CLA-valmiste auttoi – kortisoniturvotus katosi

Stina Huusko ja kaniHarvinaisesta suolistosairaudesta kärsivä Stina Huusko on joutunut syömään jo vuosikaudet kortisonia, joka aiheuttaa hänelle pahaa turvotusta.

– Kortisoni on kerännyt nestettä ja tuonut mukanaan kiloja.

Stina Huusko, 36, on koulutukseltaan lasten ja nuorten ohjaaja, mutta hän sanoo joutuneensa alalta pois vahingossa ja päätyneensä luontaistuotealalle niin ikään vahingossa.

Stina työskentelee luontaistuotemyyjänä Vihdin Nummelan Ikivireässä. Stinan aviomies on myyntialalla. Pariskunnalla on kolme lasta: Lotta, 11, Petu, 9, ja Riku, 5.

– Olin aikoinani suuren tavaratalon kenkäosastolla, mutta en viihtynyt alkuunkaan. Ainoa avoin työpaikka oli saman tavaratalon luontaistuoteosastolla, ja minä otin sen, vaikka en silloin tiennyt alasta yhtään mitään, hän nauraa. – Olen ollut luontaistuotealalla jo vuodesta 1989 ja Ikivireän palveluksessa kohta 15 vuotta.

Stinan valinta on varmasti ollut oikea, sillä kaikki keinot hänen hankalan sairautensa hoidossa on tarvittu. Stinalle ilmeni jo toistakymmentä vuotta sitten Crohnin tauti, joka on harvinainen suolistosairaus. Taudinkuvaan kuuluvat imeytymishäiriöt ja sairaus aiheuttaa suolistoon rakkuloita, jotka hajotessaan aiheuttavat verenvuotoja suolistossa. Taudin syytä ei tiedetä eikä siihen ole olemassa parantavaa hoitoa.

– Se antoi oireita jo aiemmin, mutta varsinaisesti se puhkesi vuonna 1991, kun asuin Englannissa, Stina kertoo. – Ensimmäiset oireet olivat voimakasta verenvuotoa ulosteessa ja vatsa oli muutenkin ihan hulabaloolla. Suvussa ei ole kellään muulla tätä, mutta nyt samaa sairautta epäillään keskimmäisellä lapsellani.

– Minut on leikettu kerran, mutta muuten olen ollut lääkkeiden varassa. Olen syönyt jo vuosikausia suuria määriä kortisonia tabletteina, mikä on aiheuttanut voimakasta turvotusta ja painon nousua. Syön myös tulehduksenesto- ja kipulääkettä.

– Kun olen tosi huonossa kunnossa, sairaus rajoittaa elämääni tosi paljon, koska pidätyskyky on siinä vaiheessa niin kehno, etten pääse edes postilaatikolle. Lähin vessa on tämän taudin kanssa muutenkin aina pakko tietää. En ole kuitenkaan antanut sairauden rajoittaa elämääni, sillä olen äärimmäisen positiivinen ihminen. Murjottaminen ei auta.

Stinan ruokavalio on tarkkaan rajoitettu. Kaikkein pahinta hänen suolistolleen on kaura, mutta suuret määrät punaista lihaakaan eivät ole hyväksi. Tilanne vaihtelee koko ajan, sillä sellainen ruoka, mikä tänään vielä sopii, voi aiheuttaa oireita jo huomenna. Stina sanookin iloisesti nauraen, ettei ole kahta samanlaista päivää peräkkäin.

– Koska työskentelen luontaistuotealalla, olen yrittänyt kaikkia mahdollisia konsteja sairauteni oireita lieventääkseni, mutta ihan viime aikoihin saakka huonolla menestyksellä. Nyt olen kuitenkin löytänyt suurta helpotusta Polar Pharman CLA-valmiste Tonalinista, jonka avulla olen päässyt eroon kortisonilääkityksen mukanaan tuomasta turvotuksesta. Kortisoniturvotus ei ilman sitä kadonnut minnekään, vaikka yritin liikkuakin.

– Sain näytepurkin Tonalinista vahingossa – minulla näyttää vähän kaikki tapahtuvan vahingossa – ja ajattelin, että kokeillaan nyt tuotakin. Tämä tapahtui jo vuosia sitten. Rupesin ottamaan kunnon annoksia eli viisi kapselia aamulla ja viisi illalla, ja huomasin ilokseni, että sain ruveta juoksemaan pissalla tosi tiheään. Kortisonin aiheuttama turvotus alkoi nopeasti laskea. Olen joskus pitänyt pientä taukoa, jolloin nesteitä on alkanut taas kerääntyä, mutta kun rupean taas Tonalin-kuurille, ne poistuvat vikkelään.

Stina syö myös muita ravintolisiä ja kalaöljyä. Tätä nykyä hänen Tonalinin päiväannoksensa on enää kaksi kapselia aamulla ja kaksi illalla, ja tilanne on hallinnassa.

– Se on suorastaan aika hyvä, hän iloitsee. – Vatsa on rauhallinen enkä tällä hetkellä syö kortisonia ollenkaan. Ainoa kova lääke on tulehduksenestolääke.

– Olen myös huomannut Tonalinin myötä kroppani kiinteytyneen ja vastustuskykyni on huomattavasti entistä parempi. Olen oikein tyytyväinen olooni. Ilman Tonalinia tilanne olisi varmaan turvotuksen puolesta kahta kauheampi.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Miguel Vera

Terveys-Hymy 11-2006

Teksti:Polar Pharma
Avainsanat: CLA, Crohnin tauti, kortisoni, kunnon kohennus, Tonalin, vatsavaivat

Kommentit

Itse pääsin kortisonista eroon kun rupesin juomaan otsonivettä ja puhdistin maksani sappikivistä eli poistin ongelman aiheuttajan. Entinen Colittis potilas.

Olen käyttänyt Tonalinia, ja olen huomannut saman asian.
Minä joudun syömään Prednisolonia ja painoni ei laske, vaan turvotusta on
jaloissa ja kasvoissa.
Olen kuin porsas. Kuitenkin olen muuttanut ruokavaliotani terveelliseksi.
Käyn myös lenkillä ja liikun paljon.

Oma kommentti