Couperosa ja maksaläiskät himmenivät

Tiina LeppänenYläasteella kieliä opettava Tiina Leppänen, 53, on paljasjalkainen helsinkiläinen, mutta vuosien varrella hän on siirtynyt yhä pohjoisemmaksi.

Tiina opiskeli Jyväskylässä ja aviomiehensä tavattuaan hän muutti Rovaniemelle. Toimittaja, uusmediayrittäjä Eero Leppänen, 47, on Lapista kotoisin. Perhe on asunut Ounasrinteellä 13 vuotta. Leppäsillä on kaksi aikuista poikaa ja yläastetta käyvä teini-ikäinen tytär.

Tiina opettaa pääasiallisesti pitkää ruotsia sekä lyhyttä ruotsia ja englantia. Hän tuntee itsensä täysin terveeksi, mutta kymmenkunta vuotta sitten häneen alkoi hiipiä outoja oireita. Väsytti, palelsi, paino nousi, turvotti ja masensi.

Kyseessä oli kilpirauhasen vajaatoiminta, johon hän saa tyroksiinia. Se pitää oireet poissa.

Jotakin pientä murhetta pitää kuitenkin aina olla. Tiina tunnustaa olevansa tyypillinen sinisilmäinen, ristiverinen ja ohutihoinen suomalainen. Ohut couperosaiho on alkanut kiusata häntä ikävuosien karttuessa. Näkyviin tulleita verisuonia on ilmaantunut poskipäihin ja nenän pieliin. Pahin vuodenaika on ollut talvi, mutta kesäksikään couperosa ei ole kokonaan kadonnut.

– Otin jossakin vaiheessa poskipäihin laserhoitoa, josta oli joksikin aikaa apua, mutta sitten couperosa uusi taas. Se on vaatinut jatkuvaa hoitoa. Olen yrittänyt välttää altistusta ja suojata ihoa. Punaviini saa ihon punottamaan, samoin voimakkaat mausteet. Iho reagoi niihin selvästi.

Kun rovaniemeläisen Detria Oy:n arbutiinisarja tuli markkinoille vajaat 10 vuotta sitten, yhtiö haki lehti-ilmoituksella halukkaita testaamaan arbutiinin tehoa nimen omaan couperosaan. Tiina ilmoittautui mukaan ja pääsi koeryhmään.

– Käytin seerumia sekä yö- ja päivävoidetta. Päivävoide osoittautui kuitenkin minulle liian kuivaksi, koska ihoni kuivaa hyvin herkästi. Niinpä käytin yövoidetta päivälläkin ja olen jatkanut samalla tavalla siitä lähtien. Minulla ei siis ole eroa, onko yö vai päivä, se on yhtä yötä kaikki, hän viisastelee.

Neljän valmisteen arbutiinisarjasta Tiina käyttää edelleen seerumia sekä yövoidetta. Päivävoidetta ja silmänympärysvoidetta hän ei katso tarvitsevansa. Hän laittaa aamuin illoin ihon puhdistuksen jälkeen seerumin pohjalle ja sen päälle yövoiteen. Ja hän on tyytyväinen tuloksiin.

– Arbutiinista on kiistatta ollut apua. Ihon väri on nyt tasaisempi eikä etelän auringossakaan enää tule maksaläiskiä samalla tavalla kuin ennen. Ja vaikka couperosaa on olemassa kesälläkin, ihon ruskettuessa sitä ei huomaa. Olen myös hyvin tyytyväinen siitä, että näin saan poistetuksi ihostani sitä vaivaavan pintakuivuuden. Nyt ihoa ei kiristä.

Tiina kysyy myös ihmeissään, miksi Hollywoodista tuodaan kalliilla hinnalla ihmerasvoja tänne, kun Suomesta pitäisi päin vastoin viedä kotimaista osaamista Hollywoodiin.

– Olen joskus käyttänyt todella kalliita voiteita, joita Madonnankin kerrotaan käyttävän, ja ne ovatkin olleet parhaimmasta päästä. Detrian arbutiinisarja on kuitenkin ainakin yhtä hyvä eikä siinä ole lisäaineita. Nykyään paasataan kovasti siitä, mitä syödään ja mitä se aiheuttaa, mutta puhutaan vähemmän siitä, mitä kaikkea levitetään iholle, kuinka se imeytyy elimistöön ja millaisia seuraamuksia sillä voisi olla.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Timo Lindholm

Terveys-Hymy 8-10

Teksti:Detria
Avainsanat: couperosa, arbutiini, maksaläiskä

Kommentit

Oma kommentti