) ja muiden hiivatulehdusten hoitoon.

Hiivasieniä on monta lajia. Niistä yleisin, Candida albicans, on pieninä määrinä tavallinen terveenkin ihmisen suussa ja suolistossa. Yleensä siitä ei ole haittaa, mutta joskus se villiintyy ja aiheuttaa tulehduksen. Candida albicans voi aiheuttaa 47 erilaista hiivasienitautia, paikallisista infektioista iholla ja limakalvoilla aina systeemiseen (koko elimistön) yleistautiin. Hiivasieni-ihottumia potevat ihmiset sairastavat usein jotakin muuta tautia (esim. diabetes, lihavuus), joka altistaa heidät hiivatulehdukselle.

Oma kommentti